Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

TDC fortsætter ny satsning trods stort underskud

Teleselskaberne gør sig så småt klar til at kaste sig over grænseoverskridende teknologi-udrulninger på landets hospitaler. TDC og Telenor vil nu høste frugterne af flere års forsøg.

Læs også: 
Her betyder smarte it-tiltag forskellen på liv og død

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen

Telemedicin anses af mange for at være et af de nye teknologiske vidundermidler på de danske hospitaler.

Konceptet går groft sagt ud på, at patienter kan forblive i deres eget hjem under et sygeophold, så længe de kan fjernsende målinger af blandt andet blodtryk og puls via nettet til det ansvarlige hospital.

Samtidig er der også muligheder for at foretage en video-konsultation over webcam, hvis det skulle være nødvendigt og/eller relevant. På den måde kan patienten bevare sine velkendte omgivelser under behandlingen, mens hospitalerne sparer hospitalssenge, der koster helt op mod 50.000 kroner i døgnet.

Og her kommer telebranchen ridende ind i billedet, da telefolkene anser telemedicin som fremtidens løsning for mange kroniske patienter - eksempelvis folk med rygerlunger eller diabetes - som i fremtiden mere eller mindre obligatorisk kan få tilbudt telemedicinske løsninger.

Landets største teleselskab, TDC, har således været om bord med blandt andre Intel og Cisco på stort set alle telemedicinske løsninger siden de spæde opstartsprojekter i slutningen af 1990'erne og frem til i dag, hvor selskabet assisterer på stor-skalaforsøg med tusindvis af patienter, der er indlagt i deres egne senge.

I forsøgene står TDC for at etablere den teknologiske infrastruktur mellem hospitaler og patient og tilbyder ligeledes at formidle videochat mellem læge og patient.

"Der er mange elementer af vores kerneforretning i de telemedicinske løsninger, som dog er en underskudsforretning lige nu," forklarer TDC's koncerndirektør Martin Lippert til Computerworld.

TDC har ifølge Martin Lippert ikke opgjort underskuddet i konkrete beløb.

Alle vil have en succes

Martin Lippert fortæller, at TDC har op mod 15 mand beskæftiget fuldtid på de telemedicinske projekter, som adskiller sig fra normale erhvervsløsninger ved at have meget kraftig linjeovervågning i tilfælde af, at forbindelsen mellem patient og hospital skulle ryge.

Underskuddet forklarer han med, at TDC i de seks seneste forsøg har stået bag 100 bredbåndsforbindelser, hvilket simpelthen er for lidt til at få forretningen til at løbe rundt.

"Den nuværende regering lader dog til at satse på telemedicin, og hvis det bliver udbredt på nationalt niveau i samspil mellem stat, regioner og kommuner, så bliver det for alvor meget interessant for os," lyder det fra Martin Lippert.

I dag deltager TDC i flere større telemedicinske projekter med kronikere, hvilket Martin Lippert ser som forretningsudviklingsprojekter.

"Det lader til, at alle parter - inklusive patienterne - er meget villige til at få telemedicin til at blive en succes, men indtil videre er det noget nær projekter for ildsjæle ude på hospitalerne," erkender TDC-koncerndirektøren.

Konkurrenter vil være med

Forventningerne til et snarligt kæmpemarked for teleindustrien får også TDC's største konkurrenter på danske breddegrader, Telia og Telenor, til at se sultent på telemedicinske løsninger som en ny del af deres forretninger i de kommende år.

Sådan gør man i udlandet

Telenor har oppe i sit norske hjemland arbejdet i flere år med telemedicinske løsninger.

"Når telemedicin bliver mere udbredt, så kommer teleselskaberne til at lægge infrastruktur til," forklarer Telenors pressechef Peter Glüssing om fremtidsscenariet.

Telenor har i den henseende også flere ph.d.-forskere til empirisk at undersøge fordelene ved telemedicin, så Telenor kan skrue de helt rigtige forretningsmodeller sammen, hvis og når telemedicin bliver en mainstream behandlingsmetode.

Telia er også med på vognen 
"Telia er meget interesserede i det telemedicinske område, selvom det endnu er rimeligt nyt for os," fortæller Telias direktør for erhvervsmarkedet, Peter Arke.

Han forklarer, at Telia endnu kun har enkelte eksempler på telemedicinske løsninger fra Sverige, hvilket dog ikke afholder teleselskabet med de svenske rødder fra at se sig om efter flere muligheder.

"Også i Danmark vil vi gerne gå ind i telemedicinske projekter, hvis muligheden byder sig. Det vil i så fald ske med samarbejdspartnere," siger Peter Arke.

Flere internationale forsøg

Danmark og Sverige er langtfra det eneste sted i verden, hvor teleselskaberne bevæger sig ind på hospitalsgangene i bestræbelserne på at tilbyde patienterne et hospitalsophold i egen seng.

Britiske forsøg med 6.000 patienter på telemedicin har vist, at der både er god patientpleje og økonomi i telemedicinen. Således faldt dødsraten med 45 procent under forsøgene.

I forlængelses af forsøgene arbejder det britiske sundhedsministerium nu på at udrulle telemedicinen til omkring tre millioner briter med kroniske sygdomme.

I Frankrig har det canadiske teleselskab Telus og operatøren Orange en række løsninger til fjernmåling af patienter med kroniske lidelser.

Således har de to selskaber sammen gennemført forsøg med nyrepatienter i samarbejde med hospitaler i de franske byer Grenoble og Lyon.

Selskabernes løsning til patienter med nyresygdomme har netop modtaget innovationsprisen i telemedicinkategorien ved en sundheds-it-konference i Paris.

Læs også: 
Her betyder smarte it-tiltag forskellen på liv og død

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere