Artikel top billede

Her gav open source baghjul til standardsoftware

De eksisterende softwareløsninger på markedet kunne ikke levere de nødvendige funktioner til entreprenørvirksomheden Pihl & Søn. I stedet valgte man at satse på en egenudviklet open source-løsning.

Læs også:

Det offentlige Danmark går open source-amok

Hos entreprenør-virksomheden Pihl & Søn har man normalt en strategi om at anvende standardsystemer til forretningens it.

I et konkret tilfælde har man dog valgt selv at udvikle en løsning baseret på open source-teknologier.

"Vi vil gerne have standardsystemer, selvom vi måske skal bøje vores forretning lidt imod dem. Men når vi står med et konkret, relativt stort forretningsmæssigt behov, uden at vi kan finde et system, der dækker det behov, så er det, at vi går ind i open source," fortæller it-chef Ari Einarsson.

Han har siden 2007 haft det overordnede it-ansvar hos den 3.000 mand store virksomhed.

"Vi har selvfølgelig vores helt almindelige økonomisystemer og logistik og så videre, men derudover har vi som en entreprenør-virksomhed nogle specielle behov. Hver gang vi laver en ny større byggeplads, skal vi lave en it-infrastruktur," fortæller Ari Einarsson.

Det inkluderer alt fra en internet-forbindelse og opkobling til hovedkontoret til i visse tilfælde en komplet etablering af et lokalt økonomisystem og mail-setup.

"Vi kan have en byggeplads, der drives to til fem år, og som reelt omsætter for op til flere hundrede millioner om året. Det er så vores opgave at sikre, at den drives med den sikkerhed og tilgængelighed, som der nu engang skal være," fortæller it-chefen.

Havde et særligt behov

Den hverdag betyder, at Pihl & Søn har it-ønsker og behov, der ikke altid kan leveres med standardsystemer. Det er en af grundene til, at virksomheden har udviklet en løsning, der skal tjene helt specifikke behov.

"Reelt drejer det sig om at få lagt nogle byggeprocesser i system, hvilket vil sige at få lavet en procesorienteret applikation, som understøtter den måde, byggeriet foregår på," forklarer Ari Einarsson.

Stefan Bruhn, der er projektleder på "Project Performance Platform" forklarer, at byggebranchen traditionelt anvender kommunikation med e-mail og endda med fax visse steder.

Konsekvensen er, at man i mange tilfælde får en hel del over-information.

"Derfor har vi afklaret, hvad det er for nogle processer, der foregår, når man laver kvalitetssikring, og har så opsat nogle roller og rolletyper, hvor vi kan putte folk ned i nogle kasser. Når man så er medlem af en bestemt kasse, er man sikker på at få den information, man nu engang har behov for inden for det fagområde, man er tilknyttet."

Anvender open source-teknologier

Læs også:

Det offentlige Danmark går open source-amok

Løsningen hos Pihl & Søn er kodet i Java og kører med SQL-databaser med Jackrabbit og Ubuntu-servere.

"Oven på det har vi så et webinterface og en mobilapplikation," fortæller Stefan Bruhn.

"I stedet for blot at forholde os til et delområde af en proces eller en enkelt dokumentation af et eller andet i byggeriet, så forsøger vi at forholde os til, hvad der rent faktisk foregår ude i virkeligheden."

Projektlederen fortæller, at det ikke bare er en løsning, som man har fundet på i it-afdelingen.

"Det her er jo rent faktisk opstået som et resultat af bruger-input. Vores it-governance gruppe har fået input fra adskillige undergrupper, der alle pegede på, at der var behov for et sted, hvor man lagde informationer og processer sammen. Man oplevede, at den verden, man var i, var meget fragmenteret."

Derfor giver open source god mening

Stefan Bruhn forklarer, at projekt-holdet på flere områder har kunne drage nytte af open source-miljøet omkring de teknologier, man anvender i løsningen.

"Helt klart. Vi er selvfølgelig løbet ind i nogle problemer, som man jo gør, når man udvikler bleeding edge. Der har været nogle komponenter, der ikke kunne spille sammen, og der gjorde vores udviklere meget brug af de communities, der er," siger Stefan Bruhn.

It-chef Ari Einarsson Ari Einarsson peger på, at der også er andre gevinster ved open source-løsningen.

"Vi kan lave en kopi og aflevere en gratis, virtuel maskine, der inkluderer det hele. Det vil vi ikke kunne i samme grad med de kommercielle værktøjer."

Samtidig håber han, at andre aktører fra byggeriet og it-virksomheder kan have en interesse i at deltage i videreudviklingen af open source-løsningen.

Pihl & Søn kører i øvrigt både med Microsoft- og Linux-teknologier i andre sammenhænge og betegner sig selv som en mixed source-virksomhed.

It-chefens gode råd

Læs også:

Det offentlige Danmark går open source-amok

Inden projektet overhovedet blev indledt, foretog Pihl & Søn dog en større afdækningen af de eksisterende standardløsninger på markedet.

Selvom der findes blandt andet amerikanske løsninger til entreprenørvirksomheder, vurderede Pihl & Søn, at de var for tunge og dyre.

"Vi har talt med både virksomheder, der er baseret på en Oracle-verden og en Microsoft-verden, men har taget den her open source-vinkel," forklarer Ari Einarsson.

Hvis han skal give et godt råd til andre virksomheder, der måtte nå frem til en konklusion om, at standardsoftwaren på markedet ikke kan levere den nødvendige funktionalitet, lyder det:

"Der er mange, der lader sig begrænse af, hvad der ikke kan lade sig gøre, i stedet for bare at komme i gang og så se, hvad der kan lade sig gøre."

"Start et sted, hvor du er sikker på, at du kan komme i mål med noget, i stedet for at starte med et stort, forkromet projekt. Det er også derfor, at vi har valgt at arbejde agilt," siger it-chefen.

Læs også:

Det offentlige Danmark går open source-amok
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.