Artikel top billede

Her gav open source baghjul til standardsoftware

De eksisterende softwareløsninger på markedet kunne ikke levere de nødvendige funktioner til entreprenørvirksomheden Pihl & Søn. I stedet valgte man at satse på en egenudviklet open source-løsning.

Læs også:

Det offentlige Danmark går open source-amok

Hos entreprenør-virksomheden Pihl & Søn har man normalt en strategi om at anvende standardsystemer til forretningens it.

I et konkret tilfælde har man dog valgt selv at udvikle en løsning baseret på open source-teknologier.

"Vi vil gerne have standardsystemer, selvom vi måske skal bøje vores forretning lidt imod dem. Men når vi står med et konkret, relativt stort forretningsmæssigt behov, uden at vi kan finde et system, der dækker det behov, så er det, at vi går ind i open source," fortæller it-chef Ari Einarsson.

Han har siden 2007 haft det overordnede it-ansvar hos den 3.000 mand store virksomhed.

"Vi har selvfølgelig vores helt almindelige økonomisystemer og logistik og så videre, men derudover har vi som en entreprenør-virksomhed nogle specielle behov. Hver gang vi laver en ny større byggeplads, skal vi lave en it-infrastruktur," fortæller Ari Einarsson.

Det inkluderer alt fra en internet-forbindelse og opkobling til hovedkontoret til i visse tilfælde en komplet etablering af et lokalt økonomisystem og mail-setup.

"Vi kan have en byggeplads, der drives to til fem år, og som reelt omsætter for op til flere hundrede millioner om året. Det er så vores opgave at sikre, at den drives med den sikkerhed og tilgængelighed, som der nu engang skal være," fortæller it-chefen.

Havde et særligt behov

Den hverdag betyder, at Pihl & Søn har it-ønsker og behov, der ikke altid kan leveres med standardsystemer. Det er en af grundene til, at virksomheden har udviklet en løsning, der skal tjene helt specifikke behov.

"Reelt drejer det sig om at få lagt nogle byggeprocesser i system, hvilket vil sige at få lavet en procesorienteret applikation, som understøtter den måde, byggeriet foregår på," forklarer Ari Einarsson.

Stefan Bruhn, der er projektleder på "Project Performance Platform" forklarer, at byggebranchen traditionelt anvender kommunikation med e-mail og endda med fax visse steder.

Konsekvensen er, at man i mange tilfælde får en hel del over-information.

"Derfor har vi afklaret, hvad det er for nogle processer, der foregår, når man laver kvalitetssikring, og har så opsat nogle roller og rolletyper, hvor vi kan putte folk ned i nogle kasser. Når man så er medlem af en bestemt kasse, er man sikker på at få den information, man nu engang har behov for inden for det fagområde, man er tilknyttet."

Anvender open source-teknologier

Læs også:

Det offentlige Danmark går open source-amok

Løsningen hos Pihl & Søn er kodet i Java og kører med SQL-databaser med Jackrabbit og Ubuntu-servere.

"Oven på det har vi så et webinterface og en mobilapplikation," fortæller Stefan Bruhn.

"I stedet for blot at forholde os til et delområde af en proces eller en enkelt dokumentation af et eller andet i byggeriet, så forsøger vi at forholde os til, hvad der rent faktisk foregår ude i virkeligheden."

Projektlederen fortæller, at det ikke bare er en løsning, som man har fundet på i it-afdelingen.

"Det her er jo rent faktisk opstået som et resultat af bruger-input. Vores it-governance gruppe har fået input fra adskillige undergrupper, der alle pegede på, at der var behov for et sted, hvor man lagde informationer og processer sammen. Man oplevede, at den verden, man var i, var meget fragmenteret."

Derfor giver open source god mening

Stefan Bruhn forklarer, at projekt-holdet på flere områder har kunne drage nytte af open source-miljøet omkring de teknologier, man anvender i løsningen.

"Helt klart. Vi er selvfølgelig løbet ind i nogle problemer, som man jo gør, når man udvikler bleeding edge. Der har været nogle komponenter, der ikke kunne spille sammen, og der gjorde vores udviklere meget brug af de communities, der er," siger Stefan Bruhn.

It-chef Ari Einarsson Ari Einarsson peger på, at der også er andre gevinster ved open source-løsningen.

"Vi kan lave en kopi og aflevere en gratis, virtuel maskine, der inkluderer det hele. Det vil vi ikke kunne i samme grad med de kommercielle værktøjer."

Samtidig håber han, at andre aktører fra byggeriet og it-virksomheder kan have en interesse i at deltage i videreudviklingen af open source-løsningen.

Pihl & Søn kører i øvrigt både med Microsoft- og Linux-teknologier i andre sammenhænge og betegner sig selv som en mixed source-virksomhed.

It-chefens gode råd

Læs også:

Det offentlige Danmark går open source-amok

Inden projektet overhovedet blev indledt, foretog Pihl & Søn dog en større afdækningen af de eksisterende standardløsninger på markedet.

Selvom der findes blandt andet amerikanske løsninger til entreprenørvirksomheder, vurderede Pihl & Søn, at de var for tunge og dyre.

"Vi har talt med både virksomheder, der er baseret på en Oracle-verden og en Microsoft-verden, men har taget den her open source-vinkel," forklarer Ari Einarsson.

Hvis han skal give et godt råd til andre virksomheder, der måtte nå frem til en konklusion om, at standardsoftwaren på markedet ikke kan levere den nødvendige funktionalitet, lyder det:

"Der er mange, der lader sig begrænse af, hvad der ikke kan lade sig gøre, i stedet for bare at komme i gang og så se, hvad der kan lade sig gøre."

"Start et sted, hvor du er sikker på, at du kan komme i mål med noget, i stedet for at starte med et stort, forkromet projekt. Det er også derfor, at vi har valgt at arbejde agilt," siger it-chefen.

Læs også:

Det offentlige Danmark går open source-amok
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere