Artikel top billede

Med Googles nye tablet er markeds-hysteriet komplet

ComputerViews: Alt hvad der kan kravle og gå i it-industrien har nu en tablet på hylderne. Mange vil blive slemt skuffede.

Læs også:

Så lækker er Googles billige tablet-pc

Microsofts tablet-pc skal smadre iPad i erhvervslivet

ComputerViews: Hvad har Apple, Microsoft, Google, Amazon, Asus, Blackberry, Lenovo, Acer og Samsung til fælles med hinanden - og en hel del andre it-virksomheder?

De har alle et eller produkter på hylderne, der falder inden for kategorien tablet-computere.

Med Microsofts Surface-lancering i sidste uge og Googles lancering af sin Nexus-tablet i denne uge er udvalget af tablet-pc'er komplet.

Eller rettere; Hysteriet er komplet.

Herfra kan det næsten kun gå ned ad bakke. Ikke for tablet-markedet som sådan, for det har lyse udsigter, men for en del af de producenter, der har kig på denne svulmende it-kage.

De kommer til at dele med ikke bare én, men rigtig mange, konkurrenter.

Guldfeberen raser

Tablet-feberen er godt på vej til at toppe. I øjeblikket er der tale om et klassisk "Klondike Gold Rush."

Til det er der kun at sige:

Ja, der findes guld på tablet-markedet.
Nej, heller ikke denne guldfeber vil gøre alle rige.

Så sent som for nogle få år siden så vi det med de små mini-bærbare, de såkaldte netbooks, hvor salget først eksploderede, hvorefter markeds-euforien dog hurtigt kom ned på jorden igen.

I dag er det en produkt-kategori, der tales overraskende lidt om - blandt andet fordi tablet-pc'erne og de såkaldte ultrabooks stjæler rampelyset.

De mini-bærbare er ikke forsvundet fra butikshylderne. De har bare fundet deres naturlige placering. Sådan kommer det også til at gå med tablet-pc'erne.

Her begyndte det hele

Lige siden Steve Jobs den 27. januar 2010 stod på en scene i San Francisco og for første gang præsenterede Apples iPad, har markedet været for opadgående med en fart, de færreste havde tude drømme om.

Og slet ikke, når man tænker på, hvor skidt det gik med den første tablet-lancering, der blev indledt af Bill Gates helt tilbage i 2001, da han præsenterede en "so cool" tablet-pc på Comdex-messen.

Selvom iPad'en på ingen måde var det første produkt i denne kategori, blev det den lancering, der fik forbrugerne til at få øjnene op for mulighederne med tablet-pc'erne.

Resultat er imponerende.

Så stort er markedet

De seneste opgørelser fra analysefirmaet Gartner viser, at der fra 2011 til 2012 er tale om en stigning i salget til slutbrugerne på 98 procent, så der i alt bliver solgt godt 119 millioner tablet-pc'er på verdensplan.

I 2016 vil antallet af solgte tablets ifølge Gartner-rapporten være oppe på hele 369 millioner på verdensplan.

Analysefirmaets fremskrivelser placerer i 2012 Apples iOS på en klar førsteplads med en markedsandel på 61,4 procent, mens Android-platformen er nummer to med en markedsandel på 31,9 procent i 2012.

Det billede ventes at ændre sig en del, når Windows 8-tablet-pc'erne rammer markedet senere i år.

De Windows-baserede tablets ventes i år vil stå for 4,1 procent af markedet, mens andelen i 2016 vil være oppe 11,8 procent.

Derfor venter skuffelsen forude


Google forsøger med sin Nexus-tablet at lægge sig i den prismæssigt lave del af markedet.

Idéen er sådan set god nok, idet man så i højere grad kan gå efter masserne snarere end den hårde kerne af teknologi-fetichister.

Problemet?

Problemet er, at denne del af markedet allerede er fint afdækket af en stribe selskaber - heriblandt ikke mindst Amazon med Kindle Fire.

På samme måde er den mindre størrelse heller ikke noget brugbart salgsargument. Også det er allerede set ikke bare én gang, men adskillige gange.

Hvem der kommer til at vinde lavpris-kampen, er svært at spå om. At ikke alle producenterne kan vinde, kan der derimod ikke være den store tvivl om.

Så er der umiddelbart mere mening at se i Microsofts Surface-tablet, der går ret målrettet efter erhvervskunderne, hvor der stadig er plads til forbedringer.

Jo, der er selvfølgelig iPad'en, men hvor gennemført et produkt, der end er tale om, er der ikke tale om et it-chefens ønske-produkt. Så er der selskaber som Lenovo og RIM (Blackberry), der også har noget at byde på på erhvervssiden.

Uanset hvordan man vender og drejer billedet af tablet-markedet i 2012, er det dog ganske tydeligt, at der et boomende marked til trods ser ud til snart at blive temmelig trangt for de mange producenter, der leverer produkter lige netop her.

Nu kommer hverdagen tilbage

Formentlig vil tablet-markedet på sigt få en noget mere afgørende position i it-markedet, end det er tilfældet med de små netbooks, der i dag lever en noget anonym tilværelse.

Der er dog alligevel meget, der tyder på, at der kommer til at finde en markedsmæssig skuffelse sted.

Ikke bare fordi der er en tydelig lemmingeeffekt blandt producenterne, men også fordi det stort set altid går sådan, når nye it-fænomener blomstrer op og giver alle dollar-tegn i øjnene.

Som det fremgår af Gartners seneste hype cycle er "media tablets" allerede godt på vej ned imod det punkt, hvor skuffelsen indtræder - inden markedet så når sit naturlige niveau.


Gartners Hype Cycle 2011. (Klik for større grafik)

Apple, Microsoft, Google, Amazon, Asus, Blackberry, Lenovo, Acer og Samsung er sammen med en stribe andre producenter til stede på et marked, hvor væksten hidtil har været vild og voldsom.

Inden længe vil euforien forsvinde og hverdagen indfinde sig.

Spørgsmålet er så, hvor fremtrædende en position tablet-pc'erne vil blive tildelt i butikkerne - og hvor mange producenter, der vil blive plads til.

Læs også:

Så lækker er Googles billige tablet-pc

Microsofts tablet-pc skal smadre iPad i erhvervslivet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.