Foto: Povl D. Rasmussen.

Tusinder af bankkunder uden netbank på andet døgn

Nedbruddet hos Skandinavisk Data Central, der har ramt 50 danske banker og endnu flere norske pengeinstitutter, fortsætter på andet døgn.

Læs også: 
Tusindvis af danske netbankkunder ramt af nedbrud

Tusinder af netbankkunder i næsten 50 danske pengeinstitutter har fortsat problemer med at logge på deres netbank

Samtidig oplever kunderne, at bankernes hjemmesider er ustabile og sporadisk forsvinder fra internettet.

Det sker efter et nedbrud hos Skandinavisk Data Central (SDC), som søndag efter igangsætning af nye diske blev ramt af en endnu ukendt fejl, som bankcentralen stadig arbejder på at løse.

At hjemmesiderne er nede skyldes, at SDC har spærret adgangen til siderne for nedsætte trafikmængden, mens systemerne kommer på fode igen.

Det fortæller administrerende direktør hos SDC Erik Jakobsen til Computerworld.

"Vi har været nødt til at lukke ned for at sikre, at vi får startet rigtigt op. Hvis vi åbner op, inden serverne har fået cachet indholdet ordentligt, så vælter vi systemerne med det samme," siger han.

Lukker langsomt op
Derfor lukker SDC op for bankernes adgang til systemerne lidt efter lidt, efter antallet af sessioner.

"Det er ikke verdens smarteste måde, men det er den måde, vi kan gøre det på," siger han, og sammenligner trafikpresset med en flod, hvor man pludselig fjerner en opsat dæmning.

"Hvis du fjerner den mur, der har været, så kommer vandet lige pludselig løbende ned igennem med 180 kilometer i timen."

Mandag eftermiddag er der stadig begrænset adgang til systemerne på netbankerne. Folk kan komme ind, men kan opleve at blive smidt af, fortæller direktøren.  

"Det kører ikke perfekt, men der kører noget," siger Erik Jakobsen.

Ikke skudsekunds skyld
En række store datasystemer ude i verden havde angiveligt natten til mandag problemer på grund af det såkaldte skudsekund, som i nat blev indsat i kalenderen for at modvirke en ubalance mellem atomurene og jordens skævhed i rotationen. 

Men hos SDC afviser Erik Jakobsen, at skudsekundet har haft indflydelse på problemerne hos SDC.

"Ellers havde svenskernes internet bank ikke kørt, og så havde vores smartphone-bank heller ikke virket," siger han.

Erik Jakobsen har tidligere fortalt, at firmaet lukker systemerne ned ved overgangen mellem sommertid og normaltid.

Men det er kernesystemet som er følsomt overfor skiftet i tid og dette kører fint, ellers ville alt være fuldstændig i sort, siger Erik Jakobsen.

Problemerne med at logge på netbanken har nu varet mere end et døgn.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.