Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Tusinder af bankkunder uden netbank på andet døgn

Nedbruddet hos Skandinavisk Data Central, der har ramt 50 danske banker og endnu flere norske pengeinstitutter, fortsætter på andet døgn.

Læs også: 
Tusindvis af danske netbankkunder ramt af nedbrud

Tusinder af netbankkunder i næsten 50 danske pengeinstitutter har fortsat problemer med at logge på deres netbank
Samtidig oplever kunderne, at bankernes hjemmesider er ustabile og sporadisk forsvinder fra internettet.

Det sker efter et nedbrud hos Skandinavisk Data Central (SDC), som søndag efter igangsætning af nye diske blev ramt af en endnu ukendt fejl, som bankcentralen stadig arbejder på at løse.

At hjemmesiderne er nede skyldes, at SDC har spærret adgangen til siderne for nedsætte trafikmængden, mens systemerne kommer på fode igen.

Det fortæller administrerende direktør hos SDC Erik Jakobsen til Computerworld.

"Vi har været nødt til at lukke ned for at sikre, at vi får startet rigtigt op. Hvis vi åbner op, inden serverne har fået cachet indholdet ordentligt, så vælter vi systemerne med det samme," siger han.

Lukker langsomt op

Derfor lukker SDC op for bankernes adgang til systemerne lidt efter lidt, efter antallet af sessioner.

"Det er ikke verdens smarteste måde, men det er den måde, vi kan gøre det på," siger han, og sammenligner trafikpresset med en flod, hvor man pludselig fjerner en opsat dæmning.

"Hvis du fjerner den mur, der har været, så kommer vandet lige pludselig løbende ned igennem med 180 kilometer i timen."

Mandag eftermiddag er der stadig begrænset adgang til systemerne på netbankerne. Folk kan komme ind, men kan opleve at blive smidt af, fortæller direktøren.  

"Det kører ikke perfekt, men der kører noget," siger Erik Jakobsen.

Ikke skudsekunds skyld

En række store datasystemer ude i verden havde angiveligt natten til mandag problemer på grund af det såkaldte skudsekund, som i nat blev indsat i kalenderen for at modvirke en ubalance mellem atomurene og jordens skævhed i rotationen. 

Men hos SDC afviser Erik Jakobsen, at skudsekundet har haft indflydelse på problemerne hos SDC.

"Ellers havde svenskernes internet bank ikke kørt, og så havde vores smartphone-bank heller ikke virket," siger han.

Erik Jakobsen har tidligere fortalt, at firmaet lukker systemerne ned ved overgangen mellem sommertid og normaltid.

Men det er kernesystemet som er følsomt overfor skiftet i tid og dette kører fint, ellers ville alt være fuldstændig i sort, siger Erik Jakobsen.

Problemerne med at logge på netbanken har nu varet mere end et døgn.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere