Danske netbetalinger i knæ: It-fejl blokerer

Kun halvdelen af netbetalinger via DIBS kommer igennem på grund af fejl. Problemet har stået på siden søndag middag.

Betalingstjenesten DIBS er på andet døgn ramt af en ukendt fejl.

Det betyder, at kun omkring halvdelen af alle net-betalinger kommer igennem i Norden.

DIBS har med omkring 60 procent af det danske marked en massiv andel af alle gennemførte betalinger, der foretages på nettet.

Nedbruddet har ramt en lang række virksomheder og myndigheder, som benytter firmaets tjenester til at opkræve betalinger fra kunder og borgere.

Kan ikke betale restskat
Således var eksempelvis Skat mandag ramt af fejlen, som gjorde det umuligt for borgere og virksomheder at betale retsskatten online den sidste dag, hvor man kunne slippe for den høje rente på skattegælden.

Hos DIBS fortæller COO Jacob Raavig, at firmaet arbejder på at løse problemerne uden at tjenesterne hos den fungerende halvdel af kunderne går ned.

Derfor tager det længere tid at udbedre fejlen end hvis det hele blev genstartet.

"Kunderne oplever, at der er nedsat kapacitet. Vi har nogle timeoutproblemer og tekniske issues," siger Jacob Raavig.

Problemerne hos DIBS startede søndag middag, hvor en af DIBS store betalingsleverandører, SDC, også fik problemer, der skulle vise sig at vare i dagevis.

DIBS er som en slags hub til masser af pengeinstitutter følsom for netop problemer hos disse, hvorfor er sammenhæng ikke er umulig.

Imidlertid arbejder firmaet med fejlsøgning på andre områder i øjeblikket.

Søndag aften opdaterede DIBS en række servere, som driftes af Fujitsu, efter at fejlen havde været til stede siden middag. Dette så ud til at løse problemet, men mandag morgen var den desværre gal igen, fortæller direktøren.

Her er årsagen til fejlene
I løbet af mandagen fandt DIBS ud af, at problemet er relateret til en række databasetimeouts, muligvis forårsaget af uhensigtsmæssigheder i firmaets egen dybe kode i det såkaldte betalingsgateway.

"Der er simpelthen noget som går ind og låser i vores databaser. Når vi har alle de her kald ud til vores leverandører, så kan der opstå en stor kombination af fejlmuligheder. Og det giver nogle timeouts," siger han.

Derfor er der ifølge Jacob Raavig tale om en omfattende fejlsøgningsproces, som ikke bliver kortere af, at firmaet satser på at bevare så mange kunder i drift under fejlretningen som muligt.

Så meget kørende som muligt
"Vi synes at vi har et ansvar overfor kunder som gør, at vi må holde så meget som muligt kørende. Hellere have halvdelen af tranaktionerne igennem end ingen," siger Jacob Raavig.

DIBS har tirsdag fortsat problemer med, at kun omkring halvdelen af betalingerne når i gennem. Det sker efter at systemet ellers i nat virkede normalt.

Men ifølge Jacob Raavig er det endnu ikke lykkedes at finde årsagen til, hvad der låser databaserne.

Derfor går jagten ifølge direktøren nu ind på at kontrollere infrastrukturen.

"Er der switches der hænger og dermed begrænser kapaciteten, eller er det nogle linjer," siger han.

Han fortæller, at DIBS ikke har fået noget alarmer fra noget af dette udstyr, som også andre overvåger.

Derfor er firmaet altså forsat i gang med at lede efter en ukendt fejl, som nu på tredje dag i træk har sat firmaets tjenester på halv kraft.

"Det der er så specielt er, at nogle kunder oplever, at stort set alt kører igennem. Og så er der kunder som oplever, at næsten intet kører igennem," siger Jacob Raavig.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
PA Consulting solgt for milliard-beløb: 190 ansatte i København følger med i købet
Det amerikanske teknologi-selskab Jacobs overtager konsulenthuset PA Consulting. Med i købet følger 190 medarbejdere i København. Handelen rummer ‘mange spændende muligheder,” lyder det fra direktør Søren Krogh Knudsen.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.