Danske netbetalinger i knæ: It-fejl blokerer

Kun halvdelen af netbetalinger via DIBS kommer igennem på grund af fejl. Problemet har stået på siden søndag middag.

Betalingstjenesten DIBS er på andet døgn ramt af en ukendt fejl.

Det betyder, at kun omkring halvdelen af alle net-betalinger kommer igennem i Norden.

DIBS har med omkring 60 procent af det danske marked en massiv andel af alle gennemførte betalinger, der foretages på nettet.

Nedbruddet har ramt en lang række virksomheder og myndigheder, som benytter firmaets tjenester til at opkræve betalinger fra kunder og borgere.

Kan ikke betale restskat
Således var eksempelvis Skat mandag ramt af fejlen, som gjorde det umuligt for borgere og virksomheder at betale retsskatten online den sidste dag, hvor man kunne slippe for den høje rente på skattegælden.

Hos DIBS fortæller COO Jacob Raavig, at firmaet arbejder på at løse problemerne uden at tjenesterne hos den fungerende halvdel af kunderne går ned.

Derfor tager det længere tid at udbedre fejlen end hvis det hele blev genstartet.

"Kunderne oplever, at der er nedsat kapacitet. Vi har nogle timeoutproblemer og tekniske issues," siger Jacob Raavig.

Problemerne hos DIBS startede søndag middag, hvor en af DIBS store betalingsleverandører, SDC, også fik problemer, der skulle vise sig at vare i dagevis.

DIBS er som en slags hub til masser af pengeinstitutter følsom for netop problemer hos disse, hvorfor er sammenhæng ikke er umulig.

Imidlertid arbejder firmaet med fejlsøgning på andre områder i øjeblikket.

Søndag aften opdaterede DIBS en række servere, som driftes af Fujitsu, efter at fejlen havde været til stede siden middag. Dette så ud til at løse problemet, men mandag morgen var den desværre gal igen, fortæller direktøren.

Her er årsagen til fejlene
I løbet af mandagen fandt DIBS ud af, at problemet er relateret til en række databasetimeouts, muligvis forårsaget af uhensigtsmæssigheder i firmaets egen dybe kode i det såkaldte betalingsgateway.

"Der er simpelthen noget som går ind og låser i vores databaser. Når vi har alle de her kald ud til vores leverandører, så kan der opstå en stor kombination af fejlmuligheder. Og det giver nogle timeouts," siger han.

Derfor er der ifølge Jacob Raavig tale om en omfattende fejlsøgningsproces, som ikke bliver kortere af, at firmaet satser på at bevare så mange kunder i drift under fejlretningen som muligt.

Så meget kørende som muligt
"Vi synes at vi har et ansvar overfor kunder som gør, at vi må holde så meget som muligt kørende. Hellere have halvdelen af tranaktionerne igennem end ingen," siger Jacob Raavig.

DIBS har tirsdag fortsat problemer med, at kun omkring halvdelen af betalingerne når i gennem. Det sker efter at systemet ellers i nat virkede normalt.

Men ifølge Jacob Raavig er det endnu ikke lykkedes at finde årsagen til, hvad der låser databaserne.

Derfor går jagten ifølge direktøren nu ind på at kontrollere infrastrukturen.

"Er der switches der hænger og dermed begrænser kapaciteten, eller er det nogle linjer," siger han.

Han fortæller, at DIBS ikke har fået noget alarmer fra noget af dette udstyr, som også andre overvåger.

Derfor er firmaet altså forsat i gang med at lede efter en ukendt fejl, som nu på tredje dag i træk har sat firmaets tjenester på halv kraft.

"Det der er så specielt er, at nogle kunder oplever, at stort set alt kører igennem. Og så er der kunder som oplever, at næsten intet kører igennem," siger Jacob Raavig.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Minimér spildtid og understøt det nye arbejdsliv med effektive videomøder
Under nedlukningen i foråret 2020 vænnede dine medarbejdere sig til at mødes via Microsoft Teams. Men mange blev frustrerede over at vende tilbage til kontoret og opdage, at dette – nu helt essentielle! – møderedskab ikke fungerede særligt godt sammen videoudstyret i mødelokalerne. Nu bygger en ny løsning endelig bro mellem Teams og verdens nok mest udbredte og velfungerende løsning til professionelle videomøder – Cisco Webex. Det kan du læse mere om i denne korte og præcise gennemgang af løsning og muligheder fra NetDesign.