Foto Povl D. Rasmussen

Tusindvis af danske netbankkunder ramt af nedbrud

SDC, der drifter mere end hundrede banker i Norden, er på 22. time ramt af en fejl, der har sendt bankkunders adgang til systemerne i sort.

Læs også:
Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud 

En endnu ukendt fejl hos JN data eller SDC betyder, at hundredetusinder af bankkunder i hele Norden med undtagelse af Sverige er uden adgang til deres netbanker.

Samtidig er de mere end hundrede pengeinstitutter, som benytter SDC som bankcentral, ude af stand til at lave ret meget.

Der fortæller administrerende direktør hos SDC, Erik Jørgensen.

Lange svartider
Problemerne opstod kort efter søndag middag, hvor SDC's SAN (Storage Area Network) begyndte at få for lange svartider efter igangsætning af en række nye diske.

"Det betød at bankkunderne enten havde meget langsom forbindelse eller ingen adgang," siger Erik Jakobsen.

Ifølge direktøren var status i morges klokken 05.50, at SDC mente, at alting var oppe at køre igen.

"Men der er en service, der ligger og vender sig lige i øjeblikket, som vi arbejder med. Det giver det problem, at der ikke er adgang," siger han.

Reduceret funktionalitet
Da det ifølge direktøren er en central service, der er ramt, har bankerne reduceret funktionalitet på de interne systemer og kan ikke foretage sig så meget.

"De har ikke adgang til deres medarbejderportal. De kan godt lave noget, men ikke så meget igen," siger direktøren.

Han fortæller, at alt mandskab i løbet af natten og stadig arbejder på at få afhjulpet fejlen.

Derfor er det for tidligt at sige noget om, præcis hvad der gik galt og hvorfor.

"Lige i øjeblikket arbejder vi på at løse problemet og standse ulykken. Ligesom ved en trafikulykke begynder vi med at standse ulykken. Så må vi efterfølgende diskutere, om der var nogen, der skulle have drejet til højre eller venstre, " siger Erik Jakobsen.

Det er kun omkring en uge siden at SDC (Skandinavisk Data Center) sammen med en række andre banker i Norden havde problemer med driften. Men ifølge Erik Jacomsen er der ingen sammenhæng mellem de to hændelser.

"Det her er noget andet," siger Erik Jakobsen, som på baggrund af oplysninger fra specialister kan garantere, at SDC ikke er under nogen form for angreb fra netkriminelle.

SDC er i øjeblikket ved at gennemføre en stor flytning af driften til Silkeborg hos JN data. Det er i øjeblikket ukendt om fejlen er opstået her eller hos SDC selv.

SDC kører i flere separate miljøer, hvorfor fejlen ikke påvirker de svenske banker, som har ønsket en anden type miljø, hvorfor bankernes service kører på andre komponenter end de danske og norske banker.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.