Artikel top billede

Foto Povl D. Rasmussen

Tusindvis af danske netbankkunder ramt af nedbrud

SDC, der drifter mere end hundrede banker i Norden, er på 22. time ramt af en fejl, der har sendt bankkunders adgang til systemerne i sort.

Læs også:
Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud 

En endnu ukendt fejl hos JN data eller SDC betyder, at hundredetusinder af bankkunder i hele Norden med undtagelse af Sverige er uden adgang til deres netbanker.

Samtidig er de mere end hundrede pengeinstitutter, som benytter SDC som bankcentral, ude af stand til at lave ret meget.

Der fortæller administrerende direktør hos SDC, Erik Jørgensen.

Lange svartider

Problemerne opstod kort efter søndag middag, hvor SDC's SAN (Storage Area Network) begyndte at få for lange svartider efter igangsætning af en række nye diske.

"Det betød at bankkunderne enten havde meget langsom forbindelse eller ingen adgang," siger Erik Jakobsen.

Ifølge direktøren var status i morges klokken 05.50, at SDC mente, at alting var oppe at køre igen.

"Men der er en service, der ligger og vender sig lige i øjeblikket, som vi arbejder med. Det giver det problem, at der ikke er adgang," siger han.

Reduceret funktionalitet

Da det ifølge direktøren er en central service, der er ramt, har bankerne reduceret funktionalitet på de interne systemer og kan ikke foretage sig så meget.

"De har ikke adgang til deres medarbejderportal. De kan godt lave noget, men ikke så meget igen," siger direktøren.

Han fortæller, at alt mandskab i løbet af natten og stadig arbejder på at få afhjulpet fejlen.

Derfor er det for tidligt at sige noget om, præcis hvad der gik galt og hvorfor.

"Lige i øjeblikket arbejder vi på at løse problemet og standse ulykken. Ligesom ved en trafikulykke begynder vi med at standse ulykken. Så må vi efterfølgende diskutere, om der var nogen, der skulle have drejet til højre eller venstre, " siger Erik Jakobsen.

Det er kun omkring en uge siden at SDC (Skandinavisk Data Center) sammen med en række andre banker i Norden havde problemer med driften. Men ifølge Erik Jacomsen er der ingen sammenhæng mellem de to hændelser.

"Det her er noget andet," siger Erik Jakobsen, som på baggrund af oplysninger fra specialister kan garantere, at SDC ikke er under nogen form for angreb fra netkriminelle.

SDC er i øjeblikket ved at gennemføre en stor flytning af driften til Silkeborg hos JN data. Det er i øjeblikket ukendt om fejlen er opstået her eller hos SDC selv.

SDC kører i flere separate miljøer, hvorfor fejlen ikke påvirker de svenske banker, som har ønsket en anden type miljø, hvorfor bankernes service kører på andre komponenter end de danske og norske banker.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere