Foto Povl D. Rasmussen

Tusindvis af danske netbankkunder ramt af nedbrud

SDC, der drifter mere end hundrede banker i Norden, er på 22. time ramt af en fejl, der har sendt bankkunders adgang til systemerne i sort.

Læs også:
Hele Skandinavien ramt af samtidige bank-nedbrud 

En endnu ukendt fejl hos JN data eller SDC betyder, at hundredetusinder af bankkunder i hele Norden med undtagelse af Sverige er uden adgang til deres netbanker.

Samtidig er de mere end hundrede pengeinstitutter, som benytter SDC som bankcentral, ude af stand til at lave ret meget.

Der fortæller administrerende direktør hos SDC, Erik Jørgensen.

Lange svartider
Problemerne opstod kort efter søndag middag, hvor SDC's SAN (Storage Area Network) begyndte at få for lange svartider efter igangsætning af en række nye diske.

"Det betød at bankkunderne enten havde meget langsom forbindelse eller ingen adgang," siger Erik Jakobsen.

Ifølge direktøren var status i morges klokken 05.50, at SDC mente, at alting var oppe at køre igen.

"Men der er en service, der ligger og vender sig lige i øjeblikket, som vi arbejder med. Det giver det problem, at der ikke er adgang," siger han.

Reduceret funktionalitet
Da det ifølge direktøren er en central service, der er ramt, har bankerne reduceret funktionalitet på de interne systemer og kan ikke foretage sig så meget.

"De har ikke adgang til deres medarbejderportal. De kan godt lave noget, men ikke så meget igen," siger direktøren.

Han fortæller, at alt mandskab i løbet af natten og stadig arbejder på at få afhjulpet fejlen.

Derfor er det for tidligt at sige noget om, præcis hvad der gik galt og hvorfor.

"Lige i øjeblikket arbejder vi på at løse problemet og standse ulykken. Ligesom ved en trafikulykke begynder vi med at standse ulykken. Så må vi efterfølgende diskutere, om der var nogen, der skulle have drejet til højre eller venstre, " siger Erik Jakobsen.

Det er kun omkring en uge siden at SDC (Skandinavisk Data Center) sammen med en række andre banker i Norden havde problemer med driften. Men ifølge Erik Jacomsen er der ingen sammenhæng mellem de to hændelser.

"Det her er noget andet," siger Erik Jakobsen, som på baggrund af oplysninger fra specialister kan garantere, at SDC ikke er under nogen form for angreb fra netkriminelle.

SDC er i øjeblikket ved at gennemføre en stor flytning af driften til Silkeborg hos JN data. Det er i øjeblikket ukendt om fejlen er opstået her eller hos SDC selv.

SDC kører i flere separate miljøer, hvorfor fejlen ikke påvirker de svenske banker, som har ønsket en anden type miljø, hvorfor bankernes service kører på andre komponenter end de danske og norske banker.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.