Artikel top billede

Skat udskød selvangivelser i to dage efter CSC-fejl

Et nedbrud hos CSC på en del af Skats TastSelv-system fik myndigheden til at udskyde selvangivelse i to dage.

Læs også:
CSC-fejl sendte Skat-system i sort i 48 timer

Et it-nedbrud på Skats TastSelv-system, der drives hos it-giganten CSC, betød i forrige uge, at Skat for femte år i træk blev nødt til at udskyde fristen for at aflevere den udvidede selvangivelse. Denne gang i to dage.

Nedbruddet fik især landets revisorer til at rive sig i håret, fordi Skats it-system gjorde det umuligt at logge på systemet med den såkaldte autorisationsordning.

Nedbruddet, der varede det meste af en dag, ramte et delsystem i TastSelv-systemet, som sørger for, at man blandt andet kan aflevere selvangivelser på vegne af andre.

Det fortæller Steffen Normann Hansen, som er produktionsdirektør hos Skat.

Nedbrud det meste af dagen

"Almindelige borgere og virksomheder, der selv ordner tingene, de kunne godt håndtere det. Men der var et nedbrud det meste af dagen på vores autorisationsordning, og vores leverandør var ikke helt sikker på, at den kunne finde fejlen," siger Steffen Normann Hansen.

Han fortæller, at Skat derfor valgte at udskyde fristen for afleveringen og fortælle det direkte til revisororganisationerne, fordi det stort set kun var de professionelle brugere, som var berørt af fejlen.

Produktionsdirektøren fortæller, at autorisationsordningen er en del af Tast-selv-systemet, men at det er kodet selvstændigt. Systemet betyder, at eksempelvis revisorer, der håndterer hundreder af selvangivelser, ikke behøver at holde styr på hver enkelt kundes Tast-selv kode.

Nedbrud koster kroner og ører

I stedet kan revisoren få adgang til kundens oplysninger, hvis kunderne har givet revisoren lov gennem autorisation. Noget der ifølge brancheorganisationen Danske Revisorer letter arbejdet enormt.

"Før autorisationssystemet blev implementeret 100 procent, så har revisorerne jo fået kunderes tast-selv kode udleveret med henblik på at foretage indleveringen," siger Peter Nielsen, der er skatte- og erhvervspolitisk konsulent.

Han fortæller, at nedbruddet skete midt i den travleste tid for landets revisorer, som ofte har ekstra personale indkaldt op til afleveringen af de udvidede selvangivelser. Og it-nedbrud har konsekvenser for medlemmerne.

"Det er jo kort sagt kroner og ører. Hvis revisorerne sidder med et system, hvor de ikke kan indlevere deres data og må vente på huller, hvor de kan indberette tingene, så giver det jo et forøget tidsforbrug," siger Peter Nielsen.

Tilbagevendende nedbrud

Han vurderer, at mellem 75 og 80 procent af de revisorer, der er medlem af brancheorganisationen, afleverer selvangivelser for omkring 90 procent af landets virksomheder med udvidet selvangivelse ved hjælp af autorisationsordningen.

Derfor er han glad for et godt samarbejde med Skat, som hurtigt orienterede om nedbruddet og den efterfølgende udsættelse af fristen.

Hos Skat fortæller Steffen Normann Hansen, at myndigheden de senere år har haft generelle problemer med TastSelv-systemet, som har ført til udsættelser. Eksempelvis i 2011, 2010, 2009 og 2008

Men hvor systemet i de senere år er gået helt ned, var det i år "kun" revisorerne, det gik ud over, forklarer han.

CSC fik ifølge produktionsdirektøren systemet op at køre sent samme dag, som nedbruddet fandt sted.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere