Artikel top billede

Ekspert: Udvikling i kommunal kartelsag er usædvanlig

At Bagmandspolitiet nu skal efterforske kommunernes prissamarbejde om lejepriser til mobilmaster er ganske usædvanligt, fortæller konkurrenceekspert. Læs her hvorfor.

Læs også:
Bagmandspoliti efterforsker kommunalt kartel på telemaster

Kommuner beskyldes for priskartel på mobilmaster

Som Computerworld i går kunne beskrive, har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen valgt at sende sagen om kommuner, der er under mistanke for ulovligt at have koordineret og opskruet lejepriser for mobilmaster, videre til Bagmandspolitiet.

At samarbejdet mellem flere kommuner nu skal efterforskes af en anklagemyndighed er bestemt ikke hverdagskost.

Det fortæller konkurrenceekspert Niels Rytter, der har en mangeårig fortid som kontorchef i Konkurrencestyrelsen og i dag har rådgivningsfirmaet Konkurrencerådgivning.

"Det er usædvanligt, at Konkurrencestyrelsen sender en sag vedrørende kommuners prissamarbejde til anklagemyndigheden. Mig bekendt er der ikke andre konkurrencesager vedrørende kommuner, der er gået videre til anklagemyndigheden," lyder det fra Niels Rytter.

Heller ikke konkurrenceekspert og professor Peter Møllgaard fra Copenhagen Business School kan på stående fod komme i tanke om en lignende sag. Han understreger dog, at der er lang vej til en dom.

"At sagen ligger hos Bagmandspolitiet er selvfølgelig et udtryk for en begrundet mistanke om, at der er noget galt, og det skal de nu undersøge neutralt. Men det ender ikke altid med, at de bliver dømt. Det kommer an på beviserne," siger Peter Møllgaard.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside overdrages en konkurrencesag til Bagmandspolitiet (SØK) i de tilfælde:

"Hvor overtrædelsen vurderes at være forsætlig eller groft uagtsom, og hvor der er - eller kan skaffes - klare beviser for overtrædelsen. SØK efterforsker herefter sagen med henblik på at rejse tiltale om bødestraf ved domstolene."

Siden 2009 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen årligt sendt fem sager videre til Bagmandspolitiet. I cirka to tredjedele af sagerne har det udløst bøder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere