Artikel top billede

Ny direktør for Digitaliseringsstyrelsen: Vi er ikke bare en række klovne

Interview: Digitaliseringsstyrelsens nye direktør, Lars Frelle-Petersen, har en plan. Se her, hvilken rolle Digitaliseringstyrelsen skal spille i de kommende år.

Læs også: 

Her er den nye direktør for Digitaliseringsstyrelsen

Her er årets vinder af IT-Prisen 2012

Advokat raser over statens it-projektrapport

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige

Snart vil det være slut med papirblanketter og brevpost, fysisk tilstedeværelse og institutioner, der ikke kan arbejde sammen.

I de kommende par år vil en udrulning af flere digitaliserede tjenester sætte sine markante spor i vores samfund.

Den nye direktør for Digitaliseringsstyrelsen, Lars Frelle-Petersen, der tiltrådte for godt en uge siden, er manden, der i den i sidste ende sidder med ansvaret for hele molevitten.

Åbenhed

Han ser det som en vigtig opgave at få opretholdt en åbenhed omkring de nye ændringer og it-projekter, som der i de følgende år vil komme flere og flere af i den offentlige sektor - for det er ikke bare en række inkompetente it-klovne, der står bag dem. 

"Der er ingen tvivl om, at alle skandalerne kommer frem og bliver fortalt. Når man læser aviserne, skulle man jo tro, at vi er en række klovne, der render rundt herinde uden at vide noget om it. Men der er jo mange områder, hvor vi lykkes, og den historie skal vi også have fortalt," siger Lars Frelle-Petersen, der blandt andet fremhæver NemID som en stor succes.

It-skandaler

Lars Frelle-Petersen, der tiltrådte stillingen 1. august 2012, erkender dog også at udrulningen af digitaliserede løsninger, ikke altid har været lige succesfuld.   

"Det har været vores akilleshæl i de foregående år, og det kan man jo også se med de 'skandalehistorier', der har været omkring forskellige digitaliseringer. Vi mangler ikke så meget ideerne, det er implementeringen af dem, vi skal blive langt bedre til i dag," siger Lars Frelle-Petersen.

Han har tidligere været ansat som kontorchef i Finansministeriet og vicedirektør i Økonomistyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen.

Og det bliver ifølge den nye direktør mere og mere vitalt at få omsat de digitaliseringer, der besluttes på politisk plan, i reelle løsninger for samfundet. 

Store forventninger
"Fordi vi rammer borgerne i meget større omfang, end vi gjorde før, er der nogle forventninger til, at vi i de kommende år skal lykkes med de her teknologier i en stadig større hastighed og med en stadigt større effekt," siger Lars Frelle-Petersen.

Tidligere i år vandt Lars Frelle-Petersen IT-Prisen 2012 og blev kaldt 'en digital strateg i verdensklasse', og strategien er så småt ved at være på plads - styrelsen skal levere. 

"Det handler først og fremmest om, at vi eksekverer de forpligtigelser, regeringen har fastlagt. Sagt med andre ord skal vi realisere digitaliseringsstrategien frem mod 2015," siger han.

Grænseoverskridende samarbejde

Og det bliver ikke nogen nem opgave, erkender han.

Grænseoverskridende samarbejde

"Jeg kan ikke gøre det her alene. Det er et samarbejde, og digitaliseringen er jo fuldstændig grænseoverskridende i den offentlige sektor. Når der kommer nye it-løsninger, er det jo hele den offentlige sektor, der skal flytte sig nogenlunde samtidig. Så det er en stor udfordring," siger Lars Frelle-Petersen.

Med på beatet 

For at løfte udfordringerne, har han en klar holdning til, hvor der skal sættes ind.

"Vi vil naturligt være en lille smule mere træge end private virksomheder i forhold til nye teknologier, men samtidig skal vi være med på beatet og være i stand til at omsætte dem til reelle business cases." 

"Samtidig handler det om at blive bedre til at forudsige, kommunikere, og have nogle medarbejdere, der forstår, hvordan man gennemfører et omstillings- og digitaliseringsprojekt," siger han.

Det tunge ansvar

Lars Frelle-Petersen, der tog over efter, at direktør Charlotte Münter tidligere på året sagde op, kommer nu til at stå med det overordnede ansvar for digitaliseringen af det offentlige, hvilket lige skal bundfælde sig.

"Nu har jeg selvfølgelig ikke længere en at læne mig op ad, som jeg har kunnet før, så jeg bliver nødt til at være endnu mere bevidst omkring de beslutninger, jeg tager." 

Han vil dog heller ikke stå helt alene med ansvaret. 

"Det bliver måske også lidt mere ensomt på nogle punkter, men omvendt er jeg også en meget inkluderende ledertype, så jeg kommer ikke til at stå alene på toppen af pyramiden."

Nogle ville måske ryste en smule på hånden over at skulle stå til ansvar overfor diverse politikkere samt hele befolkningen, men Lars Frelle-Petersen er klar til at indfri forventningerne.

"Jeg har det rigtig godt med ansættelsen, men er samtidig også meget ydmyg over for den opgave og de udfordringer, vi i styrelsen står med." 

"Der er ingen tvivl om, at ambitionerne omkring digitaliseringen og arbejdet med velfærdsteknologier er rigtig høje, men jeg synes jeg er godt forberedt og klar til at løfte den opgave."

Fremtiden

Om den nærmeste fremtid fortæller Lars Frelle-Petersen, at Danmark skal beholde sin globale førerposition, når det gælder digitaliseringen af den offentlige sektor.

I Danmark er vi gode til at omsætte teknologier til virkelighed, mener han.

"Vi skal ikke nødvendigvis være et eksperimentarium for nye spændende teknologier i alle mulige former. Men vi skal være de bedste til at omsætte det til noget, der reelt gør en forskel og sparer penge," fastslår Lars Frelle-Petersen.

Læs også: 

Her er den nye direktør for Digitaliseringsstyrelsen

Her er årets vinder af IT-Prisen 2012

Advokat raser over statens it-projektrapport

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.