Artikel top billede

Sådan holder Mozilla orden i sin MySQL-database

En spændende ny teknologi løser udfordringen om, hvordan man holder ydelsen i top, selvom databasen har vokset sig over hovedet på hardwaren.

Computerworld News Service: I open source-organisationen Mozilla skriver udviklere hver dag mange forskellige versioner af softwarekode, der alle sammen skal holdes styr på.

Det er en del af Sheeri Cabrals job: Hvilke versioner fungerer, hvilke gør ikke, hvor mange gange er de blevet downloadet og hvilke fejl skal rettes omgående.

Til dette formål anvender producenten af browseren Firefox en MySQL-database.  

MySQL er et populært struktureret database-system, der er open source, og som organiserer dataene i tabeller.

For nogle få måneder siden begyndte Cabral, der er senior databaseadministrator/-arkitekt hos Mozilla samt bidragyder til MySQL-community'et, at løbe ind i problemer, da databasen oversteg 100 gigabyte.

"Hvis den database ikke fungerer, så er vores downloads ikke tilgængelige," siger hun for at fremhæve, hvor vigtig databasen er.

Den gode løsning

Normalt er løsningen på et sådant problem, at man udvider kapacitet på den server, hvor databasen ligger, eller måske skifter fra harddiske til solid state-drev, forklarer Paul Burns, der er analytiker hos Neovise.

Men Cabral har fundet en anden løsning med teknologi fra en virksomhed ved navn ScaleBase:

I stedet for kun at have denne ene database har Mozilla i praksis virtualiseret sin database ved at splitte den op i et antal klynger, der hver indeholder en del af databasen.

Når der nu foretages en forespørgsel, identificerer ScaleBase-softwaren den klynge, hvor de relevante data ligger, så man på den måde slipper for at søge i hele databasen.

Det øger ydelsen, uden at man har tilføjet ekstra hardware.

"Dette er ikke nogen let udfordring, men det ser ud til at lykkes for dem, og det fungerer," bemærker Cabral.

Sådan fungerer programmet

ScaleBase blev udviklet af et israelsk konsulentfirma for nogle år siden.

Efter adskillige anmodninger fra kunder om hjælp til at skalere MySQL-databaser til web-baserede og mobile applikationer blev ideen om at bryde databasen op i mindre bidder - såkaldt database sharding - testet.

Det fungerede fremragende for en række forskellige kunder, så konsulentfirmaet oprettede et særskilt firma til at sælge dette produkt i et større omfang, fortæller Paul Campaniello, der er vice president for den globale markedsføring hos ScaleBase.

"Folk har virtualiserede maskiner, storage og styresystemer," påpeger han. "Men havde ingen endnu rigtigt virtualiseret MySQL-databasen."

Efter at have fået finansiering via venturekapital for to år siden sendte firmaet i år ScaleBase på markedet.

Analyserer databasen

ScaleBase beskriver flagskibet Data Traffic Manager som et værktøj til load balancing, der sidder mellem en applikationen og den backend-database, der bruges til at gemme applikationens data.

Første gang man bruger software vil ScaleBase automatisk analysere databasen og dele den op i forskellige instances. Når der modtages en forespørgsel dirigeres den direkte til den relevante instance af databasen.

Prisen for ScaleBase er baseret på størrelsen af den database, der skal administreres.

ScaleBases sharding-teknik er ikke noget helt nyt koncept, men det er den første implementering af teknikken i forhold til databaser og i særdeleshed MySQL-databaser, siger Burns fra Neovise.

"Disse databaser har traditionelt ikke været noget, man har splittet op, men ScaleBase anvender en sharding-algoritme og laver adskillige kopier af dataene på forskellige servere," forklarer han.

"De (ScaleBase, red.) har gjort sharding let og automatiseret det."

Teknologien kan være nyttig for enhver, der kører en MySQL-database, hvilket er meget udbredt i open source-verdenen, og vil i særlig grad være nyttig, når databaserne begynder at blive store, påpeger han.

Både Cabral og Burns har dog visse forbehold.

Open source-community'et har en udpræget tendens til at foretrække at gøre tingene selv.

Det er derfor nok ikke alle MySQL-database-administratorer, der vil være interesserede i at købe et produkt til håndtering af denne funktionalitet, men vil i stedet foretrække at udvikle funktionaliteten selv eller anskaffe den fra det øvrige open source-community.

Cabral fortæller, at hun da også undersøgte den mulighed, men konkluderede, at der simpelthen ikke var open source-værktøjer tilgængelig med den funktionalitet, som ScaleBase har.

ScaleBase vil muligvis i fremtiden understøtte andre open source-databaser eller måske endda udvide med andre typer databaser heriblandt håndtering af de stigende udfordringer fra de enorme mængder af ustrukturerede data i forbindelse med big data-tendensen.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.