Artikel top billede

Her risikerer du at dumme dig med big data

Hvis du vil have succes med big data med enorme datasæt og realtidsinformationer er der en række grundlæggende spørgsmål, du bør stille dig selv.

Læs også:

Kæmpe data-analyser: Her spår man om din fremtid

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Derfor ændrer big data alt ved din data-håntering

En af de helt store it-trends i 2012 er det markante fokus på omfattende data-analyser og anvendelsen af realtids-data i stor målestok.

Tendensen, der også går under navnet big data, er dog stadig noget over-hypet, og derfor er vejen mod de reelle gevinster brolagt med en række afklarende spørgsmål.

"Tror du, at du er klar til at give dig i kast med big data, fordi du rykker grænserne inden for din data-volumen, -hastighed, -variation og -foranderlighed? Tag en dyb indånding (og måske et koldt bad), før du sætter fuld fart på mod big datas ukendte territorier og plumrede hav," skriver Forrester-analytiker Boris Evelson i et blogindlæg.

Det skal du spørge dig selv om

Han anbefaler, at man først og fremmest holder tungen lige i munden og får klarlagt, hvad brugscenariet i forretningen er; hvad er det for udfordringer og muligheder, der ligger bag ønsket om at bruge big data.

For når mange i forbindelse med big data, stiller spørgsmålet, om det ikke bare er business intelligence i stor målestok, er det ikke helt uden grund, mener Boris Evelson.

Han opever selv, at mange, der efterspørger rådgivning om big data, i virkeligheden er ude i projekter omkring data governance, -integration, -modellering og -prioriteringer.

Det er også en af grundene til, at man gør klogt i at undersøge, om ens eksisterende it-miljø i virkeligheden ikke sagtens kan klare det "big data-projekt," man har udset sig.

"Er du helt sikker på, at dit eksisterende ETL/DW/BI/Advanced Analytics-miljø ikke kan adressere det? Kunne man måske klare det ved blot at tilføje et nyt knudepunkt, en ny server eller mere hukommelse (hvis dette er inden for dine budget-rammer)?"

To former for big data

Forrester-analytikeren peger på, at man - når man først har fået besvaret en række spørgsmål, der kan afklare, om det overhovedet er big data, der er svaret - skal analysere sig frem til, hvilken form for big data-projekt, man skal give sig i kast med.

Den ene big data-kategori handler om at reducere omkostninger ved at arbejde med data, som man allerede gør i de eksisterende miljøer - bare billigere og hurtigere.

Den anden kategori af projekter tager udgangspunkt i, at man vil løse nye problemer, som man hidtil ikke har kunnet få has på.

"Husk på, at traditionel ETL/DW/BI kræver en data-model. Data-modeller kommer fra krav. Krav kommer af en forståelse af data og forretningsprocesser. Men i big data-verdenen ved du ikke, hvad der gemmer sig derude, før du leder efter det," skriver Boris Evelson.

Denne mere "opdagelses-agtige" tilgang til data analyser har den danske it-arkitekt Kim Escherich fra IBM tidligere beskrevet således:

"I dag ændrer de her datamængder sig hele tiden, og vi begynder at få en mere forsker-agtig indfaldsvinkel til data. I stedet for vores traditionelle planlægning, dykker vi ned i data-oceanet og finder måske nogle sammenhænge, som er uventede, og det bruger vi til at ændre vores strategi."

Læs også:
Kæmpe data-analyser: Her spår man om din fremtid

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Derfor ændrer big data alt ved din data-håntering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.