Artikel top billede

Tegning: Steve Woods.

Sådan strammer offentlige chefer op på it-fronten

Offentlige chefer involveret i it-projekter skal belønnes, hvis de formår at spare penge. Sådan lyder et blandt flere forslag for at motivere offentlige chefer til it-forståelse.

Læs også:

Rapport: Offentlige chefer er digitalt inkompetente

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige

Det Digitale Råd har i et nyligt publiceret debatoplæg angivet, at det kniber med it-kompetencerne hos cheferne i den offentlige sektor.

Dermed går Danmark som nation potentielt glip af store effektiviserings- og besparelsespotentialer, mener rådet.

Udover kritikken har rådets tre sideordnende medlemmer, KMD-direktør Lars Monrad-Gylling, Microsofts strategy director, Jørgen Bardenfleth, og TDC-direktør Martin Lippert, dog også tre konkrete forslag til, hvordan offentlige chefer kan blive mere it-kompetente.

Forslag 1: Få en uddannelse
Det Digitale Råd mener, at offentlige lederstillinger bør gentænkes i en egentlig ledelsesreform, der går på tværs af forvaltningsniveauer og faggrupper i den offentlige sektor.

Første forslag til reformen går på, at offentlige chefer skal uddannes bedre i, hvad rådet kalder Det Digitale Lederakademi.

"Det Digitale Lederakademi skal udbyde en grunduddannelse i digital ledelse rettet mod nye offentlige ledere. Samtidig skal akademiet give retning og indhold til mere specialiserede uddannelsesforløb inden for digitalisering, som efterfølgende udbydes af tredjepart," lyder det fra rådets rapport.

"Øremærker man bare én procent af de 2,8 milliarder kroner, der årligt anvendes af offentlige myndigheder på efteruddannelse, vil der skønsmæssigt kunne uddannes 500 til 1.000 offentlige digitale ledere årligt," vurderer Det Digitale Råd.

Her er de andre forslag

Forslag 2: Større fokus på it
Offentlige ledere bør have et konstant fokus på it-anvendelsen for at kunne hive effektiviseringsgevinster hjem, mener Det Digitale Råd.

Derfor vil rådet gøre den digitale ledelse synlig i både komplekse udviklingsprojekter og i den daglige drift, hvor it-cheferne er hårdt presset på økonomien

Derfor lyder forslag nummer to, at hvert femte resultatmål i statslige resultatkontrakter og tilsvarende tilsvarende offentlige styringskontrakter skal have et digitalt fokus på hvilke gevinster, der opnås.

"Det Digitale Råd foreslår endvidere, at der udarbejdes et fællesoffentligt kodeks for offentlige resultat- og styringskontrakter med et digitalt fokus," skriver rådet i sit debatoplæg.

Ifølge forslaget skal der også udarbejdes fællesoffentlige retningslinjer for 'det gode resultatmål', så ledelsen i eksempelvis en kommune kan måle effektiviteten - ikke mindst den økonomiske effektivt - i forhold til den overordnede forretning.

Forslag 3: Giv chefen en del af kagen
Som en gulerod mener Det Digitale Råd, at en offentlig myndighed og herunder myndighedens chefer skal motiveres ved at få en del af de opnåede besparelser.

Forslaget er udtænkt som en direkte lønbonus til ansvarlige chefer, men også at en myndighed kan beholde indhøstede besparelser, som derefter kan investeres i andre projekter.

"Samlet set er det forslagets ambition at fremme større handlekraft og risikovillighed hos den enkelte offentlige leder," skriver Det Digitale Råd i sit debatoplæg.

Du kan selv finde rapporten fra Det Digitale Råd her.

Læs også:
 
Rapport: Offentlige chefer er digitalt inkompetente

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere