Artikel top billede

De 10 vigtigste funktioner i Windows Server 2012

Få her en gennemgang af de 10 vigtigste forbedringer i den nye version af Microsofts server-styresystem.

Læs også:

Microsofts satser alt på massevis af ny software

Computerworld News Service: Lanceringen af Windows Server 2012 er lige om hjørnet; OEM'erne har allerede modtaget det nye server-styresystem, som kommer i handlen til september.

Hvis du har fulgt med i beta- og release preview-stadierne, så er du nok ivrig efter at finde ud af, hvilke funktioner der er kommet med i den endelige udgave.

Her får du en kort gennemgang af 10 funktioner, der er blandt de væsentligste forbedringer i den seneste version af Microsofts server-styresystem.

1. Ny Server Manager: Opret og administrer server-grupper
En af fordelene ved den nye Server Manager er muligheden for at oprette server-grupper, der er samlinger af servere, der allerede eksisterer i dit netværk, og som kan administreres via denne nye grænseflade.

Oprettelse af server-grupper gør det muligt at håndtere opgaver på tværs af servere med fælles egenskaber. Man kan for eksempel have en server-gruppe bestående af alle servere, der kører IIS, eller en gruppe bestående af alle databaseservere og så videre.

Det er til stor hjælp i organisationer, der ikke anvender dedikeret software til serverovervågning.

2. Lettere at vælge udgave eller SKU

Kernen i styresystemet er nu den samme på tværs af udgaverne, og om man vælger Standard- eller Datacenter-udgaven, afhænger af, om man kan nøjes med at kunne køre op til to virtuelle maskiner som gæster eller om man har brug for et ubegrænset antal gæste-virtualiseringer.

Og så er der ingen Enterprise-udgave til at forvirre billedet. Det er til alles fordel.

3. Kommandolinjen har førsteprioritet

Windows Server lægger nu vægt på en tilgang med udgangspunkt i kommandolinjen frem for den grafiske brugergrænseflade eller GUI.

Når man installerer styresystemet, får man valget mellem en kerneinstallation og en fuld installation. Kerneinstallationen fremhæves som standardvalget.

Når man installerer kerneudgaven af Windows Server 2012, kan man let slå GUI'en til ved blot at vælge GUI-rollen, ligesom man kan slå den fra igen uden at være nødt til at geninstallere.

Dette er især fremragende, hvis det er første gang, man udruller en server. Man kan bruge GUI'en til at ordne alle konfigurationsopgaverne og så slå GUI'en fra, når man er klar til at udrulle.

Det giver adskillige fordele, heriblandt reducerer det sårbarheden og forbruget af systemressourcer og strøm.

4. Replikation med Hyper-V
Funktionen Hyper-V Replica gør det muligt at replikere en virtuel maskine fra et sted til et andet ved hjælp af Hyper-V og en netværksforbindelse - og uden behov for delt lagerplads.

Det er et stort fremskridt i Microsoft-verdenen i forhold til blandt andet genoprettelse efter nedbrud og høj tilgængelighed. VMware tilbyder det samme, men det koster ekstra.

Så længe der er netværksforbindelse, kræver det med denne funktion ikke meget mere end et eller to klik at opsætte instances af services rundt omkring på kloden. D

en nye Hyper-V Replica i Hyper-V Manager har en meget enklere grænseflade til opsætning af en replikations-sekvens og er bedre til at overvåge processen og den generelle sundhed af replikations-systemerne og -partnerne.

5. Udvidede muligheder med PowerShell

Der er hundredvis flere Cmdlets i den seneste version af Windows Server.

Det vil gøre dit liv lettere, da PowerShell grundlæggende er den foretrukne måde at håndtere alle de opgaver på, du kan køre på styresystemet.

Her er alle de andre nyheder

6. Storage Spaces: Kompleksitet vendt på hovedet
Storage Spaces er en innovativ funktion, der i al sin enkelthed giver mulig for at samle storage-hyldevarer - billige harddiske og deres controllere såsom en JBOD (uformel forkortelse for Just a Bunch of Disks) - i en pulje af lagerplads, der herefter inddeles i passende mængder, der hver især kan fungere som selvstændige drev.

Disse puljer kan indeholde hot standby-diske og hvert Storage Space i puljen kan anvende availability-regler såsom spejling og redundans i lighed med RAID-tilgangen.

Man kan endda lave thin provisioning, hvilket vil sige, at man specificerer et Storage Space, der er større, end hvad man egentlig har plads til.

Når man så får brug for ekstra plads, skal man på denne måde blot udvide med et par ekstra drev uden nogen form for yderligere konfiguration.

Det reducerer kompleksiteten og omkostningerne ved NAS og SAN og vender faktisk problemet på hovedet. Man samler blot en håndfuld harddiske og så har man en meget høj grad af fleksibilitet.

7. DirectAccess: Et VPN uden problemerne med et VPN
DirectAccess opretter en tunnel, der er lige så sikker som et VPN, fra ethvert slutpunkt tilbage til virksomhedsnetværket uden de ekstra kapacitetskrav og den nedsættelse i ydeevne, som et rigtigt VPN giver.

Der er heller ingen administrationsdel på klientsiden. Når funktionen er korrekt konfigureret, spiller det bare: Brugerne har sømløs adgang til delte drev, printere på netværket og andre ressourcer, som om de fysisk befandt sig på kontoret.

Herudover gælder group policy objects og klient-maskinerne kan administreres, uden at de behøver at blive taget med ind på kontoret. Dette har tidligere været svært at sætte op, men i Windows Server 2012 fungerer det helt efter hensigten.

8. Dynamic Access Control: En ny tilgang
Dynamic Access Control (DAC) er et sæt af funktioner, der forbedrer muligheden for at styre adgangen til data. Det handler ikke længere om at definere hvilke brugere, der har adgang til hvilke filer og mapper.

Derimod handler det nu om regelbaseret styring af adgangen ud fra typer af data samt brugernes roller. Det er en ny tilgang, der på en rigtig fin måde komplementerer filsystemets stærke funktioner til at sikre data.

Det er minimalt, hvad man skal ændre i Active Directory og man kan begynde at bruge langt størstedelen af disse DAC-funktioner med blot en Windows Server 2012-filserver og en domain controller.

9. ReFS: En videreudvikling af NTFS
Resilient File System (ReFS) er designet som en videreudvikling af New Technology File System (NTFS) med fokus på tilgængelighed og integritet.

ReFS skriver til forskellige positioner på harddisken på det atomare niveau, hvilket gør dataene mindre sårbare overfor strømafbrydelser under skrivning. ReFS inkluderer den nye funktion "integrity streams", der bruger checksumme og allokering i realtid til at beskytte inddeling og adgang til både system- og brugerdata.

Problemer, der identificeres af Windows Server 2012 på drev, der er beskyttet med disse funktioner, kan i de fleste tilfælde automatisk repareres uden at tage drevet offline - og i mange tilfælde uden indgriben fra en administrator.

ReFS kan også bruges til større systemer end NTFS, hvilket er en vigtig pointe i en tid med fokus på big data og private clouds.

10. Komplet IP-adresseadministration

Med Windows Server 2012 følger alt, der er brug for til administration af IP-adresser. Såkaldt IP address management (IPAM) er ellers noget, mange mellemstore virksomheder simpelthen ikke har adgang til.

Med pakken af IPAM-funktioner kan man allokere, gruppere, udgive, lease og forny IP-adresser på en organiseret måde, ligesom man kan integrere med de medfølgende DHCP- og DNS-servere for at opdage og administrere enheder, der allerede er på netværket.

Hvis du ikke før har eksperimenteret med IPAM-services fra Nortel og andre leverandører, så er dette en meget interessant og værdifuld tilføjelse til produktet.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Microsofts satser alt på massevis af ny software
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.