Artikel top billede

Direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri går i flæsket på stort esdh-udbud.

Dansk Industri om stort it-udbud: "Makværk"

Et stort offentligt it-udbud bliver mødt med hård kritik fra ITEK under Dansk Industri.

Læs også: Fem firmaer kæmper i stort ESDH-udbud

Kommunalt ESDH-samarbejde er lukket land for it-leverandører.

Sådan lyder konklusionen fra ITEK under Dansk Industri.

Direktør Tom Togsverd fra ITEK forklarer om den lettere indviklede konstruktion, at den offentlige indkøbscentral SBSYS tidligere har udviklet et ESDH-system til de kommuner, som hidtil har været medlem af SBSYS.

Nu er SBSYS gået i udbud med en meget lille opgave, som er udvikling- og vedligeholdelse af det eksisterende ESDH-system.

Samtidig er 87 flere offentlige myndigheder gået med i SBSYS-samarbejdet, så det nu er oppe på 94 offentlige myndigheder.

"Ideen med at kommunerne går sammen om at købe it-systemer er udmærket, da det kan give nogle stordriftsfordele og stærkere indkøbsfunktioner."

"Men det er problematisk, når SBSYS på forhånd er gift med én privat leverandør, som har fået eneret til at udvikle systemet, og nu med stor sandsynlighed sikkert også tildeles opgaven med at vedligeholde systemet," forklarer Tom Togsverd.

Ikke et reelt valg

Med det igangværende udbud får de nye 87 offentlige indkøbere, som netop har meldt sig ind i SBSYS, mulighed for at anskaffe sig SBSYS's oprindelige ESDH-system uden at hele systemet sendes i udbud, advarer direktøren.

"Men de får ikke mulighed for at vælge, om de vil have et andet system end dét, som er udviklet af SBSYS."

"Det bliver derfor ikke et reelt valg mellem de fem prækvalificerede leverandører om en ny løsning," siger Tom Togsverd.

Han stiller sig stærkt skeptisk over for klubbens udlægning af en skrivelse fra Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, der bringes på klubbens hjemmeside.

Makværk af et udbud

"Vi kan ikke forestille os, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har blåstemplet dette makværk af et udbud."

"Derimod viser en vejledende udtalelse fra styrelsen nærmere, at der ikke er taget stilling til om selve anskaffelsen af det oprindelige system, overhovedet har været i udbud," lyder det fra Tom Togsverd.

Han kalder det "afgørende", at regeringens og KL's kommende arbejde med en ny udbudslov og rammeaftaler tager højde for, at "sådanne udbuds-huller lukkes".

"Vi ønsker et åbent og konkurrencepræget marked. Vi ønsker ikke, at de private it-leverandører lukkes ude."

"Det udgør et fremtidigt problem for it-leverandører, at kommunerne nu blot kan vælge ESDH-system via SBSYS uden, at opgaven konkurrenceudsættes."

"Det må simpelthen ikke være muligt at favorisere en egenudvikling af ESDH-systemer, når vi har så mange kompetente private leverandører."

"Det strider altså mod regeringens ønske om at skabe vækst," lyder den hårde kritik fra ITEK.

Klubben: Vigtigt at overholde regler

Computerworld har naturligvis bedt brugerklubben om en kommentar til ITEK´s kritik.

I en mail sendt fra formand for forretningsudvalget SBSYS, Helle Berg, der også er leder af IT og Digitalisering i Struer Kommune fremgår, at brugerklubbens kommentar er:

"Vi har etableret Brugerklubben SBSYS for at bruge de offentlige ressourcer på den mest hensigtsmæssige måde til glæde for borgerne. Målet med vores valg af ESDH er at få mest mulig ud af pengene, samtidigt med at vi selv har optimal indflydelse på udvikling af det system, som vi bruger i dagligdagen. Vi har eksterne jurister, der håndterer alt det lovgivningsmæssige for os, da det er vigtigt for Brugerklubben SBSYS, at følge de regler der gælder på området".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere