Artikel top billede

Direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri går i flæsket på stort esdh-udbud.

Dansk Industri om stort it-udbud: "Makværk"

Et stort offentligt it-udbud bliver mødt med hård kritik fra ITEK under Dansk Industri.

Læs også: Fem firmaer kæmper i stort ESDH-udbud

Kommunalt ESDH-samarbejde er lukket land for it-leverandører.

Sådan lyder konklusionen fra ITEK under Dansk Industri.

Direktør Tom Togsverd fra ITEK forklarer om den lettere indviklede konstruktion, at den offentlige indkøbscentral SBSYS tidligere har udviklet et ESDH-system til de kommuner, som hidtil har været medlem af SBSYS.

Nu er SBSYS gået i udbud med en meget lille opgave, som er udvikling- og vedligeholdelse af det eksisterende ESDH-system.

Samtidig er 87 flere offentlige myndigheder gået med i SBSYS-samarbejdet, så det nu er oppe på 94 offentlige myndigheder.

"Ideen med at kommunerne går sammen om at købe it-systemer er udmærket, da det kan give nogle stordriftsfordele og stærkere indkøbsfunktioner."

"Men det er problematisk, når SBSYS på forhånd er gift med én privat leverandør, som har fået eneret til at udvikle systemet, og nu med stor sandsynlighed sikkert også tildeles opgaven med at vedligeholde systemet," forklarer Tom Togsverd.

Ikke et reelt valg

Med det igangværende udbud får de nye 87 offentlige indkøbere, som netop har meldt sig ind i SBSYS, mulighed for at anskaffe sig SBSYS's oprindelige ESDH-system uden at hele systemet sendes i udbud, advarer direktøren.

"Men de får ikke mulighed for at vælge, om de vil have et andet system end dét, som er udviklet af SBSYS."

"Det bliver derfor ikke et reelt valg mellem de fem prækvalificerede leverandører om en ny løsning," siger Tom Togsverd.

Han stiller sig stærkt skeptisk over for klubbens udlægning af en skrivelse fra Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, der bringes på klubbens hjemmeside.

Makværk af et udbud

"Vi kan ikke forestille os, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har blåstemplet dette makværk af et udbud."

"Derimod viser en vejledende udtalelse fra styrelsen nærmere, at der ikke er taget stilling til om selve anskaffelsen af det oprindelige system, overhovedet har været i udbud," lyder det fra Tom Togsverd.

Han kalder det "afgørende", at regeringens og KL's kommende arbejde med en ny udbudslov og rammeaftaler tager højde for, at "sådanne udbuds-huller lukkes".

"Vi ønsker et åbent og konkurrencepræget marked. Vi ønsker ikke, at de private it-leverandører lukkes ude."

"Det udgør et fremtidigt problem for it-leverandører, at kommunerne nu blot kan vælge ESDH-system via SBSYS uden, at opgaven konkurrenceudsættes."

"Det må simpelthen ikke være muligt at favorisere en egenudvikling af ESDH-systemer, når vi har så mange kompetente private leverandører."

"Det strider altså mod regeringens ønske om at skabe vækst," lyder den hårde kritik fra ITEK.

Klubben: Vigtigt at overholde regler

Computerworld har naturligvis bedt brugerklubben om en kommentar til ITEK´s kritik.

I en mail sendt fra formand for forretningsudvalget SBSYS, Helle Berg, der også er leder af IT og Digitalisering i Struer Kommune fremgår, at brugerklubbens kommentar er:

"Vi har etableret Brugerklubben SBSYS for at bruge de offentlige ressourcer på den mest hensigtsmæssige måde til glæde for borgerne. Målet med vores valg af ESDH er at få mest mulig ud af pengene, samtidigt med at vi selv har optimal indflydelse på udvikling af det system, som vi bruger i dagligdagen. Vi har eksterne jurister, der håndterer alt det lovgivningsmæssige for os, da det er vigtigt for Brugerklubben SBSYS, at følge de regler der gælder på området".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen