Artikel top billede

Opkøb til syv milliarder vil få konsekvenser for KMD

Det vil få konsekvenser for både KMD og markedet, hvis kapitalfonden Advent lægger næsten syv milliarder kroner for selskabet.

Læs også:

Så guldrandet en investering er KMD.

Kapitalfond tæt på at købe KMD for gigantisk beløb.

Angiveligt skulle landets største leverandør til kommunerne, KMD, være på vej til at blive solgt for op imod syv milliarder kroner til den amerikanske kapitalfond Advent

"Umiddelbart virker det som en ok pris. EQT og ATP må absolut være tilfredse med fortjenesten, men det ser også fornuftigt ud for Advent," siger IDC-analytiker Anders Elbak.

Købet lægger dog op til, at it-giganten slår ind på helt nye markeder.

"KMD har en fin profit, og selv om det kan blive vanskeligt at fastholde den meget stærke position i kommune-markedet, er der gode muligheder for at vinde markedsandele i den private sektor," vurderer IDC-analytikeren.

Priser stiger ikke

Nordic Capital (en anden kapitalfond, red.) røg ifølge Børsen ud, fordi de ville for meget ned i due Dilligence-processen. Hvad tror du, den larmende uenighed mellem KMD og storkunden. kommunerne (i form af Kombit) har betydet for forløbet?

"Jeg tror ikke, at uenigheden som sådan har haft voldsom stor betydning," siger Anders Elbak.

Han peger på, at uenigheden kan have udsat et køb og måske have været med til at skræmme Nordic Capital.

"Men det virker ikke som om, at prisen er blevet påvirket væsentlig," siger Anders Elbak.

Hvis både køber og sælger kan være tilfreds - hvem er så taber? Kan kommunerne se frem til højere priser?

"Der er trods alt forskel på sport og forretning, så der behøver vel ikke være en taber. Jeg tvivler på, at kommunerne - eller andre kunder - kommer til at betale mere," siger Anders Elbak.

Han peger på, at KMD ikke i samme grad som tidligere kan diktere priserne.

"Det skyldes, at kommunerne (via Kombit) i langt højere grad søger alternativer i det "almindelige" konkurrencedrevne marked," forklarer Anders Elbak.

Blandt andet Kombit er på trapperne med meget store udbudsrunder, hvor flere af KMD´s monopol-systemer sendes i konkurrence.

Taberne er konkurrenter

"Skal man pege på tabere, kan det være andre it-leverandører, eftersom KMD er nødt til at vinde markedsandele i det private marked, hvis Advents investering skal forrentes tilfredsstillende" siger Anders Elbak.

Selv om KL solgte KMD for blot to milliarder kroner for fire år siden, mener Anders Elbak ikke, at man kan sige, at KL fik for lidt for selskabet.

"KL var i en helt anden situation end EQT og ATP er i dag. It-markedet var i langt højere grad tynget at den økonomiske krise, og der var nogle "politiske deadlines", så de ikke kunne vente på eventuelt bedre bud," forklarer Anders Elbak.

KMD blev i sin tid solgt efter Folketinget havde besluttet ved lov, at det skulle ske.

Under salget blev forhandlet en såkaldt transitionsaftale på plads, der blandt andet skulle forhindre uhæmmet prisstigninger på monopol-systemerne.

Læs også:

Så guldrandet en investering er KMD.

Kapitalfond tæt på at købe KMD for gigantisk beløb.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere