Artikel top billede

Det kommer Apples patentsejr over Samsung til at betyde

Samsungs store nederlag til Apple i storstilet patentsag får konsekvenser på flere måder. Se dem her.

Computerworld News Service: På en måde er dommen mod Samsung i patentsagen med Apple ikke så afgørende. Skadeserstatningen - i omegnen af seks milliarder kroner - er under halvdelen af, hvad Apple oprindeligt gik efter.

Og det er ikke et beløb, der kommer til at ruinere Samsung:

Den koreanske producent tjente næsten 27 milliarder kroner i det seneste juni-kvartal. Heraf kom 63 procent fra mobilforretningen.

Så dette erstatningsbeløb udgør cirka halvdelen af et enkelt kvartalsresultat fra selskabets mobilforretning. (Det kan dog nå at ændre sig: Dommeren har stadig mulighed for at tredoble beløbet af Apples tilkendte skadeserstatning.)

Ældre produkter

Herudover er det ud af de produkter, som ifølge juryens kendelse krænker Apples patenter, kun Nexus S 4G og T-Mobile Galaxy S II, der stadig er i handlen.

Samsungs andre aktuelle produkter skulle være på den sikre side på grund af designændringer efter Galaxy S II.

Disse ændringer blev sandsynligvis foretaget præventivt for netop at beskytte Samsung mod søgsmål som dette, som Apple indgav i april 2011.

Mange af de patentkrænkelser, som juryen refererede til i kendelsen fredag, drejer sig om elementer i brugergrænsefladen TouchWiz, der stort set ikke længere anvendes.

Tænk nyt eller få smæk

Det er ikke sikkert, at det sidste ord i sagen er sagt med kendelsen fredag, da Samsung har mulighed for at appellere.

Men selvom konsekvenserne for Samsung ikke er så store på kort sigt, så kan denne kendelse få drastiske konsekvenser på længere sigt.

For eksempel fastslår kendelsen ikke blot, at Samsung har krænket Apples patenter, men også at Apples patenter er retsgyldige.

Læs også: Dom: Samsung skal betale milliard-erstatning til Apple.

Derfor bør konkurrenter ryste i bukserne

Det bør fungere som en advarsel for Samsung og andre producenter af smartphones: Hold jer væk fra alt, der tilnærmelsesvis ligner et Apple-design.

"Apple har allerede leveret et stærkt budskab ved ikke blot at gå efter Samsung," siger brancheanalytiker Tim Bajarin.

"Samsung og andre producenter er som minimum nødt til at tænke sig om en ekstra gang med hensyn til ting som ikoner og andre designelementer. Google må være meget bekymret på grund af denne kendelse."

Design skal gåes efter i sømmene

Analytiker Michael Gartenberg fra Gartner har en lignende pointe i et tweet efter kendelsen:

"Det vil få større konsekvenser for andre producenter, der efter denne kendelse vil være nødt til at gå deres design grundigt efter i sømmene," skriver han.

Det kan dog vise sig at være til fordel for kunderne: Det betyder nemlig, at producenterne bliver tvunget til at innovere om ikke andet så for at undgå at blive sagsøgt af Apple.

"Forhåbentlig vinder forbrugerne i det lange løb," siger Bajarin. "For verdens Samsunger og HTC'er vil være nødt til at blive mere kreative."

"At Apples patentrettigheder håndhæves, vil tvinge industrien til at innovere og differentiere," stemmer Gartenberg i.

"Det er ikke nogen dårlig ting."

Læs også: Dom: Samsung skal betale milliard-erstatning til Apple.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske Contractbook henter 185 millioner - anden kapitalindsprøjtning på kun fire måneder
Danske Contractbook henter en investering på 185 millioner kroner. Det sker blot fire måneder efter, at selskabet modtog en investering på 58 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.