Artikel top billede

Glæd dig: Her er årets nye server

Test: Fra netværks-services og storage til virtualisering og privat cloud - den stærke Windows Server 2012 udfylder alle roller.

Læs også:

I dag søsætter Microsoft sit flagskib.

Microsoft: Her er vores nye server-licenspolitik.

De 10 vigtigste funktioner i Windows Server 2012.

Computerworld News Service: Lige nu er et rigtig godt tidspunkt at begynde en seriøs evaluering, da Windows Server 8 beta har opnået status som release candidate og fået sit fulde og endelige navn: Windows Server 2012. Og ja, brugergrænsefladen Metro er der stadig.

Efter installationen starter Windows Server 2012 direkte op i den nye, forbedrede Server Manager.

Det er her, du vælger roller og føjer funktioner til din Windows Server 2012-maskine, frem for under installationen, som det var tilfældet med Windows Server 2008.

De fleste administratorer kommer til at bruge det meste af deres tid i Server Manager (og ikke i den flise-baserede brugergrænseflade).

Mange forbedringer

Der er adskillige forbedringer i Server Manager, men den, jeg synes bedst om, er muligheden for at administrere flere forskellige servere som logiske grupper.

Man kan gruppere servere ud fra hvilke kriterier, der end passer til formålet såsom undernet, afdeling eller geografisk placering.

Server Manager kan bruge Active Directory til at oprette disse servergrupper og tildele bruger- og administratorrettigheder.

Kombinerer man denne mulighed med fjernadministration af server, bliver det meget lettere at organisere og håndtere store serverfarme.

Du kommer også til at arbejde med Active Directory via Server Manager, og du vil i den forbindelse bemærke, at Microsoft har videreudviklet kernen af sit system til identitetsstyring og adgangskontrol.

Den mest åbenlyse ændring er Active Directorys Dynamic Access Control-værktøjer.

De giver en regelbaseret struktur ikke alene i forhold til netværksressourcer, men med hensyn til specifik information.

Det dækker ikke blot Active Directory-baseret adgang til filer og mapper, men integrerer også med tilladelser i forbindelse med rettighedsstyringen i Windows.

Denne kombination gør det muligt for administratorer at strukturere en mere nuanceret dataadgang end nogensinde før, og som ikke kun dækker adgang til filer, men også adgang til at printe, gemme, sende og andre funktioner.

Active Directory-delen gør administratorerne i stand til at gruppere data i logiske delmængder såsom alle filer (og deres tilhørende tilladelser), der er forbundet med fakturering. Sådanne grupper kan defineres ud fra indhold såvel som metadata.

Glæd dig: Hyper-V er vokset

Når du udforsker rollerne i Server Manager, vil du også her opdage adskillige forbedringer.

En af de vigtigste er DHCP Failover.

Microsoft har lavet denne funktion for at overholde IETF-standarden og den gør det muligt at konfigurere DHCP-servere udelukkende til såkaldte hot failovers eller til load balancing.

Til ren failover kan mindre netværk anvende en én-til-én-tilgang, mens større installationer kan få en enkelt failover-server til at dække adskillige kørende DHCP-servere.

Langt lettere og hurtigere

Load balancing er dog standardtilstanden.

Den er designet til at fungere til lokale failover-servere, men kan spænde over adskillige undernet.

Dette er ikke lige så stærk en løsning som Windows Servers komplette failover-klynge-funktionalitet, men at have dette som en integreret funktion i DHCP-serverrollen gør det langt lettere og hurtigere at levere pålidelige DHCP-services.

Hyper-V er en anden rolle, der er værd at udforske. Her er der sket væsentlige fremskridt siden Windows Server 2008.

Den er vokset fra 64 logiske værtsprocessorer til 320 med understøttelse af 2.048 virtuelle processorer.

Mængden af understøttet værtshukommelse er gået fra en terabyte fysisk hukommelse til fire terabyte, mens hukommelsen per virtuelle maskine er steget fra 64 gigabyte til en terabyte, og det er heroveni nu muligt at oprette klynger på op til 4.000 virtuelle maskiner.

Men Microsoft vil mere med Hyper-V end blot at skubbe til hardware-grænserne og styrke netværk og storage.

Hyper-V udgør grundlaget i Microsofts private cloud-løsning, som kombinerer Windows Server 2012 og System Center 2012.

Læs også:

I dag søsætter Microsoft sit flagskib.

Microsoft: Her er vores nye server-licenspolitik.

De 10 vigtigste funktioner i Windows Server 2012.

Den private clouds bærende kraft

Denne kombination dækker alt, hvad man ville forvente af en privat cloud inklusiv infrastructure as a service (IaaS) og hybrid cloud computing, men tilføjer også avancerede muligheder for levering af services i kraft af en kombination af applikationshåndtering og datacenter-orkestrering.

Det gør det muligt at administrere applikationer som workloads i stedet for som isolerede lag og levere dem til brugerne som services, designet af administratoren.

Brugerne kan vælge services fra en selvbetjeningsmenu eller en portal og den private cloud vil herefter automatisk sparke den relaterede proces i gang i backend.

Hvad angår funktionalitet, placerer dette sæt af funktioner Microsofts løsning helt i toppen af det aktuelle udbud af private clouds, og det er et sæt af funktioner, du ikke kommer uden om at evaluere grundigt, hvis cloud computing (læs: virtualisering og automatisering) er på dagsordenen.

For at gøre en sådan evaluering lettere tilbyder Microsoft en masse både gratis og betalt træningsmateriale via website'ne MSDN, TechNet og Learning.

VLAN på steroider

Alle disse ting er bygget til at passe sammen med System Center 2012.

Men Windows Server 2012 indeholder i sig selv de grundlæggende funktioner, der skal til for at realisere den private cloud.

Det drejer sig for eksempel om Hyper-V Network Virtualization, der gør det muligt for administratorer at opbygge netværk baseret på multitenant-design. Med en rammende metafor kan dette beskrives som VLAN på steroider.

Ved hjælp af netværksvitualisering kan du bygge logiske netværkstopologier oven på din fysiske infrastruktur og dele dem ud blandt brugere og workloads, hvilket gør det muligt for dig at flytte rundt på netværksressourcer og workloads uden at skulle ændre noget på det fysiske lag - og uden at brugerne mærker noget til det.

Du kan sikkert se, hvad alt dette peger i retning af lidt længere ude i fremtiden: Komplekse netværksfunktioner flyttet ud i det virtuelle rum, mens netværkets fysiske lag bevæger sig mod et mere og mere fladt design med det mål, at det til sidst blot leverer kapacitet.

Det er muligvis en skræmmende tanke for netværksadministratorer i dag, men så længe du holder dig opdateret med hensyn til netværksvirtualisering, så flytter dit job bare ud i det virtuelle rum sammen med dit netværk.

I hjertet af Windows Server 2012's netværksvirtualisering sidder den nye Hyper-V Extensible Switch.

Den ser ud til at være et virkelig velfungerende stykke kode, men husk på, at den er helt ny. Sørg derfor for at sikre dig, at den overholder dine netværkskrav, før du designer noget, der er afhængig af den.

Microsoft var snedig nok til at gøre denne Hyper-V Extensible Switch til en åben platform baseret på Network Device Interface Specification (NDIS), hvilket betyder, at tredjepartsleverandører af netværk kan designe plug-ins.

Der vil sandsynligvis være nogle få tilgængelige allerede ved lanceringen af Windows Server 2012, men jeg regner med, at de fleste først dukker op nogle måneder senere.

Sådanne udvidelser vil gøre det muligt at bygge netværksinfrastruktur baseret på Hyper-V Extensible Switch til specifikke formål såsom firewall, intrusion detection eller pakkefiltrering og -inspektion.

Læs også:

I dag søsætter Microsoft sit flagskib.

Microsoft: Her er vores nye server-licenspolitik.

De 10 vigtigste funktioner i Windows Server 2012.

Imponerende storage-funktioner

De mange nye storage-orienterede funktioner, som Microsoft har indbygget i Windows Server 2012, er også imponerende.

Der er for mange til at gå i detaljer med dem alle her, men sørg for eksempelvis at evaluere Virtual Machine Storage Migration, de opdaterede kontrolmuligheder i Windows Storage Management, understøttelsen af thin provisioning samt Storage Spaces.

Storage Spaces kan opsummerende beskrives som muligheden for at gruppere storage-ressourcerne i lokale puljer.

Du kan allokere en harddisk, dele af en harddisk eller adskillige harddiske for på den måde at give brugere og workloads en samlet mængde logisk lagerplads.

Denne funktion er designet til at fungere sammen med failover-klynger i Windows Server 2012, så du kan holde disse storage-puljer kørende bag server-klyngerne uden at bekymre dig så meget om den fysiske hardware.

Hjemmerullede storage-systemer

Dette har at gøre med et andet sæt storage-funktioner, som du vil gøre klogt i at undersøge grundigt:

Muligheden for at bygge højtydende storage-løsninger med en høj oppetid baseret af standard-hardware.

Microsoft har lagt en del arbejde i at få Windows Server 2012 til at kunne fungere som integreret administrativ grænseflade til storage-løsninger fra tredjeparter, samtidig med at administratorerne har nok værktøjer til rådighed til at kunne implementere deres egne storage-løsninger på en bred vifte af hardware.

For eksempel kan man nu tilslutte JBOD-arrays (Just a Bunch of Disks) via højhastigheds-netværkskort, der understøtter RDMA.

Ved hjælp af RDMA kan netværkskortet overføre data uden at inddrage styresystemet, hvilket giver væsentlige forbedringer af den generelle systemydelse.

Denne model er et udbredt tema i Windows Server 2012, der også understøtter andre sådanne funktioner, heriblandt Receive Side Coalescing (RSC), Receive Side Scaling (RSS), Single Root IO Virtualization (SR-IOV) og TCP Chimney Offload.

Lettere at bygge egen storage

Det betyder, at det bliver lettere at bygge sine egne storage-løsninger og endda komplette SAN alene ved hjælp af værktøjerne i Windows Server frem for at betale for infrastruktur fra tredjeparter.

Med disse nye funktioner til databeskyttelse, ydelsesforbedringer og skalerbarhed har Windows Server 2012 muskler nok til, at tredjepartsleverandører af storage-hardware simpelthen vælger at bruge styresystemet til administrationen af storage.

Det kan også være, at det i stedet tvinger leverandørerne til at hæve kvaliteten i den administrative funktionalitet.

Jeg regner dog med, at det vil få mange administratorer, især i mellemstore virksomheder, til at begynde at bygge deres egen storage-infrastruktur ud af standardkomponenter i stedet for at bruge penge på dyrere nøglefærdige løsninger.

Metro - kan du bare slå fra

Metro (kodenavnet i produktudviklingsfasen.

Microsoft introducerer snarest en erstatning, og indtil da bruges internt udtrykket "Windows 8 style UI", red.) er stadig til stede.

Man kan for eksempel bruge flise-designet til at fastgøre de mest anvendte værktøjer eller endda logiske grupper af netværksressourcer til startmenuen.

Jeg regner med, at der i tidens løb vil udkomme flere Metro-tilføjelser fra både Microsoft og tredjeparter.

Intet at hidse sig op over

Men selvom man er fanatisk modstander af Metro, så er der ikke noget at hidse sig op over.

Man kan altid bare slå Metro fra. Faktisk har Microsoft gjort mere for at fremme installationer helt uden grafisk brugergrænseflade end Metro-grænsefladen.

Der er kommet mere kød på Server Core med nye brugervenlige funktioner, hvoraf mange har forbindelse til scripting-sproget PowerShell.

PowerShell vil forresten fremover blive nærmest obligatorisk for Windows Server-adminstratorer, og er da også værd at stifte nærmere bekendtskab med, da der er kommet yderligere over 2.000 commandlets til i denne udgivelse - det er 10 gange så mange, som hvad der blev udgivet sammen med Windows Server 2008.

Jeg har her kun lige skimmet overfladen af alle de nye muligheder med Windows Server 2012.

Det er helt reelt, når Microsoft kalder dette en "større" udgivelse.

Windows Server 2012 ændrer virkelig spillereglerne, og det gælder i alle roller: Fildeling, identitet, storage, virtuel desktop-infrastruktur og helt afgjort server-virtualisering og cloud computing.

Du kan selv downloade Windows Server 2012 RC og foretage din egen evaluering ud fra din organisations behov (se faktaboksen).

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital