Artikel top billede

De fleste kan se idéen med public cloud computing, hvor it leveres som en service, ligesom vi får strøm gennem et stik i væggen. Men giver det mening at tale om private skyer?

Private cloud: Er det ikke bare en fis i en hornlygte?

ComputerViews: It-leverandører har oversolgt private cloud computing i en grad, så mange nu slet ikke kan se konceptets eksistensberettigelse.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

Den private sky er bare en gang varm marketingluft

Derfor slipper du ikke uden om de private skyer

ComputerViews: Egentlig er budskabet ret så ligetil:

Du har de store, offentlige skyer, som vi kender fra Amazons Elastic Cloud, Google Apps, Office 365 fra Microsoft og Salesforces CRM.

Og så er der de private skyer.

De bærer mange af de samme kendetegn som de offentlige, men er dedikeret til en enkelt virksomhed og blandes således ikke sammen med andre brugeres cloud-tjenester.

Den private sky kan være fysisk placeret i brugerens eget datacenter eller i et eksternt datacenter.

Den model giver rigtig god mening, hvis lovgivningsmæssige krav eller sikkerhedsbekymringer gør, at man ikke kan eller tør gå all-in med en offentlig sky. 

Derfor betvivles konceptet

Men budskabet om de private skyer er alligevel gentagne gange blevet mødt med skepsis.

For handler cloud computing ikke om stordriftsfordele? Er grundtanken bag cloud ikke, at der er tale om en standardvare?

Og er private skyer ikke bare et andet ord for et virtualiseret datacenter?

Sådan lyder skepsissen ofte, når private cloud kommer på tale.

"Cloud bygger på stordrift. Så tilbyder I kunderne en privat cloud, selvom det i virkeligheden bare er et virtualisret datacenter og intet med cloud har at gøre. Jeg kan godt forstå, at de bliver forvirrerede," har en chefarkitekt i det daværende IT- og Telestyrelsen tidligere udtalt til leverandørerne.

Tidligere IDC-direktør, nu Capgemini, Per Andersen, har tidligere stillet dette retoriske spørgsmål i en klumme om private skyer:

"Er der ingen grænser for, hvad marketing vil gøre for at opfinde nye, cool begreber for at sælge produkterne? Åbenbart ikke!"

Og taler man med it-cheferne rundt omkring i Danmark, synes konceptet med private cloud computing heller entydigt at være accepteret.

Mange stiller stadig spørgsmål ved, om der er noget reelt nyt i private cloud, eller om det blot er et nyt mærkat på allerede eksisterende tankesæt og teknologier.  

En del af forklaringen er, at leverandørerne over en bred kam klistrer "PRIVATE CLOUD" på de produkter, de kan komme til. Også selvom det ikke er det, der er tale om. 

Den private sky lever

Skepsissen til trods lever den private sky endnu hos leverandørerne.

Der er ikke det it-selskab, der ikke tilbyder at hjælpe kunderne med at hoste, udrulle og administrere private clouds - enten i kundens eget, interne datacenter eller eksternt i leverandørens cloud-datacenter.

Og spørger man verdens største it-analysefirma, Gartner, er private cloud-markedet fuldt ud i live.

Gartner har således tidligere vurderet, at vi i 2014-15 vil se flere it-organisationer investere penge i private skyer end i offentlige skyer.

"Jeg tror, at større virksomheder generelt vil se en større værdi i private skyer, men jeg er blevet overrasket over interessen i private skyer hos de mellemstore virksomheder. Det havde jeg ikke forventet," har cloud-analytiker hos Gartner, Thomas Bittman, tidligere udtalt til Computerworld.

Derfor venter skuffelsen forude

Konkret har Gartner spurgt 655 it-ansvarlige, om deres virksomheder vil agere efter en strategi for private skyer i 2014. 

Det svarede 66 procent ja til, 24 procent svarede måske, og kun 10 procent sagde nej.

Samtidig kan man dog i Gartners seneste hype cycle tydeligt se, at denne it-trend netop nu er så hypet, som den bliver.

Forude venter skuffelsen, inden private cloud computing om to til fem år vil have realiseret sit egentlige potentiale.


Definition på cloud computing
Vi har tidligere forsøgt at definere, hvad cloud computing er - og herunder også de private og hybride cloud-modeller.

Hvis en private cloud er andet og mere end et virtuelt datacenter, må den nødvendigvis skulle indeholde mange af de karakteristika, som man finder i offentlig cloud computing.

Det er trods alt disse karakteristika, der er grunden til, at netop cloud er blevet udråbt til et et grundlæggende skift i it'ens natur og som den vigtigste it-trend i mange år.

De karakteristika kan eksempelvis være, at man afregner efter forbrug.

Det kan handle om, at man kan skalere op og ned efter behov, at brugeren selv kan betjene sig og bestille nye services, og at der er en høj grad af automatisering involveret, at der er stordriftsfordele.

Det bør være sådan, at der er tale om, at it leveres via et stik i væggen, som når vi henter strøm.

Er det en private cloud - eller noget helt andet?

Kan alle dem, der mener at have eller at kunne levere en private cloud, sige ja til alt dette?

Næppe.

Kan de sige ja til en eller flere af disse cloud-karakteristika.

Formentlig.

Hvorvidt en konkret løsning er en "ægte" private cloud må derfor bero på en nærmere vurdering.

Sådan er det ofte, når nye it-trends vokser frem og bliver hypet til det nærmest overnaturlige.

Det gælder måske i særdeleshed for private cloud computing.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

Den private sky er bare en gang varm marketingluft

Derfor slipper du ikke uden om de private skyer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.