Artikel top billede

Kritik: Gigantisk dansk it-projekt helt overflødigt

Et it-projekt til op imod 150 millioner kroner til landets biblioteker er en dødsejler, lyder den hårde kritik.

Tilbage til: Vildt slagsmål om nyt it-system til landets biblioteker

Et nyt centralt it-system til landets biblioteker, der ifølge it-konsulent, anslås at koste op imod 150 millioner kroner at anskaffe, er fuldstændig overflødigt.

Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion fra konsulent Knud Henning Nielsen fra Scandon it-konsulenter.

Han er i gang med at udarbejde en statusrapport om det udbudsprojekt, som Kombit i samarbejde med flere af landets største kommuner har igangsat for at få skabt et nyt bibliotekssystem til folke- og skolebiblioteker.

Baggrunden for projektet er, at flere bibliotekers systemkontrakter snart udløber og derfor skal i udbud.

Men Knud Henning Nielsen finder ikke, at dette i sig selv er argument for at skabe et helt nyt og komplekst bibliotekssystem, når der i forvejen på markedet er velfungerende og afprøvede systemer.

"Håndteringen af digitale medier - og herunder integrationen til danskernes Digitale Bibliotek om to til tre år - kræver udvikling af enkelte nye funktioner, men det vil være langt billigere og sikrere at videreudvikle de eksisterende systemer," mener han.

Han anslår selv, at udvikling af et nyt system vil løbe op i 50-150 millioner kroner, afhængig af indholdet af kravspecifikationen som endnu ikke er færdig.

Server-besparelser

Og argumentet om, at det vil medføre besparelser gennem fælles serverdrift, hvor hvert bibliotek ikke længere skal have en server stående, finder han ikke overbevisende.

"Man kan sagtens centralisere driften uden at købe et helt nyt system," understreger han.

En Kombit-medarbejder skriver i fagbladet Danske Biblioteker 6/2012, at et nyt fælles bibliotekssystem vil give kommunerne besparelser på 25-40 procent på driftsomkostningerne.

"Det er useriøst og lyder som et rent salgsargument fra Kombit, når man ikke engang har beskrevet funktionerne i et eventuelt nyt system," siger Knud Henning Nielsen.

Knud Henning Nielsen er også kritisk overfor processen omkring udarbejdelse af en kravspecifikation for bibliotekssystemet.

"Folk fra alle landets biblioteker har frit kunnet melde sig til på lige fod at indgå i workshops, men det giver ingen garanti for en velstruktureret og gennemarbejdet kravspecifikation", siger han.

Læs også:

Vildt slagsmål om nyt it-system til biblioteker

Kombit skælder ud efter hård kritik.

Her er det gået helt galt

"20 til 40 biblioteksmedarbejdere fra hele landet har holdt syv møder og talt om deres behov."

"Derefter har Kombit skrevet udkast til en kravspecifikation version 0.5, som slet ikke er færdig."

"Alligevel sendte Kombit den til høring i alle kommuner - i sommerferien 4. juli til 7. august - og fik cirka 1.000 kommentarer. Det er helt skævt i forhold til, hvad man gør i professionelle it-projekter", siger Knud Henning Nielsen.

Efter de mange kommentarer har Kombit den 3. september udarbejdet en revideret kravspecifikation version 1.0, ifølge Knud Henning Nielsen.

Ikke færdig og ikke i høring

Denne udgave er heller ikke færdig og kommer ikke i høring, men skal trods det være grundlag for kommunernes tilslutning i efteråret.

Hvorvidt kommunerne kun skal tilmelde sig udbuddet, eller de skal binde sig til hele projektet uden at kende prisen, er uafklaret.

Kombit blev spurgt om dette på et projektmøde for bibliotekerne den 15. august, oplyser Knud Henning Nielsen.

"Holdningen i projektledelsen er, at det er en gammeldags og forældet metodik at stille præcise krav. I stedet taler de om "en agil fremgangsmåde" og om "narrative fortællinger, der skal inspirere leverandørerne".

"På baggrund af mine erfaringer ser jeg mange tegn på, at bibliotekerne er på vej til at få en ægte it-skandale."

"Vi har set det med statslige it-projekter, hvor udgifterne løber løbsk på grund af dårlig styring eller upræcise krav, der giver leverandørerne frit spil for egne tolkninger," siger Knud Henning Nielsen.

Han forventer om få uger at sende rapporten til styregruppen og Kombit, der står for projektet.

For egen regning

Han skriver rapporten for egen regning, efter at han blev opmærksom på projektet ved henvendelse fra et folkebibliotek.

Knud Henning Nilsen oplyser til Computerworld, at hverken han selv eller hans firma er leverandør til biblioteker i dag.

Læs også:

Vildt slagsmål om nyt it-system til biblioteker

Kombit skælder ud efter hård kritik.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.