Artikel top billede

Gigantisk dansk it-projekt tjenes hjem på et år

Københavns Universitet gør klar til en enorm sammenfletning af it-platforme til 54.000 brugere. Den særlige løsning er tjent hjem på et år. Se her, hvordan det kan lade sig gøre.

Læs også:
Her er Københavns Universitets nye top-CIO

På Københavns Universitet er it-afdelingerne godt i gang med at forberede en kæmpe sammenfletning af forskellige it-platforme til omkring 45.000 studerende og 9.000 ansatte.

Mere konkret har universitet købt en bruger-virtualiseringsplatform fra it-selskabet AppSense, som skaber grundlaget for, at universitetet hurtigt kan give adgang til at bruge pc'er på hele universitetet, selvom de har forskellige AD'er (active directories - brugerdatabaser).

Det betyder, at de 54.000 universitets-brugere fremover kan arbejde på tværs af fakulteter, uden at skulle rode med eksempelvis mail- og printeropsætninger.

Universitetets it-folk kan samtidig oprette nye institutter og afdelinger hurtigt og spare endog rigtig mange timer på it-support og -vedligeholdelse.

Sparer tusindevis af timer

Jørgen Skieller, it-chef på universitetets sundhedsvidenskabelige fakultet, er udpeget som den ansvarlige for bruger-virtualiseringsprojektet.

Han fortæller, at formålet med den igangværende udrulning er, at universitet kan optimere både brugerstyring og brugeroplevelsen markant.

"Tidligere skulle vi eksempelvis ved opgradering af folks pc'er til Windows 7 flytte alle opsætninger manuelt, og på mit fakultet med 2.000 brugere har det tidligere i bedste fald taget halvanden time per maskine. Udover den langsommelige proces, så forstyrrer vi jo også ved reinstalleringen, og det slipper vi for nu," forklarer han.

Starter med halvdelen

Udrulningen af AppSense-teknologien er godt i gang, og den bunder blandt andet i et meget forskelligartet it-setup på universitetet, der først i 2007 slog sine mange små it-afdelinger, der hver havde få ansatte, sammen.

På grund af tidligere tiders decentrale it-strategi har Københavns Universitet også lidt at et kludetæppe af it-løsninger, som Jørgen Skieller og andre af universitetets it-folk er i gang med at sy sammen til et mere strømlinet setup.

Første bølge af AppSense ruller ind over Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet og Det Videnskabelige Fakultet, hvor omkring halvdelen af brugerne sidder.

Det forventes, at udrulningen på de to fakulteter er færdig til januar.

Alle kan hoppe på

Hele universitetet er godt i gang med at få rullet Windows 7 ud over sin maskinpark, der i forvejen kører mestendels på Windows XP.

Har store drømme om mere virtualisering

Bag desktop-kulisserne kører også et blandingsmiljø fra Novell og Microsoft, som med tiden skal være udelukkende Microsoft-baseret.

Med implementeringen af bruger-virtualiseringsteknologien fra AppSense giver det mulighed for ensretning af funktionaliteten i AD'erne og bevare brugerindstillingerne fra både Windows XP og Novells e-directory.

Dermed kan it-folkene på de to fakulteter glæde brugerne med, at det snart bliver nemmere at tilgå sine browser-favoritter, kontorprogrammet Microsoft Office og Outlook-mailklienter.

Det gælder uanset, om de sidder ved en Windows XP eller Window 7-maskine - eller bruger begge dele forskellige steder på universitetet.

"Derefter kan de andre fakulteter relativt simpelt tilslutte sig vores løsning," forklarer Jørgen Skieller, it-chef fra Det Sundhedsvidenskabelig Fakultet.

Tjent hjem på et års tid

Københavns Universitet er AppSense største kunde i Norden, og derfor fremstår universitetet også som en betydelig referencekunde, der kan hives frem i markedsføringsbrochurer og i andet salgsmateriale.

På grund af en aftale mellem Københavns Universitet og AppSense ønsker Jørgen Skieller dog ikke at komme ind på konkrete priser for brugervirtualiseringen.

"Lad os bare sige, at vi har fået en god pris," udtaler Jørgen Skieller.

Han er dog ikke bleg for at sige, at løsningen har tjent sig selv hjem på blot ét år, da den vil spare it-administrationen for betydelige arbejdsbyrder i form af vedligeholdelse.

Drømmer om desktop virtualisering

På længere sigt har universitetet drømme om, at bygge desktop virtualisering ovenpå sin brugervirtualisering.

Det vil i givet fald betyde, at alle studerende og ansatte problemfrit kan hive deres egne maskiner med på studiet/arbejdet og være på deres egen desktop, lige meget hvor de logger på.

Det er dog en ganske pebret løsning med så mange brugere på desktop virtualisering.

Jørgen Skieller sidder derfor sammen med andre af universitetets it-folk og regner på business cases i projektet, hvor de blandt andet også regner på en løsning med blandede virtualiseringsmiljøer fra leverandører som VMware og Citrix.

"Vi skal lige kravle, før vi kan gå. Men vores brugere kommer med alt mellem himmel og jord, og det er jo ekstremt vigtigt for undervisningen, at deres maskiner virker uden alt for meget support. Derfor er vi allerede nu gået i gang med forhandlingerne hos virtualiseringsleverandører," lyder det fra Jørgen Skieller.

Læs også:
Her er Københavns Universitets nye top-CIO
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere