Artikel top billede

Til it-chefen: Sådan skal du tænke for at blive en succes

Som it-chef er du superdygtig til it-drift. Men der skal mere til, hvis du for alvor skal blive en magtfaktor i virksomheden. Se her hvordan.

Læs også:

Danske CIO'er nægter: Derfor vil vi ikke være drifts-slaver

It-budgetterne barberet helt ned - nu kommer problemerne

Det er på høje tid, at CIO'er og it-chefer begiver sig ud på farefulde eventyr og beviser, at de er en ægte helte.

Sådan lyder budskabet fra Mark McDonald, der er analytiker hos Gartner og står i spidsen for firmaets ledelses-rådgivning.

I et blogindlæg
 skriver han, at it har brug for at give sig ud på en "episk rejse."

"It har brug for en episk rejse, da den vej, it befinder sig på, er mere end godt slidt og blevet et spor, der let kan udelukke muligheder for innovation og vækst," skriver Mark McDonald.

Problemet er, mener han, at it-organisationer grundlæggende minder alt for meget om hinanden, hvilket betyder, at man har svært ved at komme op med helt nye svar på spørgsmål om, hvordan man skaber vækst og innovation.

"Det er på tide at it tager på et ‘road trip', men ikke et hvilket som helst et - et episk et, der vil forandre dem og for evigt forandre organisationen," skriver Mark McDonald.

Her er mulighederne for total forandring

Mark McDonald har tidligere vurderet, at it-budgetterne i mange virksomheder nu er så nedbarberede, at det skaber problemer, når it skal spille den mere fremadrettede rolle, hvor det handler om at skabe nye forretningsmuligheder.

Det er en god anledning til at gøre op med det velkendte, mener han.

"Vores helte, CIO'erne og it-lederne, har et uudnyttet potentiale nu, hvor de har demonstreret evnen til at klare it driftsmæssigt, økonomisk og organisatorisk," skriver Gartner-rådgiveren.

Det positive er, at forandringerne allerede står og banker på døren til it-chefens kontor - eksempelvis i form af consumerization, mobility og smarte webtjenester.

"Se dig omkring i butikken og rundt omkring på nettet. Kan du bygge det, du ser? Svaret er ja, men ofte med forbehold. Vi er nødt til at komme i gang med at handle og lægge disse advarsler bag os."

"It's fremtid ligger ikke i fortiden. Fremgangsmåderne, karaktertrækkene i lederskabet, strukturerne og idéerne, der har domineret i de seneste 40 år, har tjent os vel, men vores egen succes har ændret verden. Nu er det på tide, at vi også forandrer os," skriver Mark McDonald.

Men selvom budskabet fra Gartner-rådgiveren - og snakken om en "episk rejse" - kan få de fleste kontornussere til at vågne op bag computerskærmen, kan man med rette spørge, om nutidens CIO'er ikke allerede er godt i gang med den rejse, Mark McDonald taler om?

Sådan tænker danske CIO'er

Gartner-analytikerens budskab fremstår måske en anelse akademisk, men hans pointer om, at man it-afdelingen ikke bare skal stå for driften, men også være med til at skabe nye forretningsmuligheder og vækst, er de fleste enige i.

Et eksempel er Årets CIO, Mikael Munck fra Saxo Bank:

"Vores diskussioner bliver altså ulige meget lettere, når vi er enige om, at vi som udgangspunkt ikke har it-projekter, men kun forretningsprojekter."

"Hvis vi skulle diskutere, at it bruger for mange penge, så var selve karakteren af diskussionen en anden. Men vi har "business owners" fra forretningen på alle vores projekter, så vi står virkelig sammen i alle projekter," udtalte han i forbindelse med titlen som Årets CIO.

Niels Bjørn-Andersen fra institut for it-ledelse på CBS sagde for nogle uger siden til Computerworld, at kravet om værdiskabelse efterhånden er gået op for de fleste CIO'er.

"Jeg mener, at danske CIO'er godt har forstået det. Selvfølgelig er man nødt til at dække den tekniske flanke af og at have den kompetence, men kravene er jo så sandelig også, at man leverer værdi til virksomheden."

"Det er et helt uomgængeligt krav. Hvis ikke man kan levere det, er det rimeligt nok, at man bliver skiftet ud," sagde Niels Bjørn-Andersen blandt andet.

Læs også:

Danske CIO'er nægter: Derfor vil vi ikke være drifts-slaver

It-budgetterne barberet helt ned - nu kommer problemerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.