Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Har du hævet din? Så mange it-folk har hævet efterløn

Fristen for at hæve pengene på efterlønsordningen skattefrit er forbi. Se, hvad de it-ansatte har valgt at gøre.

Læs også:
ITEK: Efterlønnens død vil frigive it-arbejdskraft

It-fagforbund: Hold fingrene fra efterlønnen

Fristen for at hæve efterlønnen skattefrit til forbrug, opsparing eller privat pensionsopsparing, udløb 1. oktober.

Og den mulighed har mange it-ansatte benyttet sig af, viser tal fra flere it-fagforbund og a-kasser.

Hos fagforbundet Prosa har medlemmerne tilsammen hævet omkring 145 millioner efterlønskroner i deres a-kasse, fortæller formand Niels Bertelsen.

Halvdelen er væk fra ordningen

"Der er mange medlemmer, som har gjort det. Halvdelen af de, som kunne, har hævet deres efterløn," siger Niels Bertelsen til Computerworld.

Det svarer til, at 2.500 Prosa-medlemmer har vendt efterlønsordningen ryggen, siden det tidligere på året blev muligt at hæve beløbet skattefrit.

Formanden fortæller, at det er et langt større tal end den tredjedel af medlemmerne, som Prosa havde forventet ville droppe efterlønsordningen.

Det skyldes ifølge formanden, at det store fokus, der har været på at komme ud af ordningen, har gjort de it-organiserede usikre på valget.

"Dermed har de valgt det, som de oplever, som den sikre løsning, nemlig at komme ud af ordningen før det er for sent," siger han.

Han fortæller, at det primært er folk under 40 og dem mellem 40 og 50, som har valgt at hæve efterlønnen. De, som er mere end 50 år gamle, har typisk ladet pengene stå, fortæller han.

Kontanter, men uden sikkerhedsnet

Han peger på, at også Fanø-sagen, hvor en Prosa-organiseret it-ansat af kommunen blev sat til at feje gader på senior-ordningen, har skubbet mange tvivlere væk fra ordningen.

Netop seniorordningen har ellers været et at argumenterne for at blive, fordi ordningen garanterer en indkomst for uheldige, som mister jobbet de sidste 10 år af den erhvervsaktive alder.

Og har man hævet efterlønnen, har man ikke dette sikkerhedsnet mere, påpeger Niels Bertelsen.

"Det betyder, at sikkerhedsnettet forsvinder. Der er flere, der har meldt sig ud af ordningen, som burde være blevet, hvis jeg skal tolke på tallene," siger han, og peger på at ordningen stadigvæk er stærk nok.

Til gengæld mener han, at foråret og forsommerens store afskedigelsesrunder i it-branchen kan have fået flere til at blive.

Også frafald hos andre fagforbund

Hos Magistrenes A-kasse, der organiserer et ukendt antal it-ansatte, har mange medlemmer også hævet deres efterløn.

Faktisk er det mere end halvdelen, som har valgt at tage pengene ud, fortæller han.

Det fortæller kommunikationskonsulent Hans Jørgen Wulff.

"Vores klare fornemmelse er, at hvis man er godt lønnet, så har man som regel også nogle gode pensioner. Dermed skal der jo modregnes i ens efterløn, og dermed bliver efterlønsordningen mindre attraktiv," siger han.

Fagforbundet Samdata/HK oplyser overfor Computerworld, at 43 procent af medlemmerne af HK's a-kasse har frameldt sig efterlønsordningen, og at der ikke er noget som tyder på, at tallet er anderledes for medlemmerne af Samdata/HK.

Læs også:
ITEK: Efterlønnens død vil frigive it-arbejdskraft

It-fagforbund: Hold fingrene fra efterlønnen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.