Artikel top billede

Efter spion-kritik: Derfor er Huawei ikke farlig

Flere store firmaer tager den kinesiske netværks-gigant, Huawei, i forsvar, efter selskabet er blevet udråbt til at udgøre en alvorlig trussel.

Computerworld News Service: Tre tjenesteleverandører i USA, der anvender udstyr fra Huawei Technologies, understreger, at de tester sikkerheden i deres netværk grundigt.

Disse beroligende udtalelser falder efter en rapport fra USA's kongres offentliggjort mandag anbefaler, at USA's teleselskaber undlader at købe produkter fra kinesiske Huawei og ZTE, der begge producerer telekommunikationsudstyr.

I rapporten (pdf) fra Permanent Select Committee on Intelligence under Repræsentanternes Hus advarer dette efterretningsudvalg om, at muligheden for forbindelser mellem de to kinesiske producenter og Kinas regering udgør en risiko for, at Kina vil udnytte selskabets udstyr til at foretage elektronisk spionage.

Udvalget råder USA's erhvervsliv at udlade at købe udstyr fra de to producenter.

Huawei og ZTE anfægter dog rapportens konklusioner og anbefalinger.

Ville forsvare sig

Efterretningsudvalget oplyser at have udfærdiget rapporten, efter Huawei sidste år anmodede om, at der blev gennemført en undersøgelse.

Producenten kom med denne anmodning i et forsøg på at forsvare sig mod beskyldninger om at være delvist ejet eller under indflydelse af den kinesiske stat.

Både Huawei og ZTE har tidligere været under pres fra USA, der sidste år fik Huawei til at droppe sit bud på en lille udvikler af sikkerhedssoftware, ligesom også Huaweis og Bain Capitals opkøb af 3Com i 2008 blev blokeret af myndighederne i USA.

Delvist på grund af denne modstand har Huawei og ZTE ikke gjort nogen væsentlige indhug i de største amerikanske telenetværk, på trods af at de er store spillere i en stor del af resten af verden.

I rapporten nævnes ved navn adskillige kunder, der har købt udstyr fra Huawei.

Tirsdag forsvarede tre af disse selskaber deres valg og forsikrede, at de har sørget for, at sikkerheden i deres netværk er i orden.

Læs også:

Telia og TDC stoler fuldt ud på stærkt kritiseret it-firma.

Advarsel: Pas på denne netværks-gigant.

Router-firma efter anklager: Vi spionerer altså ikke på dig.

Her er de tre store selskaber, som forsvarer Huawei

Clearwire, der driver USA's nationale WiMax-netværk, der anvendes af Sprint Nextel, og som nu arbejder på et LTE-system, oplyser, at Huawei leverer nogle af de radioer, der anvendes i kanten af WiMax-netværket.

Det kinesiske selskab er blot én ud af fire producenter, der leverer disse radioer, oplyser Clearwire i en pressemeddelelse.

Disse radioer er ifølge Clearwire ikke direkte forbundet til de centrale netværkssystemer, der håndterer trafikken i netværket. Men alligevel tager teleoperatøren sikkerhedsmæssige forholdsregler.

"Blandt andet stiller vi krav om, at hver af vores infrastruktur-leverandører lader deres udstyr og software blive grundigt testet af en tredjepart, der er anerkendt for sin sikkerhedsmæssige evaluering af kritisk infrastruktursystemer, før vi inkorporerer dem i vores netværk," forklarer Clearwire.

Også Cricket Communications, der er et discount-mobilselskab i USA, anvender netværksudstyr fra adskillige leverandører.

Størstedelen af dets netværk er ikke bygget op af Huawei-udstyr, understreger selskabet i en pressemeddelelse. Cricket Communications oplyser at have systemer, der overvåger netværket nøje for at opdage indtrængen.

Vil overveje nøje

"Vi respekterer udvalgets konklusioner og vil overveje dem nøje og med omtanke," lover Cricket.

Leverandøren af globale kablede backbones Level 3 ønsker ikke at kommentere specifikt på Huawei, men understreger at have et omfattende sikkerhedssystem på plads, der sikrer dens netværk.

"Telekommunikationsudstyr og de komponenter, der anvendes i dette udstyr, kommer fra hele verden," forklarer Level 3 i en pressemeddelelse. "Vi følger et sæt stramme sikkerhedsprotokoller, der blandt andet indebærer omfattende test og overvågning af al leverandørudstyr."

Det er almindeligt for tjenesteleverandører at købe netværksudstyr fra adskillige leverandører for at undgå at være afhængig af en enkelt leverandør.

Kabeltv-giganten Comcast og to andre tjenesteleverandører, som navngives i rapporten som Huawei-kunder - Suddenlink og BendBroadband - oplyser, at de er ved at nærlæse rapporten. Cox Communications, der også nævnes i rapporten, fortæller at have valgt Huawei som leverandør af mobiludstyr, men droppede senere sine planer om at bygge et mobilnetværk.

Kina var også ude tirsdag med kritik af rapporten fra USA's kongres.

Talsmand for Kinas handelsministerium, Shen Danyang, udtaler, at rapporten "er baseret på subjektive mistanker og unøjagtigheder," og at den fremsætter "grundløse beskyldninger mod Kina" under henvisning til den nationale sikkerhed. Rapporten vil ifølge denne talsmand underminere samarbejdet mellem amerikanske og kinesiske virksomheder.

"Vi håber, USA vil stoppe med at diskriminere mod kinesiske selskaber og i stedet overholde principper om åbenhed og samarbejde."

Denne rapport dæmper yderligere udsigten til Huaweis børsintroduktion på Wall Street, mener en analytiker.

Selskabet har ifølge Wall Street Journal udforsket mulighederne for en børsnotering blandt andet for at opnå en højere gennemsigtighed, hvilket kunne tænkes at resultere i større tillid til selskabet i USA.

Sam Hamadeh, der er topchef for PrivCo, vurderer, at denne rapport vil gøre det endnu mindre sandsynligt, at Huawei børsnoteres.

"Selv før disse nyheder var en børsintroduktion ikke sandsynlig," bemærker Hamadeh.

"En sådan udmelding fra et kongresudvalg er præcist sådan noget, der skræmmer investorerne væk."

En konkret finansiel bekymring kunne være, at efterretningsudvalgets rapport vil skabe en dominoeffekt, hvor andre lande slår alarm på samme grundlag, forklarer han.

Det er dog ifølge Hamadeh stadig muligt, at Huawei vil gå efter en børsintroduktion i Hongkong eller London.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere