Artikel top billede

Så mange styresystemer skal du mestre i dag

ComputerViews: It-afdelingen kan ikke længere bare vælge ét pc-styresystem til hele virksomheden. I stedet skal man mestre en hel stribe platforme i forskellige versioner - og det bliver kun værre.

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad

ComputerViews: It er ikke, hvad det har været.

En pc er ikke længere altid en pc i gammeldags forstand med tastatur og mus, og styresystemet på medarbejderens maskiner kan potentielt hedde en række forskellige ting - og findes i en række forskellige versioner.

Det giver it-afdelingerne en betydelig udfordring, når man skal sikre, at alle maskiner altid er opdaterede og fuldt ud i stand til at køre de applikationer og services, man anvender i virksomheden.

Her ses det meget tydeligt

Fragmentering er en af de ting, der ofte fremhæves som et problem ved Android-platformen, fordi der er så mange forskellige versioner af styresystemet i anvendelse på samme tid - og på vidt forskellige typer hardware.

Men det er ikke en udfordring, der kun findes på Google-platformen.

Også Windows Phone og i stigende grad iOS kan være svære at have med at gøre som it-afdeling, fordi styresystemerne hele tiden kommer i nye udgaver - men ikke til alle enheder.

Eksempelvis er Apples seneste version af iOS-platformen at finde på en række forskellige iPhones og iPads, men det er ikke de samme funktioner, man har adgang til, hvis man har en iPhone 4, som hvis man har en iPhone 5.

Det er ikke bare en udfordring for app-udviklere, der leverer apps til forbrugerne via App Store. Også virksomhedsbrugerne kan få en udfordring, når de skal sikre, at interne løsninger fungerer på alle iPhones og iPads.

Nu ser det ud til, at vi i stigende grad vil opleve samme udfordring med Windows. For Windows er ikke længere bare Windows.

Her er det nye Windows

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad

Nu kommer Windows i ikke bare én, men to helt nye versioner, Windows 8 og Windows RT.

Samtidig med det bliver Windows-hardwaren stadig mere forskelligartet med alt fra tablet-pc'er til hybrid-modeller til traditionelle pc'er. De kommer med forskellige former for navigation, eksempelvis en stylus, et fysisk tastatur, en touch-skærm - eller en blanding af det hele. 

Det er naturligvis er en positiv udvikling for slutbrugeren, men igen kræver det, at man fra it-afdelingen tager højde for, hvordan applikationer fungerer med forskellige input-mekanismer, på forskellige skærmstørrelser og i forskellige styresystemer i forskellige versioner.

Windows 8 kommer i forskellige udgaver til x86-platformen, men samtidig kommer Microsoft som bekendt også med en RT-version, der kan køre på ARM-processorerne, der typisk anvendes i tablet-pc'erne.

Netop RT-versionen er udset som det helt store trumfkort fra Microsofts side, men er også blevet mødt med en del skepsis, fordi der kan være problemer med den software, der ikke er udviklet til denne version af Windows.

Nogle it-chefer har tænkt sig at blive på Windows 7, mens andre er parate til at satse på Windows 8/RT.

Og så vil der formentlig være en dem, der vælger at gå efter en gradvis overgang, hvor man kun satser på Windows 8 der, hvor man ser en mening med touch-understøttelsen, og så bliver på Windows 7 eller ældre versioner på de traditionelle pc'er.

Her er udfordringerne - og løsningerne

Man hører ofte it-rådgivere slå et slag for, at man skal have en multi-platform-strategi, så it-chefen ikke som en anden skolelærer dikterer, hvad man må og ikke må i forhold til medarbejdernes brug af devices.

It er en så integreret del af vores hverdag, at der skal være plads til individuelle valg.

En sælger ønsker måske en iPad til, når hun er på farten, mens en anden har det bedst med en af de nye Windows-tablets.

På smartphones-markedet er billedet ikke mindre kompliceret, da man her har en tre-fire forskellige platforme, der alle kan være interessante for virksomhedens og dennes medarbejdere.

At Windows-landskabet nu også forandres ganske voldsomt, gør ikke it-afdelingernes udfordringer mindre.

Styresystemer skal passes og plejes med sikkerheds-opdateringer, de skal kendes til hudløshed af it-supporterne, og de skal kunne køre virksomhedens kerne-applikationer uden bøvl for brugerne.

Her er løsningerne

Mens det er glædeligt, at der findes et bredt udvalg af hardware med forskellige styresystemer, som virksomheden kan tage i brug, stiller det it-afdelingen over for et fundamentalt valg:

- Ønsker man at fastholde en én-plaform-strategi med alle de fordele og begrænsninger, der kan være i en sådan?

- Eller vil man i større eller mindre grad tillade forskellige styresystemer i forskellige versioner?

Hvis man vælger det sidste - og det er der en hel del, der allerede er godt i gang med - så findes der heldigvis en række værktøjer, der kan mindske problemerne.

Nogle vælger at satse på desktop virtualisering til at kunne levere data og applikationer til forskellige platforme.

Andre har kig på cloud og ikke mindst software-as-a-service, ligesom web-applikationer i det hele taget kan gøre livet lettere for it-afdelingen.

Selv hvis man vælger den sværeste kombination af alle - at udvikle apps til en stribe forskellige platforme - findes der udviklingsværktøjer, der sigter mod, at man skal udvikle én app, der fungerer på alle platforme.

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.