Artikel top billede

Så mange styresystemer skal du mestre i dag

ComputerViews: It-afdelingen kan ikke længere bare vælge ét pc-styresystem til hele virksomheden. I stedet skal man mestre en hel stribe platforme i forskellige versioner - og det bliver kun værre.

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad

ComputerViews: It er ikke, hvad det har været.

En pc er ikke længere altid en pc i gammeldags forstand med tastatur og mus, og styresystemet på medarbejderens maskiner kan potentielt hedde en række forskellige ting - og findes i en række forskellige versioner.

Det giver it-afdelingerne en betydelig udfordring, når man skal sikre, at alle maskiner altid er opdaterede og fuldt ud i stand til at køre de applikationer og services, man anvender i virksomheden.

Her ses det meget tydeligt

Fragmentering er en af de ting, der ofte fremhæves som et problem ved Android-platformen, fordi der er så mange forskellige versioner af styresystemet i anvendelse på samme tid - og på vidt forskellige typer hardware.

Men det er ikke en udfordring, der kun findes på Google-platformen.

Også Windows Phone og i stigende grad iOS kan være svære at have med at gøre som it-afdeling, fordi styresystemerne hele tiden kommer i nye udgaver - men ikke til alle enheder.

Eksempelvis er Apples seneste version af iOS-platformen at finde på en række forskellige iPhones og iPads, men det er ikke de samme funktioner, man har adgang til, hvis man har en iPhone 4, som hvis man har en iPhone 5.

Det er ikke bare en udfordring for app-udviklere, der leverer apps til forbrugerne via App Store. Også virksomhedsbrugerne kan få en udfordring, når de skal sikre, at interne løsninger fungerer på alle iPhones og iPads.

Nu ser det ud til, at vi i stigende grad vil opleve samme udfordring med Windows. For Windows er ikke længere bare Windows.

Her er det nye Windows

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad

Nu kommer Windows i ikke bare én, men to helt nye versioner, Windows 8 og Windows RT.

Samtidig med det bliver Windows-hardwaren stadig mere forskelligartet med alt fra tablet-pc'er til hybrid-modeller til traditionelle pc'er. De kommer med forskellige former for navigation, eksempelvis en stylus, et fysisk tastatur, en touch-skærm - eller en blanding af det hele. 

Det er naturligvis er en positiv udvikling for slutbrugeren, men igen kræver det, at man fra it-afdelingen tager højde for, hvordan applikationer fungerer med forskellige input-mekanismer, på forskellige skærmstørrelser og i forskellige styresystemer i forskellige versioner.

Windows 8 kommer i forskellige udgaver til x86-platformen, men samtidig kommer Microsoft som bekendt også med en RT-version, der kan køre på ARM-processorerne, der typisk anvendes i tablet-pc'erne.

Netop RT-versionen er udset som det helt store trumfkort fra Microsofts side, men er også blevet mødt med en del skepsis, fordi der kan være problemer med den software, der ikke er udviklet til denne version af Windows.

Nogle it-chefer har tænkt sig at blive på Windows 7, mens andre er parate til at satse på Windows 8/RT.

Og så vil der formentlig være en dem, der vælger at gå efter en gradvis overgang, hvor man kun satser på Windows 8 der, hvor man ser en mening med touch-understøttelsen, og så bliver på Windows 7 eller ældre versioner på de traditionelle pc'er.

Her er udfordringerne - og løsningerne

Man hører ofte it-rådgivere slå et slag for, at man skal have en multi-platform-strategi, så it-chefen ikke som en anden skolelærer dikterer, hvad man må og ikke må i forhold til medarbejdernes brug af devices.

It er en så integreret del af vores hverdag, at der skal være plads til individuelle valg.

En sælger ønsker måske en iPad til, når hun er på farten, mens en anden har det bedst med en af de nye Windows-tablets.

På smartphones-markedet er billedet ikke mindre kompliceret, da man her har en tre-fire forskellige platforme, der alle kan være interessante for virksomhedens og dennes medarbejdere.

At Windows-landskabet nu også forandres ganske voldsomt, gør ikke it-afdelingernes udfordringer mindre.

Styresystemer skal passes og plejes med sikkerheds-opdateringer, de skal kendes til hudløshed af it-supporterne, og de skal kunne køre virksomhedens kerne-applikationer uden bøvl for brugerne.

Her er løsningerne

Mens det er glædeligt, at der findes et bredt udvalg af hardware med forskellige styresystemer, som virksomheden kan tage i brug, stiller det it-afdelingen over for et fundamentalt valg:

- Ønsker man at fastholde en én-plaform-strategi med alle de fordele og begrænsninger, der kan være i en sådan?

- Eller vil man i større eller mindre grad tillade forskellige styresystemer i forskellige versioner?

Hvis man vælger det sidste - og det er der en hel del, der allerede er godt i gang med - så findes der heldigvis en række værktøjer, der kan mindske problemerne.

Nogle vælger at satse på desktop virtualisering til at kunne levere data og applikationer til forskellige platforme.

Andre har kig på cloud og ikke mindst software-as-a-service, ligesom web-applikationer i det hele taget kan gøre livet lettere for it-afdelingen.

Selv hvis man vælger den sværeste kombination af alle - at udvikle apps til en stribe forskellige platforme - findes der udviklingsværktøjer, der sigter mod, at man skal udvikle én app, der fungerer på alle platforme.

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere