Artikel top billede

Så mange styresystemer skal du mestre i dag

ComputerViews: It-afdelingen kan ikke længere bare vælge ét pc-styresystem til hele virksomheden. I stedet skal man mestre en hel stribe platforme i forskellige versioner - og det bliver kun værre.

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad

ComputerViews: It er ikke, hvad det har været.

En pc er ikke længere altid en pc i gammeldags forstand med tastatur og mus, og styresystemet på medarbejderens maskiner kan potentielt hedde en række forskellige ting - og findes i en række forskellige versioner.

Det giver it-afdelingerne en betydelig udfordring, når man skal sikre, at alle maskiner altid er opdaterede og fuldt ud i stand til at køre de applikationer og services, man anvender i virksomheden.

Her ses det meget tydeligt

Fragmentering er en af de ting, der ofte fremhæves som et problem ved Android-platformen, fordi der er så mange forskellige versioner af styresystemet i anvendelse på samme tid - og på vidt forskellige typer hardware.

Men det er ikke en udfordring, der kun findes på Google-platformen.

Også Windows Phone og i stigende grad iOS kan være svære at have med at gøre som it-afdeling, fordi styresystemerne hele tiden kommer i nye udgaver - men ikke til alle enheder.

Eksempelvis er Apples seneste version af iOS-platformen at finde på en række forskellige iPhones og iPads, men det er ikke de samme funktioner, man har adgang til, hvis man har en iPhone 4, som hvis man har en iPhone 5.

Det er ikke bare en udfordring for app-udviklere, der leverer apps til forbrugerne via App Store. Også virksomhedsbrugerne kan få en udfordring, når de skal sikre, at interne løsninger fungerer på alle iPhones og iPads.

Nu ser det ud til, at vi i stigende grad vil opleve samme udfordring med Windows. For Windows er ikke længere bare Windows.

Her er det nye Windows

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad

Nu kommer Windows i ikke bare én, men to helt nye versioner, Windows 8 og Windows RT.

Samtidig med det bliver Windows-hardwaren stadig mere forskelligartet med alt fra tablet-pc'er til hybrid-modeller til traditionelle pc'er. De kommer med forskellige former for navigation, eksempelvis en stylus, et fysisk tastatur, en touch-skærm - eller en blanding af det hele. 

Det er naturligvis er en positiv udvikling for slutbrugeren, men igen kræver det, at man fra it-afdelingen tager højde for, hvordan applikationer fungerer med forskellige input-mekanismer, på forskellige skærmstørrelser og i forskellige styresystemer i forskellige versioner.

Windows 8 kommer i forskellige udgaver til x86-platformen, men samtidig kommer Microsoft som bekendt også med en RT-version, der kan køre på ARM-processorerne, der typisk anvendes i tablet-pc'erne.

Netop RT-versionen er udset som det helt store trumfkort fra Microsofts side, men er også blevet mødt med en del skepsis, fordi der kan være problemer med den software, der ikke er udviklet til denne version af Windows.

Nogle it-chefer har tænkt sig at blive på Windows 7, mens andre er parate til at satse på Windows 8/RT.

Og så vil der formentlig være en dem, der vælger at gå efter en gradvis overgang, hvor man kun satser på Windows 8 der, hvor man ser en mening med touch-understøttelsen, og så bliver på Windows 7 eller ældre versioner på de traditionelle pc'er.

Her er udfordringerne - og løsningerne

Man hører ofte it-rådgivere slå et slag for, at man skal have en multi-platform-strategi, så it-chefen ikke som en anden skolelærer dikterer, hvad man må og ikke må i forhold til medarbejdernes brug af devices.

It er en så integreret del af vores hverdag, at der skal være plads til individuelle valg.

En sælger ønsker måske en iPad til, når hun er på farten, mens en anden har det bedst med en af de nye Windows-tablets.

På smartphones-markedet er billedet ikke mindre kompliceret, da man her har en tre-fire forskellige platforme, der alle kan være interessante for virksomhedens og dennes medarbejdere.

At Windows-landskabet nu også forandres ganske voldsomt, gør ikke it-afdelingernes udfordringer mindre.

Styresystemer skal passes og plejes med sikkerheds-opdateringer, de skal kendes til hudløshed af it-supporterne, og de skal kunne køre virksomhedens kerne-applikationer uden bøvl for brugerne.

Her er løsningerne

Mens det er glædeligt, at der findes et bredt udvalg af hardware med forskellige styresystemer, som virksomheden kan tage i brug, stiller det it-afdelingen over for et fundamentalt valg:

- Ønsker man at fastholde en én-plaform-strategi med alle de fordele og begrænsninger, der kan være i en sådan?

- Eller vil man i større eller mindre grad tillade forskellige styresystemer i forskellige versioner?

Hvis man vælger det sidste - og det er der en hel del, der allerede er godt i gang med - så findes der heldigvis en række værktøjer, der kan mindske problemerne.

Nogle vælger at satse på desktop virtualisering til at kunne levere data og applikationer til forskellige platforme.

Andre har kig på cloud og ikke mindst software-as-a-service, ligesom web-applikationer i det hele taget kan gøre livet lettere for it-afdelingen.

Selv hvis man vælger den sværeste kombination af alle - at udvikle apps til en stribe forskellige platforme - findes der udviklingsværktøjer, der sigter mod, at man skal udvikle én app, der fungerer på alle platforme.

Læs også:

Bekymring: Apples iOS 6 giver udviklerne problemer

Se alle de nye Windows-tablets klar til kamp mod iPad
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.