Artikel top billede

Dansk it-kæmpe raser: Udbuds-vinder givet på forhånd

En markant leverandør i det danske it-marked kommer med en opsigtsvækkende kritik af omstridt it-udbud.

En ESDH-brugerklub bestående af offentlige myndigheder har netop valgt leverandøren Ditmer i et stort udbud med 94 potentielle kunder.

Forløbet har allerede affødt hård kritik fra Dansk Industri, der har kaldt udbuddet en skueproces.

Læs mere om det her.

Hos Fujitsu, der var en af de øvrige bydere på opgaven, kritiserer man også afgørelsen i meget hårde vendinger.

Selskabet valgte i sin tid at bruge energi og ressourcer på at byde, fordi man umiddelbart vurderede, at det ville gå fair til.

Og ikke mindst at budene ville blive vurderet objektivt, forklarer Christian Torp, der er markedsdirektør hos Fujitsu.

Valgte dyr bud

"Men vi må bare konstatere, at man har valgt at vurdere på en måde, så det passer med, at Ditmer vil vinde," siger han.

Christian Torp peger på, at Fujitsus bud var 50-90 procent billigere end Ditmers bud.

Altså har man slet ikke valgt det billigste tilbud.

Samtidig undrer Christian Torp sig også over klubbens vurdering af leverandørernes organisatoriske kvalifikationer.

"Her fik Ditmer 10, og vi fik 1 point (laveste pointscore, red.). Og vi leverer trods alt ESDH-løsninger til en del danske kommuner," påpeger Christian Torp.

Han undrer sig over, at brugerklubben skulle bruge en måned længere end angivet på at vurdere de indkomne bud. 

"Hvad har de mon lavet i den periode?" spørger Christian Torp.

Også på andre parametre af den ifølge markedsdirektørens fantasifulde vurdering, hænger det simpelthen ikke sammen, mener Christian Torp.

Klage kan blive næste skridt

Næste skridt for Fujitsu kan blive at gå videre af klagevejen.

"Det overvejer vi lige nu," siger markedsdirektøren.

Han opfatter i øvrigt den offentlige klub som en ESDH-virksomhed på linje med private aktører, der selv ejer it-systemer.

"De myndigheder her bruger skattekroner på at drive en ESDH-virksomhed. Hvorfor ikke lade os private virksomheder gøre det?" spørger Christian Torp.

Pludselig gratis medlemsskab

Han finder det påfaldende, at brugerklubbens udbud rummer mulighed for, at 94 myndigheder potentielt kan købe ind på aftalen.

"Op til udbuddet blev det pludselig gratis at være medlem," oplyser Christian Torp, og peger på, at man med så stor en rammeaftale, med det forløb der har været, i høj grad ødelægger hele ESDH-markedet i Danmark.

Brugerklub: Derfor har vi ikke valgt det billigste

Brugerklubben har sendt følgende kommentar via en mail fra ESDH-projektleder Mariann Norup fra Hedensted Kommune:

"Det er fuldstændig korrekt, at vi ikke har valgt det billigste tilbud. Vi har valgt det mest fordelagtige tilbud i forhold til sammenhængen mellem pris og kvalitet."

"For det er jo ikke nok at være billigst, hvis løsningen eller kvaliteten ikke er den rette. Kriterierne for, hvordan forskellige parametre vægtes i afgørelsen, står ganske klart i udbudsmaterialet."

"Og de kriterier er fulgt 100 procent i vurderingen af de afgivne bud."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.