Artikel top billede

Staten: Prisen for it-drift kan sagtens presses ned

Der er masser af muligheder for at presse prisen på it-driftsydelser ned, mener Digitaliseringsstyrelsen.

Læs også: Det offentlige betaler overpris for it-projekter.

Derfor skal nogen betale mere for outsourcing end andre

Kritik: Disse danske outsourcing-firmaer tager overpris

Danske it-firmaer efter kritik: Derfor er vores priser fair

Digitaliseringsstyrelsen erkender, at det offentliges håndtering af it-outsourcing ikke er helt perfekt.  
 
"Vi kan gøre det bedre på it-driftsområdet. Og vi tror, der er et potentiale at komme efter i forhold til de aftaler, som staten typisk indgår," siger Morten Ellegaard, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen. 

Kommentaren kommer på baggrund af en endnu ikke-offentliggjort benchmarkundersøgelse, som it-rådgivningsvirksomheden Zangenberg & Company har udarbejdet.

Læs mere om undersøgelsen og kritikken her.

Ikke tilstrækkelig opmærksomhed
Digitaliseringensstyrelsen vil ikke gå videre ind i rådgivningsvirksomhedens påstande. 

"Jeg har ikke mulighed for at forholde mig til en undersøgelse, der ikke er offentliggjort. Jeg har kun læst de samme overskrifter, som alle andre har," siger Morten Ellegaard. 

Men styrelsen medgiver, at resultaterne ikke er helt ude i skoven. 

"Der kan meget væld ligge et potentiale på it-driftsområdet. Men på nuværende tidspunkt har jeg ikke noget belæg for at udtale mig om, hvor stort potentialet i kroner og ører ligger på i forhold til statens it-drift," siger Morten Ellegaard. 

Problemmer et ifølge Morten Ellegaard, at man ikke har fokus nok på driften. 

"Der kan være en tendens til, at en driftskontrakt går lidt i glemmebogen, når systemet først er oppe at køre. Det giver en særlig opmærksomhed på produkter at forhandle en decideret it-driftskontrakt, og det er klogt nok," siger han.  

Mere fokus på området

På grund af statens indretning er det ikke lige til.  

"Konstruktion i Danmark er strengt taget den, at det er den enkelte ministers ansvar at sørge for, at ministerierne laver nogle fornuftige kontrakter. Derfor er det en svær opgave. Vi kan ikke gøre det for ministerierne, men kun udstikke nogle retningslinjer," siger Morten Ellegaard.  

Han fremhæver dog, at det er et område, som Digitaliseringsstyrelsen forventer at kigge mere på. 

"Jeg regner med, at jeg kan sige noget mere inden jul. Der vil vi komme tættere på, hvordan vi vil gribe denne opgave an, og hvordan vi hos Digitaliseringsstyrelsen kan kigge på det her mere systematisk. Der vil ikke ligge endelige konklusioner, men vi vil være i stand til at igangsætte noget konkret," siger Morten Ellegaard.  

Undersøgelsen

Rådgivningsfirmaet har, på baggrund af de ikke-offentliggjorte tal set eksempler på offentlige kunder, der har betalt det tredobbelte af, hvad markedsprisen egentlig burde være.

Det samlede marked for it-outsourcing har analysehuset IDC tidligere vurderet til at være på cirka 17 milliarder, mens det offentlige står for omkring fem-seks milliarder kroner af dem.  

Læs også:

Det offentlige betaler overpris for it-projekter.

Derfor skal nogen betale mere for outsourcing end andre

Kritik: Disse danske outsourcing-firmaer tager overpris

Danske it-firmaer efter kritik: Derfor er vores priser fair
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere