Artikel top billede

Efter hårde anklager: Huawei lægger kildekoden frem

Den kinesiske netværksgigant Huawei vil dæmme op for frygten for spionage ved at lægge kildekode frem til skue.

Læs også:

Telia og TDC stoler fuldt ud på stærkt kritiseret it-firma

Router-firma efter anklager: Vi spionerer altså ikke på
dig

Advarsel: Pas på denne netværks-gigant

De alvorlige anklager mod Huawei, der tidligere er blevet lagt frem i både USA og i Australien, får nu netværksgiganten til at skride til en noget opsigtsvækkende handling.

Det kinesiske selskab har ifølge BBC tilbudt de australske myndigheder ubegrænset adgang til kildekoden i det netværksudstyr, Huawei producerer.

Det er frygten for og mistanken om, hvad den kinesiske mastodont kan overvåge og styre via sin massive tilstedeværelse i en infrastruktur, der startede hele sagen.

Både amerikanerne og australierne har blokeret for, at Huawei kan levere udstyr til landenes netværks-infrastruktur, hvilket Huawei mener er politisk motiveret.

Lægger kildekoden frem

I den seneste udviklingen i sagen er der dog en lille erkendelse fra selskabet.

"Hos Huawei har vi gjort et ringe job i forhold til at kommunikere om, hvem vi er, og det må vi tage ansvaret for," udtaler en John Lord, der star i spidsen for Huawei i Australien.

Derfor vil selskabet nu give myndighederne down under komplet og ubegrænset adgang til kildekoden og netværks-udstyret, så skeptikerne med egne øjne kan se, hvad der er inden i det kinesiske udstyr.

Ifølge BBC har Huawei allerede gjort noget tilsvarende i England, hvor myndighederne har haft adgang til at teste sikkerheden nærmere.

Her er anklagerne mod Huawei

Huawei arbejder med alt fra netværksteknologier og -services til cloud computing, IP-telefoni, tele-presence, smartphones og tablet-pc'er.

Selskabet leverer kritiske komponenter i den digitale infrastruktur, og det er det, der bekymrer blandt andre amerikanerne.

Som vi tidligere har skrevet, har blandt andet en rapport fra Pentagon antydet, at Huawei har tætte bånd til det kinesiske militær, ligesom der er blevet udtrykt frygt for, hvilken rolle et selskab som Huawei vil kunne spille ved eksempelvis en cyber-krig.

Den amerikanske rapport om Huawei

Tidligere på måneden udkom en rapport fra de amerikanske myndigheder om de kinesiske selskaber Huawei og ZTE. Den konkluderede blandt andet:

"US-regeringssystemer, specielt følsomme systemer, bør ikke inkludere udstyr fra Huawei eller ZTE, inklusiv komponenter. På samme måde skal kontrakt-leverandører - specielt dem, der arbejder med kritiske US-programmer - ekskludere udstyr fra ZTE eller Huawei i deres systemer."

Samtidig kan man i rapporten læse følgende anbefaling:

"Den private sektor i De Forenede Stater opfordres stærkt til at overveje langsigtede sikkerheds-risici i forhold til at handle udstyr eller services med enten ZTE eller Huawei."

"Amerikanske netværksoperatører og system-udviklere opfordres stærkt til at søge efter andre leverandører til deres projekter."

"Baseret på tilgængelige hemmelige og ikke hemmelige informationer kan man ikke stole på, at Huawei og ZTE er fri af indflydelse fra udenlandske stater, og derfor udgør de en sikkerheds-trussel mod USA og vores systemer."

Huawei svarede igen

Huawei svarede dog hurtigt igen på rapportens indhold:

"Vi havde håbet at kunne sikre, at undersøgelsen ville være fakta-baseret og objektiv i dens gennemgang af vores forretningsaktiviteter og den globale cyber-sikkerhed ... Men på trods af, at vi har gjort vores bedste, virker det som om, at komitéen har ønsket et forudbestemt udfald," lød det blandt andet fra Huawei.

Computerworld interviewede i den forbindelse både Huawei i Danmark og nogle af de danske teleselskaber, der anvender selskabets produkter - se kommentarerne her.

Læs også:

Telia og TDC stoler fuldt ud på stærkt kritiseret it-firma

Router-firma efter anklager: Vi spionerer altså ikke på
dig

Advarsel: Pas på denne netværks-gigant
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere