Artikel top billede

Ny lov vil fordoble dit gebyr til Datatilsynet

Private virksomheder bliver fra januar ramt af en fordobling af gebyret på ansøgninger og tilladelser til Datatilsynet, hvis en ny lov vedtages.

Private virksomheder som barsler med nye løsninger eller projekter, som kræver anmeldelser eller tilladelser til Datatilsynet, kan spare penge ved at sende papirerne ind til myndigheden inden 1. januar 2013.

I al fald hvis et nyt lovforslag fra regeringen om at fordoble gebyret til Datatilsynet fra private dataansvarlige vedtages af Folketinget.

Fra den første januar bliver anmeldelser og ansøgninger om tilladelser til Datatilsynet nemlig ramt af en 100 procent stigning på det gebyr, som staten tager for Datatilsynets arbejde, sådan at det stiger fra 1.000 kroner til 2.000 kroner. 

Det er Datatilsynet, som har tilsynspligten med, om Persondataloven bliver overholdt, når data skal behandles.

Den slags kræver tilladelser, og det udsteder Datatilsynet på baggrund af ansøgninger. Meningen er at undgå sikkerhedsbrud, så personfølsomme data bliver spredt på grund af for dårlig sikkerhed.     

Gebyr uændret i 24 år

Det er justitsminister Morten Bødskov (S), der foreslår at forhøje gebyret, som ikke har været reguleret siden det blev indført i 1988, selvom det lovgrundlag den omfatter i 2000 blev skiftet helt ud med Persondataloven.

En analyse af Datatilsynets faktiske omkostninger forbundet med anmelder og tilladelser fra private viste i 2007, at gebyret kun dækker omkring 20 procent af omkostningerne, hvilket stadig er et realistisk leje.

Derfor har Justitsministeriet ikke noget problem med at fordoble gebyret nu, fremgår det af lovforslaget.

"Da gebyret, der hverken er blevet forhøjet eller pristalsreguleret siden gebyrets indførelse i 1988, således kun kan antages at dække ca. 20 pct. af Datatilsynets omkostninger i forbindelse med anmeldelsesordningen for private dataansvarlige, finder Justitsministeriet grundlag for at forhøje gebyret til 2.000 kr."

Ifølge lovforslaget kommer gebyrstigningen til at gælde anmeldelser og ansøgninger om tilladelser, "der er kommet frem til Datatilsynet den 1. januar 2013 eller senere."

Det er værd at bemærke, at Datatilsynet kun betragter en sag efter persondatalovens paragraf 48, 50 og 53 som anmeldt, når gebyret er modtaget.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.