Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Ny lov vil fordoble dit gebyr til Datatilsynet

Private virksomheder bliver fra januar ramt af en fordobling af gebyret på ansøgninger og tilladelser til Datatilsynet, hvis en ny lov vedtages.

Private virksomheder som barsler med nye løsninger eller projekter, som kræver anmeldelser eller tilladelser til Datatilsynet, kan spare penge ved at sende papirerne ind til myndigheden inden 1. januar 2013.

I al fald hvis et nyt lovforslag fra regeringen om at fordoble gebyret til Datatilsynet fra private dataansvarlige vedtages af Folketinget.

Fra den første januar bliver anmeldelser og ansøgninger om tilladelser til Datatilsynet nemlig ramt af en 100 procent stigning på det gebyr, som staten tager for Datatilsynets arbejde, sådan at det stiger fra 1.000 kroner til 2.000 kroner. 

Det er Datatilsynet, som har tilsynspligten med, om Persondataloven bliver overholdt, når data skal behandles.

Den slags kræver tilladelser, og det udsteder Datatilsynet på baggrund af ansøgninger. Meningen er at undgå sikkerhedsbrud, så personfølsomme data bliver spredt på grund af for dårlig sikkerhed.     

Gebyr uændret i 24 år

Det er justitsminister Morten Bødskov (S), der foreslår at forhøje gebyret, som ikke har været reguleret siden det blev indført i 1988, selvom det lovgrundlag den omfatter i 2000 blev skiftet helt ud med Persondataloven.

En analyse af Datatilsynets faktiske omkostninger forbundet med anmelder og tilladelser fra private viste i 2007, at gebyret kun dækker omkring 20 procent af omkostningerne, hvilket stadig er et realistisk leje.

Derfor har Justitsministeriet ikke noget problem med at fordoble gebyret nu, fremgår det af lovforslaget.

"Da gebyret, der hverken er blevet forhøjet eller pristalsreguleret siden gebyrets indførelse i 1988, således kun kan antages at dække ca. 20 pct. af Datatilsynets omkostninger i forbindelse med anmeldelsesordningen for private dataansvarlige, finder Justitsministeriet grundlag for at forhøje gebyret til 2.000 kr."

Ifølge lovforslaget kommer gebyrstigningen til at gælde anmeldelser og ansøgninger om tilladelser, "der er kommet frem til Datatilsynet den 1. januar 2013 eller senere."

Det er værd at bemærke, at Datatilsynet kun betragter en sag efter persondatalovens paragraf 48, 50 og 53 som anmeldt, når gebyret er modtaget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere