Artikel top billede

Så meget tjener staten på udlejning til mobilmaster

Mens debatten om lejepriser af mobilmaster fortsætter, afslører et internt notat, hvor meget staten kræver af teleselskaberne for at leje grunde ud til mobilmaster.

Læs også:

Afsløring: Derfor skulle Telenor betale millionbeløb for mobilmast

Mobilmastesag: Telebranchen kræver politisk handling nu

Da Statens ejendomsselskab Freja for nylig krævede en million kroner af Telenor for en mastegrund, lød beregningen ifølge Frejas direktør Karen Mosbech således:

"Vores prissætning var: Man kan leje ud til 3 til 4 teleselskaber, aftaler af den slags - vurderede vi ud fra andre steder - er cirka 50.000 kroner om året," skrev direktøren i en mail til Finansministeriet.

Det kan derfor være interessant at kaste et blik på, hvad staten tager i leje andre steder.

Af et internt notat, som Computerworld har fået aktindsigt i, fra Frejas direktør Karen Mosbech, fremgår det, at Freja i september havde fem lejekontrakter med mobilselskaber.

De har alle 10 års opsigelse fra udlejer og 6-12 måneders opsigelse fra lejer.

Det drejer sig om følgende:

  • Brorfelde udlejet til Sonofon. Årlig leje 44.000 kr. Aftalen er indgået af Bygningsstyrelsen d.18. juni 1993.
  • Horsens, en sender på bygning, udlejet til Sonofon (i dag Telenor red.). Årlig leje 28.000. Aftalen er indgået af Freja d.1. august 2008.
  • Horsens, en mast på bygning. Udlejet til Telia for 50.000 kroner. Aftalen er indgået af Justitsministeriet d. 21. oktober 1997, men der er allonge med prisstigning udarbejdet af Freja.
  • Islevgårds Allé i Rødovre. Udlejet til 3 for 56.000 kroner. Aftalen er indgået af Bygningsstyrelsen d. 11. januar 2008.

Lejepris på Bornholm: 12.000 kroner

Den sidst på listen fra september er den omdiskuterede mobilmast i Assens, som Statens ejendomssalg og Telenor altså nu har indgået en fremtidig aftale omkring.

  • Dalvænget, Assens. Årsleje 20.000 kroner, indgået af Bygningsstyrelsen d. 18. juni 1993. Om Assens-grunden står desuden følgende:
"Vores udspil til en pris på grunden i Assens er 1 mio. kroner svarende til et afkast på 5 procent, hvis bare en lejer betaler 50.000 om året. På de fleste master vil der være flere lejere."

Lidt paradoksalt anerkender Freja dog, at de ikke havde indblik i de lejeaftaler og priser, som de altså alligevel fastsatte den indledende pris ud fra.

"På masten i Assens er der flere lejere, de betaler til Telenor. Telenor skal ifølge lejekontrakten oplyse os om, at de fremlejer, men det er ikke sket. De er ikke forpligtede til at fortælle os, hvor meget de fremlejer for, kun at de gør det."

Af notatet fremgår desuden, at Freja i et andet yderområde har formået at sælge en grund til en telemast. Nemlig Bornholm.

Her er lejeprisen anderledes lav.

"Der er solgt en grund til en telemast i Hasle på Bornholm, den er solgt med et afkast på fire procent på en 30-årig aftale. Leje cirka 12.000 kroner."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.