Artikel top billede

Afsløring: Derfor skulle Telenor betale millionbeløb for mobilmast

Hidtil skjulte beregninger viser, hvorfor Statens ejendomsselskab forlangte en million kroner af Telenor for en omstridt mobilmast i Assens.

Læs også:
Ballade om dansk mobilmast afværget med hemmelig aftale

Regeringen trækkes ind i fejde om dansk mobilmast

For lidt over en måned siden lykkedes det Statens ejendomsselskab (Freja) at få lagt låg på en kontroversiel sag om en mobilmast i Assens på Fyn.

En sag, der begyndte, da Freja krævede en million kroner for den grund, Telenors mast i Assens var opført på. Ellers måtte Telenor pakke sammen og forlade grunden.

Prisen på en million kroner vakte ramaskrig og mediestorm, da Telenor siden 1993 havde lejet sig ind på grunden til 12.000 kroner om året - en leje der var steget til 20.000 i 2012. Samtidig havde lokale ejendomsmæglere vurderet grunden til at være mindre end 50.000 kroner værd.

Sagen vakte også politisk opsigt, og finansminister Bjarne Corydon (S) blev kaldt i samråd. Men dagen inden samrådet lykkedes det altså i al stilhed Freja at indgå en aftale med Telenor, så masten bliver stående.

Den hemmelige aftale mellem Telenor og Freja har det ikke været muligt at få aktindsigt i, da Statens ejendomsselskab er et aktieselskab og dermed, på trods af at være 100 procent ejet af staten, ikke er underlagt offentlighedsloven.

Sådan beregnede Freja prisen

Men via aktindsigt i en række mails til Finansministeriet kan Computerworld nu løfte sløret for de beregninger, der fik Freja til at lægge ud med en salgspris på en million kroner. Noget, der har vakt stor undren flere steder.

Beregningerne løfter Frejas direktør Karen Mosbech nemlig sløret for i en mail til Finansministeriet.

"Vores prissætning var: Man kan leje ud til 3 til 4 teleselskaber, aftaler af den slags - vurderede vi ud fra andre steder - er cirka 50.000 kroner om året - det vil sige en indtægt på 150.000-200.000 kroner om året. Det kan godt bære 1 mio. kroner. - men den beregning har vi ikke fortalt nogen, det kan der jo være mange meninger om," skriver Frejas direktør Karen Mosbech i mailen, der er sendt d. 5. september.

I en anden mail fra Frejas udviklingsdirektør Carsten Rasmussen til Finansministeriet uddybes beregningerne:

Vi følger Telestyrelsens retningslinjer

"Til din orientering kan jeg oplyse, at den tidligere lejeaftale vurderedes såvel økonomisk som indholdsmæssigt utidsvarende. Den byggede på et paradigme, der er cirka 20 år gammelt og vi har skønnet, at det var hensigtsmæssigt at genforhandle på Telestyrelsens (i dag Erhvervsstyrelsen red.) nyeste paradigme," skriver Frejas udviklingsdirektør Carsten Rasmussen i mailen.

"Vores udbudspris på kr. 1. mio. (som jo er til forhandling), fremkommer ved, at en privat investor køber grunden, sætter en mast op og lejer ud til 4 forskellige aktører for kr. 50.000 pr. lejer pr. år = 200.000 i lejeindtægt sammenholdt med investeringen på kr. 1. mio. for grunden + en mast til 300.000 = kr. 1.300.000 svarende til et afkast på 15 %, hvorpå operatørerne kan montere deres udstyr," skriver Carsten Rasmussen.

Af et internt notat fremgår det, at Telenor startede med en lejepris på 12.000 kroner, da lejeaftalen blev indgået i 1993. Siden 1995 er lejen steget med tre procent årligt for i 2012 at lande på 20.000 kroner.

Sådan oplevede Freja sagen

I Karen Mosbechs mail til Finansministeriet forklarer hun desuden, hvordan Freja oplever hele sagsforløbet.

Sent på aftenen d. 5. september sender Frejas direktør Karen Mosbech en mail til Finansministeriet om sagen, efter at TV-Avisen på DR tidligere på aftenen har bragt et indslag om den omstridte mast.

"Det bliver fremstillet som om, vi har forhandlet med Telenor. Vinklen på historien er, at det er for galt at "staten" sætter prisen så urimeligt højt på en grund, som Telenor skal bruge til at sikre mobildækningen på Fyn."

Men sådan ser virkeligheden ikke ud for Freja, for Karen Mosbech fortsætter.

"I virkeligheden er sagen: Telenor har en lejeaftale på grunden. Det er Telenors mobilmast, der står på grunden, den skal fjernes når lejeaftalen udløber. Lejeaftalen løber til juni 2013, det er Bygningsstyrelsen, der har opsagt aftalen da de indskød grunden i Freja."

"Vi kontaktede i juni Telenor for at høre, om de var interesserede i at købe grunden. Vi skrev "Frejas vurdering er en handelspris på ca. 1 mio. kr med mulighed for udskydelse af overdragelse til 1.6.2013"- altså et udspil til forhandling. Telenor meddelte på en mail en uges tid senere, at de er i færd med at lægge Telenors og Telias netværk sammen, og ikke er på plads organisatorisk, derfor kan de ikke tage stilling til vores salgs-tilbud."

"Siden har vi ikke haft kontakt med dem. De har valgt at gå til telebranchens brancheorganisation med historien," skriver Karen Mosbech og tilføjer lidt senere:

"Min strategi er fortsat at holde mig væk fra pressen."

Landsdækkende krig om mobilmaster

Sagen om masten i Assens er blot den eneste i en række sager, landets teleselskaber lige nu kæmper om lejeprisen på mobilmaster.

Som Computerworld tidligere har kunnet fortælle, er Bagmandspolitiet lige nu i gang med at undersøge en sag om kommunalt karteldannelse, hvor landets kommuner angiveligt skulle have koordineret lejepriser på mobilmaster.

Læs telebranchens reaktion på oplysningerne senere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.