Artikel top billede

It-projekter sejler: Overskrider budget og tidsplan

Alt for mange større it-projekter overskrider budgettet og tidsrammen. Det er der en række bestemte årsager til.

Læs også:

Her er statens værste it-projekter

14 gode råd: Sådan får du succes med it-projekter

Halvdelen af de store it-projekter løber ind i store problemer.

Det er konklusionen i en rapport fra rådgivningsfirmaet McKinsey og Oxford University.

I rapporten (kræver registrering) defineres store it-projekter som projekter med et oprindeligt budget på mere end 15 millioner dollars, 80-90 millioner kroner.

Omkring 45 procent af disse projekter overskrider budgettet massivt, og syv procent holder sig ikke inden for tidsrammen.

Så slemt står det til

Rapporten baserer sig på undersøgelser af mere end 5.400 it-projekter, hvor McKinsey og Oxford har set nærmere på alt fra budgetter til tidsplaner og forventninger til, hvilke effektiviseringer, projekterne skulle medføre.

Og det ser ikke for godt ud.

Eksempelvis kan man i rapporten læse, at den står helt galt til med softwareprojekterne, hvor 66 procent overskider budgettet og 33 ikke holder sig inden for tidsrammen.

"Selvom disse resultater kan gøre en helt svimmel, så overlever de fleste virksomheder smerten ved overskridelser af omkostninger og tidsplaner. 17 procent af it-projekterne går dog så galt, at de truer selve virksomhedens eksistens," står der i McKinsey-rapporten.

De projekter, rådgivningsfirmaet udpeger som de helt slemme, overskrider budgetterne med mere end 200 procent og nogle gange med helt op til 400 procent.

Sådan undgår du projekt-kaos

Ud af de 45 procent af de store projekter, der får problemer, er den hyppigste årsag et "manglende fokus," hvor man ikke er helt skarpe på, hvad det er, man vil opnå, og hvor der ikke er det optimale fokus fra forretningens side.

McKinsey peger på, at også skiftende krav til projektet, mangelfulde kompetencer i projekt-teamet og urealistiske tidsplaner er blandt de hyppige årsager til budget-overskridelserne.

I og med årsagerne er ganske klare, findes der naturligvis også måder, hvorpå man kan sikre sig mod de værste projekt-brølere.

Her skal du fokusere som projekt-leder

De it-ansvarlige, der har medvirket i undersøgelsen peger på fire grundlæggende ting, man skal have for øje ved de helt store projekter.

- Man skal fokusere på ledelses-strategi og interessenter i stedet for kun at se på budgettet og tidsplanen.

- Man skal mestre bade teknologien og selve indholdet i projektet ved at sikre sig de nødvendige interne og eksterne talenter.

- Man skal skal skabe effektive teams ved at bringe deres incitamenter i overensstemmelse med projektets mål.

- Man skal være dygtig til grundlæggende metoder inden for projekt-ledelse, som eksempelvis at arbejde med kortere leverings-cyklusser og strenge kvalitetstjek.

I McKinsey-rapporten peger de it-ansvarlige på, at manglende fokus på de første to ting er forklaringen på omkring halvdelen af de it-projekter, der overskrider budgetterne.

Læs også:

Her er statens værste it-projekter

14 gode råd: Sådan får du succes med it-projekter




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere