Artikel top billede

It-projekter sejler: Overskrider budget og tidsplan

Alt for mange større it-projekter overskrider budgettet og tidsrammen. Det er der en række bestemte årsager til.

Læs også:

Her er statens værste it-projekter

14 gode råd: Sådan får du succes med it-projekter

Halvdelen af de store it-projekter løber ind i store problemer.

Det er konklusionen i en rapport fra rådgivningsfirmaet McKinsey og Oxford University.

I rapporten (kræver registrering) defineres store it-projekter som projekter med et oprindeligt budget på mere end 15 millioner dollars, 80-90 millioner kroner.

Omkring 45 procent af disse projekter overskrider budgettet massivt, og syv procent holder sig ikke inden for tidsrammen.

Så slemt står det til

Rapporten baserer sig på undersøgelser af mere end 5.400 it-projekter, hvor McKinsey og Oxford har set nærmere på alt fra budgetter til tidsplaner og forventninger til, hvilke effektiviseringer, projekterne skulle medføre.

Og det ser ikke for godt ud.

Eksempelvis kan man i rapporten læse, at den står helt galt til med softwareprojekterne, hvor 66 procent overskider budgettet og 33 ikke holder sig inden for tidsrammen.

"Selvom disse resultater kan gøre en helt svimmel, så overlever de fleste virksomheder smerten ved overskridelser af omkostninger og tidsplaner. 17 procent af it-projekterne går dog så galt, at de truer selve virksomhedens eksistens," står der i McKinsey-rapporten.

De projekter, rådgivningsfirmaet udpeger som de helt slemme, overskrider budgetterne med mere end 200 procent og nogle gange med helt op til 400 procent.

Sådan undgår du projekt-kaos

Ud af de 45 procent af de store projekter, der får problemer, er den hyppigste årsag et "manglende fokus," hvor man ikke er helt skarpe på, hvad det er, man vil opnå, og hvor der ikke er det optimale fokus fra forretningens side.

McKinsey peger på, at også skiftende krav til projektet, mangelfulde kompetencer i projekt-teamet og urealistiske tidsplaner er blandt de hyppige årsager til budget-overskridelserne.

I og med årsagerne er ganske klare, findes der naturligvis også måder, hvorpå man kan sikre sig mod de værste projekt-brølere.

Her skal du fokusere som projekt-leder

De it-ansvarlige, der har medvirket i undersøgelsen peger på fire grundlæggende ting, man skal have for øje ved de helt store projekter.

- Man skal fokusere på ledelses-strategi og interessenter i stedet for kun at se på budgettet og tidsplanen.

- Man skal mestre bade teknologien og selve indholdet i projektet ved at sikre sig de nødvendige interne og eksterne talenter.

- Man skal skal skabe effektive teams ved at bringe deres incitamenter i overensstemmelse med projektets mål.

- Man skal være dygtig til grundlæggende metoder inden for projekt-ledelse, som eksempelvis at arbejde med kortere leverings-cyklusser og strenge kvalitetstjek.

I McKinsey-rapporten peger de it-ansvarlige på, at manglende fokus på de første to ting er forklaringen på omkring halvdelen af de it-projekter, der overskrider budgetterne.

Læs også:

Her er statens værste it-projekter

14 gode råd: Sådan får du succes med it-projekter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere