Artikel top billede

It-projekter sejler: Overskrider budget og tidsplan

Alt for mange større it-projekter overskrider budgettet og tidsrammen. Det er der en række bestemte årsager til.

Læs også:

Her er statens værste it-projekter

14 gode råd: Sådan får du succes med it-projekter

Halvdelen af de store it-projekter løber ind i store problemer.

Det er konklusionen i en rapport fra rådgivningsfirmaet McKinsey og Oxford University.

I rapporten (kræver registrering) defineres store it-projekter som projekter med et oprindeligt budget på mere end 15 millioner dollars, 80-90 millioner kroner.

Omkring 45 procent af disse projekter overskrider budgettet massivt, og syv procent holder sig ikke inden for tidsrammen.

Så slemt står det til

Rapporten baserer sig på undersøgelser af mere end 5.400 it-projekter, hvor McKinsey og Oxford har set nærmere på alt fra budgetter til tidsplaner og forventninger til, hvilke effektiviseringer, projekterne skulle medføre.

Og det ser ikke for godt ud.

Eksempelvis kan man i rapporten læse, at den står helt galt til med softwareprojekterne, hvor 66 procent overskider budgettet og 33 ikke holder sig inden for tidsrammen.

"Selvom disse resultater kan gøre en helt svimmel, så overlever de fleste virksomheder smerten ved overskridelser af omkostninger og tidsplaner. 17 procent af it-projekterne går dog så galt, at de truer selve virksomhedens eksistens," står der i McKinsey-rapporten.

De projekter, rådgivningsfirmaet udpeger som de helt slemme, overskrider budgetterne med mere end 200 procent og nogle gange med helt op til 400 procent.

Sådan undgår du projekt-kaos

Ud af de 45 procent af de store projekter, der får problemer, er den hyppigste årsag et "manglende fokus," hvor man ikke er helt skarpe på, hvad det er, man vil opnå, og hvor der ikke er det optimale fokus fra forretningens side.

McKinsey peger på, at også skiftende krav til projektet, mangelfulde kompetencer i projekt-teamet og urealistiske tidsplaner er blandt de hyppige årsager til budget-overskridelserne.

I og med årsagerne er ganske klare, findes der naturligvis også måder, hvorpå man kan sikre sig mod de værste projekt-brølere.

Her skal du fokusere som projekt-leder

De it-ansvarlige, der har medvirket i undersøgelsen peger på fire grundlæggende ting, man skal have for øje ved de helt store projekter.

- Man skal fokusere på ledelses-strategi og interessenter i stedet for kun at se på budgettet og tidsplanen.

- Man skal mestre bade teknologien og selve indholdet i projektet ved at sikre sig de nødvendige interne og eksterne talenter.

- Man skal skal skabe effektive teams ved at bringe deres incitamenter i overensstemmelse med projektets mål.

- Man skal være dygtig til grundlæggende metoder inden for projekt-ledelse, som eksempelvis at arbejde med kortere leverings-cyklusser og strenge kvalitetstjek.

I McKinsey-rapporten peger de it-ansvarlige på, at manglende fokus på de første to ting er forklaringen på omkring halvdelen af de it-projekter, der overskrider budgetterne.

Læs også:

Her er statens værste it-projekter

14 gode råd: Sådan får du succes med it-projekter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere