Artikel top billede

Ny forretningsmodel: Dansk læge vil tilbyde konsultation på Facebook

En dansk læge vil gå mod alle kendte former for lægetjek, når han inden længe tilbyder sin sundhedsfaglige viden gratis på Facebook. Perspektiver for video-konsultation går dog langt videre, mener han.

Læs også:
Her er tegningerne til Danmarks næste EPJ-skandale

Snart erstatter smarte it-løsninger dit lægebesøg

Inden årsskiftet vil speciallæge i almen medicin, Imran Rashid, ifølge sine nuværende planer tilbyde lægekonsultationer på Facebook som den første læge i Danmark - og måske i verdenshistorien.

Mere konkret sker konsultationsdebuten på det populære sociale medie som en videokonsultation, hvor Imran Rashid sammen med makkeren Andreas Beier, som er civilingeniør i datateknologi, vil teste deres egenudviklede applikation til at håndtere video-, audio- og tekstchat.

Imran Rashid har derfor integreret chatmodulet i Facebook-universet som en app, hvor der også er tilføjet et betalingsmodul, så vidensfolk som læger fremover kan sælge deres viden over nettet via videochat.

"Patienterne befinder sig jo på Facebook i forvejen, så der bør lægerne da også være," forklarer den 35-årige læge, som i de seneste år har eksperimenteret sig frem til brugbare videokonsultationer over nettet frem for at tvinge patienterne op til lægens kontor.

"Der er jo reelt ikke sket nogen større udvikling i konsultationsformen i de seneste 30 år, og da jeg er vokset op med Skype, så er det jo helt naturligt, at jeg skal kunne bruge den slags værktøjer, når jeg skal rådgive patienter," siger Imran Rashid til Computerworld.

Det er meningen, at patienterne på Facebook selv bestemmer, om de vil være til stede med video, lyd eller blot tekstchatte igennem Imran Rashids chatmodul, som ikke er integreret med Facebooks eksisterende chat eller mail-service.

Betal for din rådgivning

Den unge læge har i den seneste lille måneds tid taget sin egen medicin og testet sit chatmodul på sin egen hjemmeside, Videodoktor.dk, hvor han blandt andet har tilset en kvinde med et stort udslæt.

Da kvinden lige nu er rejst til udlandet, så har Imran Rashid lovet at holde videokonsultation med kvinden, så han kan kontrollere, at udslættet ikke har udviklet sig til det værre.

Forretningsideen bag Imran Rashids chatmodul, WebReception, hvor der også er mulighed for at benytte det integrerede betalingsmodul med betaling via PayPal eller ens kreditkort-oplysninger, er at udvikle en videoplatform, som læger, jordemødre, psykologer og på længere sigt også andre specialister kan benytte, når de rådgiver patienter eller kunder.

Så en jordemoder kan eksempelvis oprette en profil på Chatterbay.com gratis og få et link til sin private WebReception, der kan anvendes til konsultationerne med patienterne.

Når hun så for eksempel tager 149 kroner for et kvarters konsultation via Imran Rashids chatmodul, så sørger chatmodulet automatisk for at hive 10 procent af konsultations-omsætningen hjem til Imran Rashids selskab, Chatterbay, der derved fungerer som en slags videotelefoniselskab for eksperter. 

Også selvom alle danskere har gratis adgang til lægebehandling via deres gule sygesikringsbevis.

Hvad så med datasikkerheden?

"Mange danskere finder det måske unaturligt, at de en dag kan risikere at skulle betale for lægelig behandling. Men tid er også penge, og med videotransporten kan man slippe for at tage fri fra job og sørge for transporten, der jo også kan koste noget," siger Imran Rashid, der dog selv rådgiver gratis for blandt andet at teste teknikken.

Han påpeger, at hovedmarkedet for betalt rådgivning over chat- og betalingsmodulet i første omgang er USA, hvor brugerbetaling har en helt anden bundklang end i Danmark, hvor det nærmest er et fy-ord.

"Jeg vil ikke ind i brugerbetalingsdebatten, da både specialisten må gøre op med sig selv, om vedkommende vil tage penge for sin viden, og brugeren jo bare kan lade være med at betale," siger Imran Rashid, som ikke selv tager sig betalt for sine video-konsultationer.

"Jeg blev læge for bedst muligt at kunne hjælpe folk med at tage hånd om deres egen sundhed. Senere er jeg også blevet it-entreprenør, så rigtig mange mennesker kan få glæde af lægers ekspertviden," fortsætter han.

Forskerprojekt på vej

Imran Rashid har i Danmark foretaget en undersøgelse blandt 400 kvinder, der har vist, at godt 70 kvinder var villige til at betale 149 kroner for at få jordemoder-rådgivning her og nu fremfor at vente på, at deres jordemoder har tid, og derefter selv afsætte tid til at besøge jordemoderen.

På grund af nettets natur uden geografiske skel kan københavnske patienter også få råd fra en specialist fra Nordjylland.

"Vi vil gerne vise, hvad teknologien kan gøre muligt, og indtil videre er Skype og andre videotjenester mest benyttet til kontakt med forretningsforbindelser og mellem venner. Man kan jo lige så godt Skype med sin læge eller en specialist et andet sted i landet," forklarer Imran Rashid.

Samtidig siger han, at alle behandlede patienter over videokonsultationen har været tilfredse indtil nu.

Han glæder sig dog til, at et reelt forskerprojekt med minimum 500 gennemførte videokonsultationer bliver skudt i gang hos 10 københavnske læger i det spæde forår 2013 med økonomisk støtte fra de Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation i København på i alt 400.000 kroner.

"250.000 kroner bliver alene brugt til at evaluere på konsultationerne, da vi skal have evidens for virkningerne af video-konsultationen. Uden evidens kommer vi ikke til at rykke noget som helst i lægeverdenen," bedyrer Imran Rashid.

Datasikkerhed vigtigere end helbred

Blandt andet skal forskerne finde ud af, om det er brugervenligt og sikkert nok at benytte det Microsoft-ejede videochat-produkt Skype.

Gør det ikke kun for pengenes skyld

"Microsoft er lige nu ved at undersøge datasikkerheden, som jeg også har talt en del med Datatilsynet om. Det skal blandt andet afdækkes, hvor data bliver opbevaret, hvor længe de bliver opbevaret, og om vi kan sikre kryptering i kommunikationen," siger Imran Rashid.

Han forklarer samtidig, at hans egetudviklede chatmodul bygget ovenpå Chatterbay-teknologien ikke umiddelbart har helt den samme slags problemer med personfølsomme data, da chat-logs i WebReception slet ikke bliver gemt.

"jeg har flere gange været i kontakt med Datatilsynet, og jeg forstår ærlig talt ikke den fungerende praksis. For hvem beskytter Datatilsynet egentligt, når de forhindrer, at patienterne kan komme hurtigt i kontakt med sin egen eller anden tilgængelig praktiserede læge på nettet?" lyder det retoriske spørgsmål fra it-iværksætter-lægen.

Han vil dog i første omgang ikke møde modstand på den egenudviklede Chatterbay-teknologi, da det kun er Skype og andre videoteknologier, der skal testes i forskningsprojektet.

Chat med din bannerreklame

Ikke underligt forventer Imran Rashid, at video-chats bliver en stor og efterspurgt forretningsteknologi i fremtiden.

"Mulighederne begrænser sig dog ikke til lægeverdenen, hvor jeg selv kommer fra. Fremover kan brugere på hjemmesider chatte med alle mulige specialister i bannerreklamer. Den teknologi har vi faktisk allerede bygget i Chatterbay-teknologien," forklarer Imran Rashid.

Han er dog ikke meget for at tælle imaginære millionudsigter for sine ideer i krystalkuglens skær.

"Jeg gør i høj grad dette her af idealistiske grunde, og håber på, at en masse flere folk i fremtiden kan komme til lægen fremfor i dag, hvor de ikke kommer op om morgenen og får lavet de nødvendige aftaler. Det er jo i høj grad den type mennesker, der har brug for at blive tilset af en læge," siger den unge it-iværksætter.

Repræsentanter fra Danske Regioner har udtrykt stor interesse for pilotprojektet, så videokonsultationer mellem danskere og deres læge - eller helt andre læger og/eller specialister - kunne måske blive en realitet en dag og en helt naturlig del af lægetasken. 

"Video betyder jo også en del med hensyn til hjemmebesøg. I dag kan det tage en time at besøge en patient på et plejehjem. Med video kan man måske klare en hel stuegang på fire forskellige plejehjem på en formiddag. Den slags har stor betydning for makroøkonomien," siger Imran Rashid.

Læs også:
Her er tegningerne til Danmarks næste EPJ-skandale

Snart erstatter smarte it-løsninger dit lægebesøg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere