Artikel top billede

Gode nyheder for danske it-firmaer: Strikse udbudsregler skal ændres

EU's forhadte udbudsregler er på vej mod opblødning, og det kan især betyde gode nyheder for den danske it-industri.

Læs også:
It-industrien i oprør: Udbudsreglerne skader os alle

It-industrien banker i bordet: Kræver ny udbudslov

De nuværende EU-udbudsregler, som blandt andet it-industrien gentagne gange har kritiseret som rigide og konkurrencehæmmende, er under opblødning.
Det fortæller chef Rikke Haahr fra den danske Udbudsportal under Kommunernes Landsforening (KL) og Erhvervs- og Byggestyrelsen.

"Lige nu forhandles der i EU om udbudsreglerne, og vi forventer, at der kommer et nyt EU-direktiv senest i foråret 2013," fortæller Rikke Haahr til Computerworld, efter direktivet egentlig burde have været på plads ultimo 2012.

Tal med din leverandør

Hun fortæller, at meldingerne på vandrørene fra Bruxelles tyder på, at ændringen af EU-direktivet blandt andet indebærer, at en offentlig kunde til et it-projekt i modsætning til nu gerne må tage kontakt til potentielle leverandører inden selve udbuddet for at blive mere klar i spyttet på, hvad der egentlig skal bestilles.

"Den lempelse vil være særlig relevant på it-området, da der ofte er komplekse udfordringer for kunden med at finde ud af, hvad der overhovedet skal bestilles. It-udbud kan i nogle tilfælde tage et år eller mere, og den tid vil kunne minimeres med en forudgående dialog med leverandørerne," fortæller Rikke Haahr.

Samtidig indskyder hun, at danske offentlige kunder som en konsekvens af fortolkningen af de nuværende EU-udbudsregler har været for pæne, forsigtige og præget af nul-fejls-kultur, så der er spenderet anseelige summer på advokater og it-konsulenter for at hive udbuddene i land.

"Vi har regnet på, at det offentlige kan spare 50 millioner kroner til eksterne parter, hvis reglerne inden for udbud er mere klare. Og det er endda et beløb, der er lavt sat," siger Rikke Haahr.

Tvivlsom tærskelværdi

Et andet stærkt kritiseret punkt i EU's udbudsdirektiv er tærskelværdien på 1,5 millioner kroner, der gør, at en offentlig myndighed er tvunget i EU-udbud, når der skal bestilles et nyt it-projekt til en værdi af mere end halvanden millioner kroner.

Det punkt stod blandt andet også på sedlen under det danske EU-formandskab i det første halvår af 2012, men alligevel ser det ikke ud til at blive rokket i det kommende EU-direktiv.

"EU har fundet ud af, at det er ekstremt sjældent, at der bliver budt på opgaver på tværs af landegrænserne inden for EU. Alligevel regner jeg ikke med, at tærskelværdien bliver sænket, da der på nuværende tidspunkt gælder samme værdi for samhandel med USA," vurderer Rikke Haahr.

Otte anbefalinger til bedre dansk udbudskultur

Dermed vil offentlige virksomheder efter det nye EU-direktiv formentlig fortsat fremover være tvunget til at gå i udbud, når de når over den magiske på 1,5 millioner kroner i deres it-projekter.

"Vi håber dog stadig på, at tærskelværdien kan blive hævet, og intet er afgjort endnu," siger Rikke Haahr.

Dansk udbudslov kan være på vej

Når udbuddet endeligt er på plads i EU-regi, så vil Danmark tilpasse de overordnede rammer til vores lille land. Og hvis der efterfølgende er politisk opbakning på Christiansborg, så vil der komme en specifik dansk udbudslov med klare krav tilpasset danske forhold.

Den danske udbudslov forventes at være på plads i starten af 2014, hvis alt går glat i Folketingssalen på Christianborg.

"Hidtil har det været overladt til Klagenævnet for Udbud at tolke EU's direktiver og generelle principper på udbudsområdet. Men kendelserne fra Klagenævnet er ikke formuleret på en måde, som gør det nemt at udlede den generelle betydning. De forholder sig til en konkret sag, og er ofte formuleret et svært forståeligt kancellissprog," forklarer Rikke Haahr.

Når og hvis der kommer en særskilt dansk udbudslov, vil offentlige indkøbere stadig være underlagt den danske tilbudslov med åben udbudsform og annoncering. Men vejen til det endelige indkøb vil være meget kortere og klarere.

"Vi har tidligere været imod en dansk udbudslov, da den kunne skabe mere bureaukrati. Men hvis reglerne er mere klare i Danmark, så kan det altså føre til væsentlige besparelser i det offentlige, som ikke behøver at være så forsigtige," vurderer Rikke Haahr fra Udbudsportalen.

Med lavere transitionsomkostninger regner hun med, at der kommer flere udbud, som kan føre til mere konkurrence, hvilket i sidste ende kan betyde flere leverandører og lavere priser på eksempelvis it-projekter.

Anbefalinger til bedre udbudskultur

KL er medlem af Udbudsrådet, som netop i dag har udsendt anbefalinger til at få en bedre udbudskultur i Danmark.

"Mange virksomheder og offentlige indkøbere oplever desværre, at udbud kan være omstændigt og koste mange ressourcer. Sådan behøver det ikke at være. En sund udbudskultur kan bidrage til at realisere de positive effekter af konkurrencen om de offentlige opgaver," begrunder Udbudsrådets formand, Jørgen Lindegaard, tidligere topchef hos KTAS, SAS og ISS, rådets anbefalinger.

Rådet foreslår blandt andet, at kunde og leverandør taler grundigt sammen inden udbuddet, og taler åbent sammen om åbenlyse og formelle fejl under udbuddet.

Du kan læse alle rådets otte anbefalinger til en bedre udbudproces her.

Læs også:
It-industrien i oprør: Udbudsreglerne skader os alle

It-industrien banker i bordet: Kræver ny udbudslov
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.