Artikel top billede

Rigshospitalet i København er et af hospitalerne i hovedstadsområdet, hvor netværket skal udskiftes natten mellem lørdag og søndag.

Hospitaler varsler stort it-nedbrud i weekenden

En stor og nøje planlagt netværksudskiftning rammer i weekenden Region Hovedstaden. Udskiftningen betyder, at flere hospitaler uden netværk i en længere periode.

Region Hovedstaden har efter nøje planlægning siden årsskiftet valgt at lukke store dele af sin it-drift i denne weekend med helt op til 10 timer natten mellem lørdag og søndag.

Det skyldes, at regionens gamle WAN-forbindelser (wide area network) skal udskiftes til nye og mere tidssvarende netværksforbindelser mellem regionens datacenter og hospitaler.

"Vores ældre WAN er struktureret for flere år siden, og det passer ikke til den nuværende regions-organisation. På den måde er denne weekends lukkevindue på 10 timer en del af en større omlægning," forklarer konstitueret vicedirektør for drift, Torben Dalgaard, hos regionens IMT-virksomheder (it, medico og telefoni).

Alle hospitaler er ramt

Han forklarer, at det i denne weekend specifikt drejer sig om at få opkoblet forbindelser fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital direkte til datacenternettet, efter regionen tidligere på året har været i gang med samme øvelse på Gentofte, Amager, Hillerød og Bispebjerg hospitaler.

I Gentofte måtte regionen dog rulle tilbage, men fik skabt den nye forbindelse i andet forsøg.

Nu skal den erfaring bruges på regionens to helt store hospitaler, Rigshospitalet og Hvidovre Hospital, hvor en række af regionens væsentlige systemer er placeret.

Derfor forventer Torben Dalgaard, at alle hospitaler i regionen vil blive berørt.

Regionen forventer at være helt færdige med sin WAN-omlægning i første kvartal 2013.

Tidobler vagtberedskabet

Den konstituerede vicedirektør i Region Hovedstadens IMT-virksomhed Torben Dalgaard fortæller, at lukkevinduet på 10 timer helt basalt skal bruges til at skifte netværk og omlægge hospitalernes systemer til den nye forbindelse.

"Vi regner med, at det maksimalt tager 10 timer, og vi vil gerne være sikre på, at vi når det i tidsrummet," siger Torben Dalgaard.

For at undgå og imødekomme eventuelle uforudsete hændelser har IMT-virksomheden indkaldt 25 teknikere mod normalt to personer natten mellem lørdag og søndag.

Samtidig med udskiftningen af WAN'et pumper regionen 10 gange så meget kapacitet i sit netværk, så det også kan håndtere de stadigt stigende datamængder, mens der også fjernes en driftsmæssig risiko ved, at Hvidovre Hospital og Rigshospitalet netværksmæssigt er separeret.

Hvis det skulle gå galt...

Torben Dalgaard understreger dog, at slutbrugere som sygeplejersker og læger ikke skal forvente et 10 gange så hurtigt system.

"Hastighederne på et hospital kommer naturligvis også an på LAN-netværket (local area network, red.) og klienten, du tilgår systemerne med," understreger han.

Technofest udskyder udrulning

Faktisk skulle netværksudskiftningen allerede have været foretaget i sidste weekend, men på grund af White Sensation-festen i Parken i København blev ombytningen udskudt til denne weekend.

Det skyldes, at regionen ikke ville tage chancer med, at der kunne komme ekstra mange både danskere og udlændinge uden sygesikringsbevis ind på Rigshospitalet, hvorved der kunne opstå massive flaskehalse på grund af ekstraordinært mange indlæggelser.

"Vi har forberedt os på alle tænkelige måder, og hvis der alligevel skulle ske noget uforudsigeligt, så har vi et hold til nødberedskabsanalyse, der kan melde ind med alle uforudsete hændelser. Hvis summen af disse hændelser bliver for stor, så er vi klar til at rulle tilbage på ganske kort tid," siger overlæge og konstitueret chef for Enhed for Patientsikkerhed i Region Hovedstaden, Annemarie Hellebek.

Har systemadgang over mobilen

Hun fortæller, at der ligeledes sidder folk centralt placeret med systemadgang og en mobiltelefon i hånden, der kan tilgå it-systemer som elektroniske patientjournaler, når der kommer telefoniske forespørgsler fra regionens hospitaler omkring eksempelvis journaloplysninger.

"Her gælder det også, at vi kan rulle tilbage til det gamle netværk, hvis presset bliver for stort på de folk, der har systemadgang," siger Annemarie Hellebek.

Derudover fortæller hun, at regionens hospitalsafdelinger på forhånd er blevet bedt om at vurdere, om der skal opgraderes på mandskabssiden.

Reelt har det betydet, at der skal mere sundhedsfagligt personale på vagt på alle hospitaler i forbindelse med den store netværksudskiftning i Region Hovedstaden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.