Artikel top billede

SAS' it-aftaler kun få måneder gamle: Nu skal de opsiges

De it-overenskomster, som SAS finder for dyre, er blot få måneder gamle og har allerede forringede vilkår, mener fagforeningen Samdata under HK.

Læs også: SAS-uro: Prosa kræver garanti for it-job i Danmark

"Det er lidt mærkeligt, at ledelsen her i foråret har forhandlet overenkomsten på plads, og så tre måneder senere finder de ud af, de aftaler, man har lavet, ikke duer." 

Sådan siger næstformand hos Samdata\HK, Per R. N. Nielsen om SAS-ledelens redningsplan, som ansatte og faglige skal sige ja til til senest på søndag for at redde det styrtende fly-firma. 

Han peger på, at nogle af forårets overenkomstaftaler i forvejen indeholder forringelser som eksempelvis løn-tilbageholdelsesaftaler, der løber frem til 2014.   

"Nu skal det åbenbart længere ned. Man kan bruge det slidte udtryk og spørge, om det er rettidig omhu. For mig virker det ikke sådan," siger Per R. N. Nielsen.

Forhandler samlet med SAS 
Han fortæller, at HK gennem HK-klubben forhandler samlet med SAS om de overenkomstændringer, som flygiganten kræver ja til senest søndag, for at en storstilet redning af SAS kan blive en realitet.

Derfor mødes de it-faglige ikke selv med SAS-ledelsen på vegne af Samdata\HK's omkring 50 medlemmer.

SAS har et par hundrede it-ansatte tilbage i virksomheden, som repræsenteres af en række fagforbund.

Dermed er de it-ansatte en ganske lille gruppe sammenlignet med de andre faggrupper hos SAS, hvor især de flyvende faggrupper har været til forhandling med ledelsen om redningsplanen som de første.

Useriøst

Næstformanden fortæller, at han er enig med konkurrenterne hos Prosa i opfattelsen af, at det, de ansatte skal have garanti fra SAS på, er, at jobbene bliver i Danmark.
 
"Hvis de først vil skære folk ned i løn og bagefter flytte jobbene, så synes jeg, det er useriøst," siger han.

Dermed er Samdata\HK altså på linje med Prosa, hvor formanden Niels Bertelsen har uddtalt, at SAS må forvente et krav om en garanti fra Prosa  på, at de danske it-job ikke flyttes til Sverige.

Opfordringer fra ministre

I redningsplanen fra i mandags lægger SAS op til at samle administrationen i Stockholm, og det er blandt andet denne plan, som skaber usikkerhed for de tilbageværende it-ansatte i virksomheden.

Både fagforbund og ledelsen i SAS har i løbet af ugen afmærket territorier.

SAS støttes af flere landes finansminstre og den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), hvilket hun fik en røffel for, blandt andet af Prosa-formanden Niels Bertelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden”
Interview: Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, der i dag står i spidsen for Lars Seiers blockhain-satsning Concordium, vurderer, at Mærsk ville have valgt en anden type løsning til selskabets blockchain-satsning, hvis shipping-giganten i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kommunal IT-sikkerhed: Sådan håndterer du det mest effektivt
Hvordan sikrer du systemer og fortrolige data i den kommunale sektor trods begrænsede budgetter og en lang række krav til den digitale transformationsproces? Få et godt overblik her.