Artikel top billede

Styrelse dropper kravspecikationer: Satser på agil udvikling

Store, stive kravspecifikationer er ikke vejen frem til de bedste produkter, mener offentlig myndighed. Torsdag sender myndigheden et jobsøgningssite på nettet, der er udviklet agilt. Se hvordan her.

Læs også:
Sådan fik Skat halveret prisen på stort it-projekt

Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation

I morgen sender Arbejdsmarkedsstyrelsen jobsitet Jobbing.dk i luften. 

Hjemmesiden er ifølge specialkonsulent Dan Sten Rexen fra Arbejdsmarkedsstyrelsen et udstillingsvindue for ledige til kommercielle jobsites og det offentlige jobsite, Jobnet.dk.

Dræberfunktionen på Jobbing.dk er ifølge specialkonsulenten en effektiv søgning på kompetencer.

"Den traditionelle tilgang til kompetencer på et jobsite er fritekstsøgning. Hos os sker kompetence-matchet ud fra jobsøgerens profil, hvor vedkommende blandt andet skal oplyse uddannelse, erhvervserfaring, og faglige kompetencer og blive matchet med relevante stillingsopslag," forklarer Dan Sten Rexen.

Følg dine kompetencers aktiekurs

Arbejdsmarkedsstyrelsen har sammen med sin leverandør, Schultz Information, skrabet ustruktureret tekst i 350.000 jobopslag fra de seneste par år.

Derefter er der etableret en database med faglige kompetencer som "Java", "Supply chain management" og "Projektledelse", som bliver matchet med brugerens oprettede Jobbing-profil.

Næste skridt er så, at jobsøgeren bliver præsenteret for de mest relevante ledige stillinger med linkes til de kommercielle jobsites, hvor stillingerne bliver udbudt.

"Vores fokus på kompetencer betyder også, at arbejdsgivere får mere relevante kandidater, når de er skarpe på at fremhæve ønsker til specifikke kompetencer frem for bløde kompetencer," forklarer Dan Sten Rexen og fremhæver, at bløde kompetencer kunne være ord som "dynamisk" og "omstillingsparat".

Han fortæller også, at der er indbygget overblik og historik i kompetencesøgningerne.

Det betyder, at jobsøgende eksempelvis kan se, om der er en stigende efterspørgsel efter "Agil udvikling" eller faldende eftersøgning efter "COBOL-udviklere" i jobopslagene.

"Udover den historiske udvikling, kan de jobsøgende også se, hvor mange andre, der søger på de kompetencer og så få mailet alle relevante jobs, som indeholder jobsøgerens egne kompetencer," lyder det fra Dan Sten Rexen.

Glem kravspecifikationerne

Udover den store fokus på kompetence-algoritmen, den tilhørende database og jobsøgernes indblik i efterspørgslen på deres kompetencer er noget af det mest bemærkelsesværdige omkring Jobbing.dk selve udviklingsprocessen.

Sådan arbejder styrelsen med agil udvikling

For det spritnye offentlige jobsite er bygget ud fra en relativ lille problemformulering frem for en stor, stiv kravspecifikation, hvilket langtfra er normalt i den offentlige sektor.

"I Arbejdsmarkedsstyrelsen arbejder vi agilt med alle leverandører, og vi har set, at vi får billigere og bedre produkter, fordi vi selv er med i processen og kan justere vores produkter i forhold til virkeligheden undervejs i forløbet," fortæller Dan Sten Rexen.

"Den tilgang kræver selvfølgelig, at man som offentlig myndighed er klar til at påtage sig et ansvar, og man har tillid til leverandøren," fortsætter han og understreger, at Arbejdsmarkedsstyrelsen næppe havde fået et så velfungerende produkt med en kravspecifikation under armen.

"Vi har jo skåret funktionalitet fra og lagt noget til undervejs, og faktisk var vores leverandør meget dygtige til at komme med forslag undervejs i processen," siger Dan Sten Rexen.

Aftal en solnedgang

Specialkonsulenten fra Arbejdsmarkedsstyrelsen er ikke blind for, at den offentlige sektor generelt har et noget blakket ry for at dække sig ind på alle leder og kanter med kravspecifikationer.

Dan Sten Rexen mener dog helt personligt, at man som offentlig myndighed kan komme langt med såkaldte solnedgangsklausuler i en proces, der som udgangspunkt er agilt med involvering fra både myndighedens og leverandørens side.

"Hvis man har en nulfejls-kultur tager man sjældent ansvar og revurderer sit scope inden for økonomi, tid og det funktionelle indhold undervejs," siger han og fortsætter:

"Når eksempelvis business casen begynder at skride, så må man som myndighed med ansvar for skatteborgernes penge jo reagere. Ledelsen skal informeres, og der skal træffes en beslutning om at sætte projektet i bero eller fortsætte, og der skal man altså være villig til at tage de rigtige og svære beslutninger," siger han.

I Jobbing.dk's tilfælde har det vist sig, at projektet er kørt hjem til prisen, som ligger "væsentligt under 10 millioner kroner," og projektet er forsinket med 14 dage, fordi der i slutfasen blev lagt ekstra funktioner på sitet.

Agilt er mange ting

Projektet blev startet som direkte følge af en aftale om langtidsledige i 2010 mellem den tidligere regering - bestående af Venstre og Konservative - og Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og løsgængeren Per Ørum Jørgensen.

Efter den politiske aftale har Arbejdsmarkedsstyrelsen først analyseret brugerbehov blandt andet i form af dagbøger fra ledige dansker, afholdt fokusgrupper og foretaget en lang række interviews.

Derefter blev ønskelisten til sitet forkortet på interne seminarer, og leverandøren præsenteret for problemformuleringen.

"Vi har fundet ud af, at når man arbejder agilt, så er der ikke én måde at gøre tingene på, men man skal tilpasse sig hinanden," siger Dan Sten Rexen.

Han nævner også, at større leverandører som eksempelvis NNIT, der står bag Jobnet.dk, i mange tilfælde er med på at arbejde agilt med it-projekter.

Jobbing.dk går online i morgen (torsdag), og hovedformålet er at bringe så mange af landets ledige som muligt ned på under en tre måneders venteperiode mellem to jobs.

Læs også:
Sådan fik Skat halveret prisen på stort it-projekt

Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.