Artikel top billede

Styrelse dropper kravspecikationer: Satser på agil udvikling

Store, stive kravspecifikationer er ikke vejen frem til de bedste produkter, mener offentlig myndighed. Torsdag sender myndigheden et jobsøgningssite på nettet, der er udviklet agilt. Se hvordan her.

Læs også:
Sådan fik Skat halveret prisen på stort it-projekt

Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation

I morgen sender Arbejdsmarkedsstyrelsen jobsitet Jobbing.dk i luften. 

Hjemmesiden er ifølge specialkonsulent Dan Sten Rexen fra Arbejdsmarkedsstyrelsen et udstillingsvindue for ledige til kommercielle jobsites og det offentlige jobsite, Jobnet.dk.

Dræberfunktionen på Jobbing.dk er ifølge specialkonsulenten en effektiv søgning på kompetencer.

"Den traditionelle tilgang til kompetencer på et jobsite er fritekstsøgning. Hos os sker kompetence-matchet ud fra jobsøgerens profil, hvor vedkommende blandt andet skal oplyse uddannelse, erhvervserfaring, og faglige kompetencer og blive matchet med relevante stillingsopslag," forklarer Dan Sten Rexen.

Følg dine kompetencers aktiekurs

Arbejdsmarkedsstyrelsen har sammen med sin leverandør, Schultz Information, skrabet ustruktureret tekst i 350.000 jobopslag fra de seneste par år.

Derefter er der etableret en database med faglige kompetencer som "Java", "Supply chain management" og "Projektledelse", som bliver matchet med brugerens oprettede Jobbing-profil.

Næste skridt er så, at jobsøgeren bliver præsenteret for de mest relevante ledige stillinger med linkes til de kommercielle jobsites, hvor stillingerne bliver udbudt.

"Vores fokus på kompetencer betyder også, at arbejdsgivere får mere relevante kandidater, når de er skarpe på at fremhæve ønsker til specifikke kompetencer frem for bløde kompetencer," forklarer Dan Sten Rexen og fremhæver, at bløde kompetencer kunne være ord som "dynamisk" og "omstillingsparat".

Han fortæller også, at der er indbygget overblik og historik i kompetencesøgningerne.

Det betyder, at jobsøgende eksempelvis kan se, om der er en stigende efterspørgsel efter "Agil udvikling" eller faldende eftersøgning efter "COBOL-udviklere" i jobopslagene.

"Udover den historiske udvikling, kan de jobsøgende også se, hvor mange andre, der søger på de kompetencer og så få mailet alle relevante jobs, som indeholder jobsøgerens egne kompetencer," lyder det fra Dan Sten Rexen.

Glem kravspecifikationerne

Udover den store fokus på kompetence-algoritmen, den tilhørende database og jobsøgernes indblik i efterspørgslen på deres kompetencer er noget af det mest bemærkelsesværdige omkring Jobbing.dk selve udviklingsprocessen.

Sådan arbejder styrelsen med agil udvikling

For det spritnye offentlige jobsite er bygget ud fra en relativ lille problemformulering frem for en stor, stiv kravspecifikation, hvilket langtfra er normalt i den offentlige sektor.

"I Arbejdsmarkedsstyrelsen arbejder vi agilt med alle leverandører, og vi har set, at vi får billigere og bedre produkter, fordi vi selv er med i processen og kan justere vores produkter i forhold til virkeligheden undervejs i forløbet," fortæller Dan Sten Rexen.

"Den tilgang kræver selvfølgelig, at man som offentlig myndighed er klar til at påtage sig et ansvar, og man har tillid til leverandøren," fortsætter han og understreger, at Arbejdsmarkedsstyrelsen næppe havde fået et så velfungerende produkt med en kravspecifikation under armen.

"Vi har jo skåret funktionalitet fra og lagt noget til undervejs, og faktisk var vores leverandør meget dygtige til at komme med forslag undervejs i processen," siger Dan Sten Rexen.

Aftal en solnedgang

Specialkonsulenten fra Arbejdsmarkedsstyrelsen er ikke blind for, at den offentlige sektor generelt har et noget blakket ry for at dække sig ind på alle leder og kanter med kravspecifikationer.

Dan Sten Rexen mener dog helt personligt, at man som offentlig myndighed kan komme langt med såkaldte solnedgangsklausuler i en proces, der som udgangspunkt er agilt med involvering fra både myndighedens og leverandørens side.

"Hvis man har en nulfejls-kultur tager man sjældent ansvar og revurderer sit scope inden for økonomi, tid og det funktionelle indhold undervejs," siger han og fortsætter:

"Når eksempelvis business casen begynder at skride, så må man som myndighed med ansvar for skatteborgernes penge jo reagere. Ledelsen skal informeres, og der skal træffes en beslutning om at sætte projektet i bero eller fortsætte, og der skal man altså være villig til at tage de rigtige og svære beslutninger," siger han.

I Jobbing.dk's tilfælde har det vist sig, at projektet er kørt hjem til prisen, som ligger "væsentligt under 10 millioner kroner," og projektet er forsinket med 14 dage, fordi der i slutfasen blev lagt ekstra funktioner på sitet.

Agilt er mange ting

Projektet blev startet som direkte følge af en aftale om langtidsledige i 2010 mellem den tidligere regering - bestående af Venstre og Konservative - og Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance og løsgængeren Per Ørum Jørgensen.

Efter den politiske aftale har Arbejdsmarkedsstyrelsen først analyseret brugerbehov blandt andet i form af dagbøger fra ledige dansker, afholdt fokusgrupper og foretaget en lang række interviews.

Derefter blev ønskelisten til sitet forkortet på interne seminarer, og leverandøren præsenteret for problemformuleringen.

"Vi har fundet ud af, at når man arbejder agilt, så er der ikke én måde at gøre tingene på, men man skal tilpasse sig hinanden," siger Dan Sten Rexen.

Han nævner også, at større leverandører som eksempelvis NNIT, der står bag Jobnet.dk, i mange tilfælde er med på at arbejde agilt med it-projekter.

Jobbing.dk går online i morgen (torsdag), og hovedformålet er at bringe så mange af landets ledige som muligt ned på under en tre måneders venteperiode mellem to jobs.

Læs også:
Sådan fik Skat halveret prisen på stort it-projekt

Sådan udarbejder du den perfekte krav-specifikation
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.