Artikel top billede

It-ansatte står stadig uden aftale med SAS

I sidste uge krævede SAS alle firmaets ansatte, herunder it-folk, ned i løn og indkaldte til akutte forhandlinger. Men fagforbundene har ikke hørt en lyd fra SAS siden lørdag.

Læs også: Sådan vil SAS-problemer ramme de it-ansatte

Et par hundrede it-ansatte hos det kriseramte flyselskab Scandinavian Airline Systems, (SAS) står efter weekendens redning af flyselskabet uden aftaler med SAS om de nedskæringer som firmaet havde bedt om i forbindelse med den storstilede redningsplan. 

"Vi har ikke indgået nogen aftale med SAS," siger John Jørgensen, der er faglig sekretær hos Prosa.

Han fortæller, at Prosa simpelthen ikke har hørt fra SAS siden lørdag.

"Vi har forholdt os til det tilbud, som SAS ville have, at vi skulle gå med på. Men vi har ikke efterfølgende hørt noget fra SAS."

Om den manglende henvendelse fra SAS skyldes at flyselskabet ser sig færdige med besparelsesprocessen, eller om de simpelthen har glemt it-folkene, tør John Jørgensen ikke gætte på.

Travlt med de flyvende

Men facit er ifølge John Jørgensen, at SAS kun har indgået aftaler med det flyvende personale, og dermed hverken med Prosa eller andre grupper af det jord-baserede personale, der samlet repræsenterer flere tusinde medarbejdere fra blandt andet 3F, HK og Dansk Metal.

"Man har haft travlt med de flyvende, og så har man ikke haft lige så travlt med at lukke de ting, man havde gang i med mark-personalet," siger John Jørgensen, der ikke husker at have oplevet noget lignende i sin karriere.

Dermed har Prosa ikke i øjeblikket nogen ide om, hvorvidt medlemmerne slipper med skrækken i forhold til forringelser af deres arbejdsforhold eller for, at deres job bliver flyttet til Stockholm i forbindelse med den centralisering af administrationen, som SAS har varslet i redningsplanen.

"Vi ved i al fald ikke, hvilke forventninger de har til os nu. Vi har som sagt ikke hørt noget fra dem siden i lørdags."

It-ansattes job er i farezonen

Men trods manglende livstegn fra SAS er faren for medlemmernes arbejdspladser og vilkår stadig overhængende, fortæller den faglige sekretær.

"Der er overhovedet ikke noget der tyder på, at planerne om opsigelser og flytning af job er berørt af det her," siger han.

Han undrer sig over, at man ikke har haft brug for at forhandle vilkårene for det mark-baserede personale, fordi besparelserne måske kunne have været brugt til at opretholde nogle flere job i Kastrup.

"Men det har tilsyneladende ikke så høj værdi, at finansministeren sender SMS'er rundt til andre af hans venner om det," siger John Jørgensen.

John Jørgensen fortæller, at Prosa ser forløbet omkring SAS-redningen som "unik" og "spektakulær."

"Vi er dybt forundrede over, at man har så travlt med at få os til truet, og så har man bare ladet os sidde og vente siden, mens man har haft mere travlt med bestyrelsesformanden, ministre og andet godtfolk."

Han mener, at den manglende kontakt fra SAS, også med de andre faggrupper på jorden, gør det svært at have tillid til ledelsen fremadrettet.

"Det ér ekstraordinært, at man kommer og beder om at åbne overenskomsterne, fordi man står i en økonomisk krise... At man så ikke følger op på tingende, det er dybt mærkværdigt og en smule uartigt," siger han.

Han forventer, at SAS før eller siden henvender sig til Prosa og de andre fagforbund for at høre fagforbundets mening om SAS' besparelsesbehov.

Mens Prosa venter på information fra SAS, har forbundet ifølge John Jørgensen tirsdag orienteret de berørte medlemmer om status på situationen i en mail.

Læs også:

Sådan vil SAS-problemer ramme de it-ansatte.

SAS-uro: Prosa kræver garanti for it-job i Danmark.

SAS' it-aftaler kun få måneder gamle: Nu skal de opsiges.

CSC Danmark kan blive alvorligt ramt af SAS-problemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere