Artikel top billede

It-ansatte står stadig uden aftale med SAS

I sidste uge krævede SAS alle firmaets ansatte, herunder it-folk, ned i løn og indkaldte til akutte forhandlinger. Men fagforbundene har ikke hørt en lyd fra SAS siden lørdag.

Læs også: Sådan vil SAS-problemer ramme de it-ansatte

Et par hundrede it-ansatte hos det kriseramte flyselskab Scandinavian Airline Systems, (SAS) står efter weekendens redning af flyselskabet uden aftaler med SAS om de nedskæringer som firmaet havde bedt om i forbindelse med den storstilede redningsplan. 

"Vi har ikke indgået nogen aftale med SAS," siger John Jørgensen, der er faglig sekretær hos Prosa.

Han fortæller, at Prosa simpelthen ikke har hørt fra SAS siden lørdag.

"Vi har forholdt os til det tilbud, som SAS ville have, at vi skulle gå med på. Men vi har ikke efterfølgende hørt noget fra SAS."

Om den manglende henvendelse fra SAS skyldes at flyselskabet ser sig færdige med besparelsesprocessen, eller om de simpelthen har glemt it-folkene, tør John Jørgensen ikke gætte på.

Travlt med de flyvende

Men facit er ifølge John Jørgensen, at SAS kun har indgået aftaler med det flyvende personale, og dermed hverken med Prosa eller andre grupper af det jord-baserede personale, der samlet repræsenterer flere tusinde medarbejdere fra blandt andet 3F, HK og Dansk Metal.

"Man har haft travlt med de flyvende, og så har man ikke haft lige så travlt med at lukke de ting, man havde gang i med mark-personalet," siger John Jørgensen, der ikke husker at have oplevet noget lignende i sin karriere.

Dermed har Prosa ikke i øjeblikket nogen ide om, hvorvidt medlemmerne slipper med skrækken i forhold til forringelser af deres arbejdsforhold eller for, at deres job bliver flyttet til Stockholm i forbindelse med den centralisering af administrationen, som SAS har varslet i redningsplanen.

"Vi ved i al fald ikke, hvilke forventninger de har til os nu. Vi har som sagt ikke hørt noget fra dem siden i lørdags."

It-ansattes job er i farezonen

Men trods manglende livstegn fra SAS er faren for medlemmernes arbejdspladser og vilkår stadig overhængende, fortæller den faglige sekretær.

"Der er overhovedet ikke noget der tyder på, at planerne om opsigelser og flytning af job er berørt af det her," siger han.

Han undrer sig over, at man ikke har haft brug for at forhandle vilkårene for det mark-baserede personale, fordi besparelserne måske kunne have været brugt til at opretholde nogle flere job i Kastrup.

"Men det har tilsyneladende ikke så høj værdi, at finansministeren sender SMS'er rundt til andre af hans venner om det," siger John Jørgensen.

John Jørgensen fortæller, at Prosa ser forløbet omkring SAS-redningen som "unik" og "spektakulær."

"Vi er dybt forundrede over, at man har så travlt med at få os til truet, og så har man bare ladet os sidde og vente siden, mens man har haft mere travlt med bestyrelsesformanden, ministre og andet godtfolk."

Han mener, at den manglende kontakt fra SAS, også med de andre faggrupper på jorden, gør det svært at have tillid til ledelsen fremadrettet.

"Det ér ekstraordinært, at man kommer og beder om at åbne overenskomsterne, fordi man står i en økonomisk krise... At man så ikke følger op på tingende, det er dybt mærkværdigt og en smule uartigt," siger han.

Han forventer, at SAS før eller siden henvender sig til Prosa og de andre fagforbund for at høre fagforbundets mening om SAS' besparelsesbehov.

Mens Prosa venter på information fra SAS, har forbundet ifølge John Jørgensen tirsdag orienteret de berørte medlemmer om status på situationen i en mail.

Læs også:

Sådan vil SAS-problemer ramme de it-ansatte.

SAS-uro: Prosa kræver garanti for it-job i Danmark.

SAS' it-aftaler kun få måneder gamle: Nu skal de opsiges.

CSC Danmark kan blive alvorligt ramt af SAS-problemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.