Artikel top billede

Ingen grund til uro: Derfor er dine data mest sikre i skyen

Interview: Beskyttelse af data er en højprioriteret agenda hos mange virksomheder. Løsningen er ikke at låse sine data inde i kælderen - de skal op i skyen.

Der er faktisk ikke nogen grund til at tøve. Du finder ikke et sikrere sted for din data end i skyen - du skal bare vælge den rigtige sky.

"Det er en stor udfordring at sikre sine data som virksomhed. Men det kan kun lykkes i skyen, man bliver bare nødt til at sondre korrekt mellem public og private cloud," siger Jens Tiedemann fra T-Systems Nordic. 

It-leverandøren T-System Nordic er en underafdeling i den tyske kæmpe, Deutsche Telekom. 

Mange er, måske med rette, bekymrede over sikkerheden ved cloud.

Der er også set flere eksempler på, hvor galt det kan gå.

Sony fik kompromitteret oplysninger om et potentielt tocifret antal millioner af kunder i 2011, Evernote mistede i 2010 6.000 kunders data, mens Carbonite i 2009 mistede en del af sine kunders backup.

Intensiteten af cyberangreb stiger dag for dag, hvilket skaber store sikkerhedsmæssige udfordringer i datacentre. Europæiske regeringer rapporterer for eksempel om fire til fem angreb hver eneste dag. 

Så det er måske meget forståeligt, at virksomheder tøver med at bevæge sig op i de store skyer.

Forskellen mellem public og privat cloud

Men det er vigtigt ikke bare at skære cloud over en kam, for der er en væsentlig forskel, som ikke mindst har at gøre med sikkerhedesniveauet. 

"Public cloud, tror jeg vi alle kender fra diverse tjenester som iCloud, Evernote, Facebook og så videre. En væsentlig forskel mellem den offentlige og den private sky er for eksempel det faktum, at man i en offentlig sky ikke aner om ens data ligger i Danmark, USA eller Hong Kong. Det gør man om nødvendigt i den private," siger Jens Tiedemann fra T-Systems Nordic.

Selve begrebet 'private cloud' er nemlig ikke særlig godt forstået.

"Jeg har set eksempler på, at private cloud egentlig bare har bestået i, at leverandøren tog serverne fra en virksomhed, og flyttede dem til leverandørens datacenter. Men det mener jeg slet ikke er cloud," siger han.

Her er forskellen på cloud-typerne

For at en løsning skal kunne rubriceres cloud, må den opfylde nogle helt konkrete kriterier.

Han henviser her til fem grundprincipper i cloud computing formuleret af USA's National Institute of Standards and Technology:

• Selvbetjening efter behov.

• Netværksadgang overalt.

• Deling af ressourcer.

• Ekstrem elasticitet.

• Betal kun for dét, du bruger.

Disse kriterier skal naturligvis også være opfyldt for en private cloud.

Forskellen mellem public og private cloud handler i langt højere grad om at kunne specificere det helt ned til det niveau, man har brug for.

"Derfor er private cloud ikke en flytning af fysiske enheder, men en meget nøje end-to-end beskrivelse og aftale om serviceniveau, hvor dataen bliver opbevaret, sikkerhed og meget mere. Det er virkelig det private cloud er for mig," siger han.

Som større virksomhed kan du ikke komme uden om privat cloud

Det handler derfor om at sondre mellem de forskellige cloudtjenester, for sikkerhedsniveauet vil være vidt forskelligt.

"Jeg synes stadigvæk ikke, det er særlig godt forstået i markedet. Efter min mening er der ingen tvivl om, at udfordringerne med sikkerheden vil drive data op i skyen. Private cloud vil ikke bare være et alternativ, men måske det eneste, der på sigt kan opretholde et ordenligt sikkerhedsniveau," siger direktøren.

T-Systems er netop i gang med at bygge Europas største datacenter i Tyskland, og Jens Tiedemann kan slet ikke se, hvordan en dansk virksomhed skulle kunne måle sig med et tysk højteknologisk datacenter.

"Virksomheder som vil koncentrere sig om at lave termostater, elevatorer, biler eller hvad ved jeg, skal de blive ved med at etablere samme sikkerhed, som et 150.000 kvadratmeter datacenter i Magdebrug? Kan og vil de det, set ud fra en økonomisk synsvunkel?" spørger han og følger op:

"Nej, efter min bedste overbevisning er der ingen tvivl om, at data grundet sikkerhedsspørgsmålet vil blive drevet op i den private sky," slutter han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.