Artikel top billede

Nokia vil med smart trick stoppe salg af Blackberry

Med et smart trick vil Nokia sætte en stopper for salg af de fleste smartphones fra RIM.

Computerworld News Service: Nokia har anmodet en domstol i Californien om at tvangsfuldbyrde en voldgiftskendelse, der vil forhindre Research In Motion i at sælge produkter med trådløst lokalnetværks-funktionalitet, før de to selskaber er blevet enige om betaling om royalties for Nokias patenter.

Både Nokia og RIM afviser at kommentere denne anmodning. IDG News Service er dog i besiddelse af en kopi og sådanne anmodninger indgives typisk, efter to parter har fået afgjort en tvist ved voldgift, men hvor den ene part ikke opfylder aftalen.

Voldgiftsbehandlingen foregik over ni dage i september på Stockholms Handelskammer i Sverige, der fungerer som neutral opmand i erhvervsforhold. En voldgiftskendelse er bindende.

Voldgiften har ifølge Nokias anmodning blandt andet afgjort, at RIM "ikke har ret til at fremstille og sælge produkter, der er kompatible med WLAN-standarden, uden først at indgå aftale med Nokia om betaling af royalties for selskabets fremstilling og/eller salg af abonnentterminaler, der er kompatible med sådanne standarder."

I de fleste af RIM's telefoner er 802.11-standarden for trådløst lokalnetværk implementeret.

Overtræder voldgiftskendelse

De to selskaber har endnu ikke indgået en sådan aftale, skriver Nokia i sin anmodning, som blev indgivet mandag til USA's distriktsdomstol i San Jose.

"RIM og dets datterselskab i USA, RIM Corporation, fortsætter ikke desto mindre med at overtræde voldgiftskendelsen og krænke den underliggende aftale i kraft af handlinger, der inkluderer men ikke er begrænset til uberettiget fremstilling og salg af WLAN-produkter i dette distrikt (det nordlige Californien, red.) og på tværs af USA."

Nokia anmoder domstolen om at anerkende voldgiftskendelsen og argumenterer, at USA, Finland, Canada og Sverige alle har underskrevet New York-konventionen af 1958, som gælder international anerkendelse af aftaler om voldgift.

Tvisten stammer fra en aftale fra 2003, hvorunder RIM licenserede patenter fra Nokia relaterede til trådløs netværksteknologi.

Selve denne aftale gengives ikke i anmodningen, men slagsmålet mellem de to selskaber handler om de patenter, som aftalen vedrører.

RIM har efterfølgende været retsforfulgt af MobileMedia Ideas LLC for uberettiget brug af patenter. MMI er et selskab baseret i Delaware, der oprettet af Nokia, Sony og MPEG LA med det formål at administrere immaterialrettigheder bidraget af Nokia og Sony.

RIM fastholder, at de pågældende patenter er dækket af den tidligere aftale med Nokia og underbygger denne påstand med det faktum, at Nokia ikke forsøgte at håndhæve sine påståede patentrettigheder, før patenterne var frasolgt til MMI.

Men voldgiftsretten i Stockholm afgjorde, at de pågældende patenter ikke er dækket af aftalen fra 2003.

"Voldgiftsretten konkluderer, at Nokia ... havde til hensigt at licensere andet end essentielle patenter til RIM. Det er ikke demonstreret, at RIM's eventuelle antagelse om, at aftalerne havde en større rækkevidde, blev gjort klart for Nokia, eller at Nokia på anden vis burde have kendt til en sådan antagelse," står der i voldgiftskendelsen.

De pågældende patenter er følgende: US5479476, som dækker tilstande i telefoner, der kan tilpasses af brugere; US5845219, som dækker ringesignal under lydløs tilstand; US6049796, som dækker søgning i realtid på en personlig digital assistent; US6055439, som dækker en mobiltelefons brugergrænseflade; US6253075, som dækker afvisning af opkald; samt US6427078, som dækker en lille håndholdt arbejdsstation.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere