Artikel top billede

Nokia vil med smart trick stoppe salg af Blackberry

Med et smart trick vil Nokia sætte en stopper for salg af de fleste smartphones fra RIM.

Computerworld News Service: Nokia har anmodet en domstol i Californien om at tvangsfuldbyrde en voldgiftskendelse, der vil forhindre Research In Motion i at sælge produkter med trådløst lokalnetværks-funktionalitet, før de to selskaber er blevet enige om betaling om royalties for Nokias patenter.

Både Nokia og RIM afviser at kommentere denne anmodning. IDG News Service er dog i besiddelse af en kopi og sådanne anmodninger indgives typisk, efter to parter har fået afgjort en tvist ved voldgift, men hvor den ene part ikke opfylder aftalen.

Voldgiftsbehandlingen foregik over ni dage i september på Stockholms Handelskammer i Sverige, der fungerer som neutral opmand i erhvervsforhold. En voldgiftskendelse er bindende.

Voldgiften har ifølge Nokias anmodning blandt andet afgjort, at RIM "ikke har ret til at fremstille og sælge produkter, der er kompatible med WLAN-standarden, uden først at indgå aftale med Nokia om betaling af royalties for selskabets fremstilling og/eller salg af abonnentterminaler, der er kompatible med sådanne standarder."

I de fleste af RIM's telefoner er 802.11-standarden for trådløst lokalnetværk implementeret.

Overtræder voldgiftskendelse

De to selskaber har endnu ikke indgået en sådan aftale, skriver Nokia i sin anmodning, som blev indgivet mandag til USA's distriktsdomstol i San Jose.

"RIM og dets datterselskab i USA, RIM Corporation, fortsætter ikke desto mindre med at overtræde voldgiftskendelsen og krænke den underliggende aftale i kraft af handlinger, der inkluderer men ikke er begrænset til uberettiget fremstilling og salg af WLAN-produkter i dette distrikt (det nordlige Californien, red.) og på tværs af USA."

Nokia anmoder domstolen om at anerkende voldgiftskendelsen og argumenterer, at USA, Finland, Canada og Sverige alle har underskrevet New York-konventionen af 1958, som gælder international anerkendelse af aftaler om voldgift.

Tvisten stammer fra en aftale fra 2003, hvorunder RIM licenserede patenter fra Nokia relaterede til trådløs netværksteknologi.

Selve denne aftale gengives ikke i anmodningen, men slagsmålet mellem de to selskaber handler om de patenter, som aftalen vedrører.

RIM har efterfølgende været retsforfulgt af MobileMedia Ideas LLC for uberettiget brug af patenter. MMI er et selskab baseret i Delaware, der oprettet af Nokia, Sony og MPEG LA med det formål at administrere immaterialrettigheder bidraget af Nokia og Sony.

RIM fastholder, at de pågældende patenter er dækket af den tidligere aftale med Nokia og underbygger denne påstand med det faktum, at Nokia ikke forsøgte at håndhæve sine påståede patentrettigheder, før patenterne var frasolgt til MMI.

Men voldgiftsretten i Stockholm afgjorde, at de pågældende patenter ikke er dækket af aftalen fra 2003.

"Voldgiftsretten konkluderer, at Nokia ... havde til hensigt at licensere andet end essentielle patenter til RIM. Det er ikke demonstreret, at RIM's eventuelle antagelse om, at aftalerne havde en større rækkevidde, blev gjort klart for Nokia, eller at Nokia på anden vis burde have kendt til en sådan antagelse," står der i voldgiftskendelsen.

De pågældende patenter er følgende: US5479476, som dækker tilstande i telefoner, der kan tilpasses af brugere; US5845219, som dækker ringesignal under lydløs tilstand; US6049796, som dækker søgning i realtid på en personlig digital assistent; US6055439, som dækker en mobiltelefons brugergrænseflade; US6253075, som dækker afvisning af opkald; samt US6427078, som dækker en lille håndholdt arbejdsstation.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere