Artikel top billede

Danmark klar til historisk it-projekt - men ups, noget mangler

En af Danmarkshistoriens helt store digitaliseringsprojekter, det offentliges store selvbetjeningsprojekt, løber af stablen. Projektet lider dog af én stor og markant mangel, der udløser ærgelse.

Læs også:
Kæmpe digitalt projekt på vej til dig og din familie

Kæmpe it-projekt dømt til at slå fejl inden premiere

I morgen ruller en af Danmarkshistoriens største digitaliseringsindsatser nogensinde ud til godt fire millioner danskere.

For første gang skal danskerne for alvor til selvbetjeningstasterne i deres kontakt til det offentlige, når vi skal registrere flytning, ansøge om sundhedskort, EU-sygesikringskort, optagelse i dagtilbud, optagelse i fritidshjem, optagelse i SFO og indskrive vores børn i skolen.

Aftalen mellem regeringen og kommunerne er, at der om et års tid kommer endnu flere selvbetjeningsløsninger på banen.

Alligevel kan danskerne i første omgang glemme alt om at benytte deres mobile enheder som smartphones og tablets, som der dag for dag bliver flere af i de danske hjem.

Det skyldes, at selvbetjeningsløsningerne er afhængige af login med NemID, som endnu ikke findes i en mobilversion til offentlige sites.

Da halvdelen af alle danske familier ifølge Danmarks Statistik ejer en smartphone, og der findes knap fire millioner mobilabonnementer med dataadgang ifølge Erhvervsstyrelsen telestatistik, er det dermed en rigtig pæn slat af danske digitale enheder, der ikke kan logge på Borger.dk og bruge selvbetjeningsløsningerne.

Bare ærgerligt

Hos Kommunernes Landsforening (KL) udtrykker kontorchef Pia Færch fra foreningens kontor for Digitalisering og Borgerbetjening ærgrelse over, at de millionvis af mobile enheder ikke kan blive logget på Borger.dk, når vi nu skal til at selvbetjene os selv.

"Naturligvis er det ærgerligt, for en mobil løsning ville betyde, at endnu flere ville kunne betjene sig selv nemmere, men de fleste folk har jo også adgang til en computer," fortæller Pia Færch.

Hun forklarer, at det offentlige ellers er klar til at tage imod danskerne med den første bølge af selvbetjeningsløsninger, som ifølge kontorchefen i høj grad allerede bliver benyttet i stor stil i dag.

"Vores løsninger fungerer jo allerede, og det viser jo, at målgruppen er klar. Derfor ville det være ærgerligt at sætte udviklingen i stå, så vi også kan få mobilbrugerne med," lyder det fra Pia Færch.

Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig for forhandlingerne med bankerne og leverandøreren af NemID, DaniD/Nets, forventer, der kommer en afklaring i starten af december på, hvor det mobile NemID er på vej hen. 

Efter afklaringen - såfremt den peger på, at der ifølge alles forventninger skal udvikles en fremtidig mobil løsning for NemID - pågår derefter selve udviklingsarbejdet og udrulningen. 

Én mulighed for smartphone-brug

Kontorchef Pia Færch fra KL fortæller, at selvom danskerne nu skal til selvbetjeningstasterne, så er der stadig hjælp at hente på de traditionelle måder ved at møde personligt frem, sende kommunen en mail eller ved ringe.

Selv om besparelsespotentialet på i alt omkring en milliard kroner kun bliver indfriet, hvis 80 procent af al relevant kommunikation mellem borgerne og myndighederne sker digitalt, så lukker kommunerne ikke for muligheden for at kontakte kommunen analogt.

"Kommunerne lukker ikke de andre kanaler og vil fortsat stå til rådighed med hjælp og vejledning. Der er ikke planer om at lukke for borgerservice," siger Pia Færch. 

Det vil sige, at du rent faktisk godt kan bruge din smartphone til kontakten med det offentlige. Men kun hvis du bruger den til at ringe med.

Læs også:
Kæmpe digitalt projekt på vej til dig og din familie

Kæmpe it-projekt dømt til at slå fejl inden premiere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere