Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danmark klar til historisk it-projekt - men ups, noget mangler

En af Danmarkshistoriens helt store digitaliseringsprojekter, det offentliges store selvbetjeningsprojekt, løber af stablen. Projektet lider dog af én stor og markant mangel, der udløser ærgelse.

Læs også:
Kæmpe digitalt projekt på vej til dig og din familie

Kæmpe it-projekt dømt til at slå fejl inden premiere

I morgen ruller en af Danmarkshistoriens største digitaliseringsindsatser nogensinde ud til godt fire millioner danskere.

For første gang skal danskerne for alvor til selvbetjeningstasterne i deres kontakt til det offentlige, når vi skal registrere flytning, ansøge om sundhedskort, EU-sygesikringskort, optagelse i dagtilbud, optagelse i fritidshjem, optagelse i SFO og indskrive vores børn i skolen.

Aftalen mellem regeringen og kommunerne er, at der om et års tid kommer endnu flere selvbetjeningsløsninger på banen.

Alligevel kan danskerne i første omgang glemme alt om at benytte deres mobile enheder som smartphones og tablets, som der dag for dag bliver flere af i de danske hjem.

Det skyldes, at selvbetjeningsløsningerne er afhængige af login med NemID, som endnu ikke findes i en mobilversion til offentlige sites.

Da halvdelen af alle danske familier ifølge Danmarks Statistik ejer en smartphone, og der findes knap fire millioner mobilabonnementer med dataadgang ifølge Erhvervsstyrelsen telestatistik, er det dermed en rigtig pæn slat af danske digitale enheder, der ikke kan logge på Borger.dk og bruge selvbetjeningsløsningerne.

Bare ærgerligt

Hos Kommunernes Landsforening (KL) udtrykker kontorchef Pia Færch fra foreningens kontor for Digitalisering og Borgerbetjening ærgrelse over, at de millionvis af mobile enheder ikke kan blive logget på Borger.dk, når vi nu skal til at selvbetjene os selv.

"Naturligvis er det ærgerligt, for en mobil løsning ville betyde, at endnu flere ville kunne betjene sig selv nemmere, men de fleste folk har jo også adgang til en computer," fortæller Pia Færch.

Hun forklarer, at det offentlige ellers er klar til at tage imod danskerne med den første bølge af selvbetjeningsløsninger, som ifølge kontorchefen i høj grad allerede bliver benyttet i stor stil i dag.

"Vores løsninger fungerer jo allerede, og det viser jo, at målgruppen er klar. Derfor ville det være ærgerligt at sætte udviklingen i stå, så vi også kan få mobilbrugerne med," lyder det fra Pia Færch.

Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig for forhandlingerne med bankerne og leverandøreren af NemID, DaniD/Nets, forventer, der kommer en afklaring i starten af december på, hvor det mobile NemID er på vej hen. 

Efter afklaringen - såfremt den peger på, at der ifølge alles forventninger skal udvikles en fremtidig mobil løsning for NemID - pågår derefter selve udviklingsarbejdet og udrulningen. 

Én mulighed for smartphone-brug

Kontorchef Pia Færch fra KL fortæller, at selvom danskerne nu skal til selvbetjeningstasterne, så er der stadig hjælp at hente på de traditionelle måder ved at møde personligt frem, sende kommunen en mail eller ved ringe.

Selv om besparelsespotentialet på i alt omkring en milliard kroner kun bliver indfriet, hvis 80 procent af al relevant kommunikation mellem borgerne og myndighederne sker digitalt, så lukker kommunerne ikke for muligheden for at kontakte kommunen analogt.

"Kommunerne lukker ikke de andre kanaler og vil fortsat stå til rådighed med hjælp og vejledning. Der er ikke planer om at lukke for borgerservice," siger Pia Færch. 

Det vil sige, at du rent faktisk godt kan bruge din smartphone til kontakten med det offentlige. Men kun hvis du bruger den til at ringe med.

Læs også:
Kæmpe digitalt projekt på vej til dig og din familie

Kæmpe it-projekt dømt til at slå fejl inden premiere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere