Artikel top billede

Uenighed om XP: Skal supporten leve videre eller ej?

Microsoft forlænger slutdatoen for Windows XP's support-cyklus endnu en gang, mener eksperter. Men det vil ikke ske, lyder det fra andre. Se her, hvad der taler for og imod beslutningen.

Computerworld News Service: Microsoft vil i april 2014 "trække en streg i sandet," når support til Windows XP ophører.

Det vil ske, selv om millioner af kunder stadig bruger det aldrende styresystem og en 0-dagssårbarhed truer Windows-økosystemet.

Eller måske vil det ikke ske. 

Eksperter vurderer nemlig, at Microsoft ikke vil have andet valg end at forsætte med at yde support til XP.

Slut med sikkerhedsopdateringer

Windows XP, der nu kører på 12. år, skal efter planen sendes endeligt på pension 8. april 2014.

Herefter vil det forældede styresystem ikke længere modtage sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser.

Den eneste undtagelse er store virksomheder, der betaler i dyre domme for særlige supportkontrakter.

Pc'er med XP vil selvfølgelig ikke pludseligt holde op med at virke, men de vil være blottede overfor angreb, der udnytter sårbarheder, der opdages - og rettes på andre versioner af Windows - efter dette tidspunkt.

Analytiker Michael Cherry, der arbejder for analysefirmaet Directions on Microsoft, der, som navnet antyder, udelukkende fokuserer på Microsoft, beskriver et muligt scenarie.

Her vil Microsoft forlænge slutdatoen

"Lad os antage, at vi kommer til en dato efter den forlængede slutdato for support og et sikkerhedshul på XP pludselig skaber massive problemer på internettet såsom et kolossalt denial-of-service-problem," siger Cherry.

"Det er ikke kun til skade for brugerne af Windows XP. Det bringer hele internettet i knæ. På dette tidspunkt er der stadig et betydeligt antal eksemplarer af Windows XP i brug og problemet er med sikkerhed et problem i Windows XP. I dette scenarie er jeg overbevist om, at Microsoft ville tage den rigtige beslutning og udsende en rettelse ... uanset hvor produktet befinder sig i sin supportlivscyklus."

Microsoft har i forvejen forlænget XP's levetid.

I begyndelsen af 2007 forlængede Microsoft supportperioden for Windows XP Home og XP Media Center til at stemme overens med slutdatoen for support af Windows XP Professional.

Windows XP har en flot rekord - og derfor kan den ikke dø

Når support for Windows XP endelig ophører, vil Microsoft have vedligeholdt styresystemet i 12 år og fem måneder.

Det er næsten to et halvt år længere end normal praksis og et år længere end den hidtidige rekord, sat af Windows NT, som fik support i 11 år og fem måneder.

Cherry står ikke alene med ideen om, at Microsoft kan tænkes at benåde XP endnu en gang.

"Jeg tror ikke, de (Microsoft, red.) vil stå fast på denne beslutning," siger Jason Miller, der er chef for forskning og udvikling hos VMware.

Arnested for virus

"Hvad nu hvis XP bliver et kæmpe arnested for virus efter slutdatoen for support? Det ville skade Microsofts sikkerhedsmæssige omdømme hårdt.

I Millers forestillede scenarie er antagelsen ligesom i Cherrys, at der fortsat vil blive opdaget nye sårbarheder i Windows XP - enten af legitime analytikere eller af datakriminelle - der ikke alene vil påvirke XP men også andre versioner af Windows, der stadig får support.

Hvis hackere søsætter succesfulde angreb, der kaprer pc'er med XP, fordi der ikke er nogen rettelser til styresystemet, så kan det tænkes, at de herefter vil kunne inficere nyere versioner af Windows.

Men vil Microsoft faktisk gøre, som Cherry og Miller forventer?

Vil trække en streg i sandet

Det er ikke sandsynligt, mener andre sikkerhedseksperter.

"Jeg tror, de (Microsoft, red.) er nødt til at trække en streg i sandet," mener John Pescatore fra Gartner.

"XP har fået support længere end nogen anden version, så jeg vil mene, at Microsoft har gjort sin pligt."

Det er sikkerhedschef hos nCircle Security, Andrew Storms, enig i.

"Jeg kan ikke forestille mig, at Microsoft ændrer mening på nogen måde," siger Andrew Storms.

"At gøre det og ændre supportlivscyklussen ville underminere selskabets troværdighed fuldstændigt. Hvad ville det næste så blive? At folk med Vista begyndte at kræve forlængelse af slutdatoen for support, så de kunne holde fast i Vista i det uendelige?"

Pescatore og Storms er enige om, at man som bruger på et eller andet tidspunkt er nødt til at opgradere sit styresystem og sandsynligvis også købe en ny pc.

Løbet er kørt for XP. Det er slut og Microsoft kommer ikke til at ændre mening.

"Jeg kan ikke tro, at Microsoft endnu en gang vil forlænge slutdatoen for support" af XP," siger Wolfgang Kandek, der er teknologidirektør for Qualys.

Man kunne argumentere, at det ville være "til gavn og glæde for mange," bemærker Kandek. Det ville dog overraske ham, hvis Microsoft gjorde det.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Kom på flere e-handelsplatforme uden besvær – og sæt fart i dit salg!
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.