Artikel top billede

Overblik: Her er statens mest elendige it-projekter

Staten har 56 større it-projekter, hvoraf flere er forsinkede og dyre, end ministerierne havde regnet med. Få overblikket her.

Læs også:
Kan ikke følge med: Halvårlig rapport om it-skandaler forsinket fire måneder

Digitaliseringsstyrelsen sender med nogen forsinkelse sin statusrapport over alle statens større it-projekter i første halve år af 2012, der har værdi over 10 millioner kroner på nettet i dag.

I rapporten kan man læse, at staten i første halvår af 2012 i alt havde 56 store it-projekter kørende til en samlet pris på fire milliarder kroner.

Til sammenligning havde staten 73 større it-projekter i andet halvår af 2011 til en samlet pris af 4,1 milliarder kroner.

Det betyder, at staten i dag har færre større it-projekter, mens de er samlet set er blevet dyrere.

Forsinkelser på mere end et år

Blandt statens mange it-projekter er flere løbet over både den forventede tids- og prisramme.

Den største tidsafvigelse ligger på Justitsministeriets Schengen it-system.

Her har EU udskudt projektafslutningen frem til slutningen af marts 2013 efter oprindeligt at have forventet en afslutningsdato i oktober sidste år.

Af de helt dyre it-projekter over 100 millioner kroner har NaturErhvervstyrelsen måttet vente til begyndelsen af 2013 med at have sit store CAP-projekt færdigt, efter det var forventet færdigt i begyndelsen af dette år.

Begrundelsen for forsinkelsen lyder på "systemet var ikke færdigudviklet til at gennemføre sagsbehandling og udbetaling, som derfor blev foretaget i det tidligere anvendte system".

Det 110 millioner kroner dyre NemLog-in-projekt er forsinket med otte måneder, da leverandøren NNIT ifølge rapporten ikke har kunnet presse systemet op på de ønskede performancekrav.

"Derfor har det været nødvendigt at udskifte komponenter, hvilket har resulteret i en forsinkelse af tidsplanen," lyder det fra Finansministeriet i Digitaliseringsstyrelsens rapport.

Hjemmeværnets portal med blandt andet mobiladgang er røget ind i en forsinkelse på et år, og det skyldes ifølge rapporten, " at opgaven er større og mere kompliceret end leverandøren Proactive havde forventet".

De hemmelige projekter

Derudover er der en forsinkelse på et år for Sundhed og Forebyggelses nationale patientindekssystem, som først forventes påbegyndt i begyndelsen af 2014 mod den oprindeligt forventede opstartsdata 1. januar 2013.

I Digitaliseringsstyrelsens rapport opgives årsagen til den etårige forsinkelse hos Sundhedsministeriet til, at "de standardiserede kildeintegrationerne ikke har kunnet realiseres indenfor den eksisterende projektramme".

De hemmelige projekter

På økonomisiden er flere projekter også løbet løbsk.

Det drejer sig blandt andet om Justitsministeriets juridiske fagsystemer - fase 1, der har en budgetoverskridelse på 22,6 millioner kroner med begrundelsen, at "testforløbet undervejs har indikeret, at systemet ikke var klar til planmæssig udrulning. Derudover blev udbudsprocessen på JFS v. 0.8, Berammelse forsinket."

Også Skatteministeriets digitale motorregister har en budgetoverskridelse på 22 millioner kroner, hvilket skyldes "CSC's manglende leverancer i EKKO-projektet (har) krævet ændringer og ekstra funktionalitet for, at (Skatteministeriet) kunne sætte (digitale motorregister) i drift som planlagt.

Af afsluttede projekter lyder det i rapporten, at Beskæftigelsesministeriets VAS-projekt til automatisering af kontrollen af dagpengesnyd ikke forventes at kunne realisere de væsentlige gevinster.

Der kan dog ligge større budgetoverskridelse på både tid og økonomi i statens større it-projekter til en værdi af mere end 10 millioner kroner, da flere af projekternes priser og tidsplaner er stemplede som fortrolige.

Hemmelighedskræmmeri

Flere af projekterne med fortrolighedsstempler er ikke sat i gang endnu, og derfor er udbuddet stadig omfattet af et vist hemmelighedskræmmeri.

Men det igangværende EKKO-projekt fra Skatteministeriet til en oprindelig værdi af 334 millioner kroner har været i gang længe, men både tid og projektudgiften for 1. halvår af 2012 er fortrolige uden yderligere forklaringer.

Det helt store offentlige it-flop, Polsag, bliver overhovedet ikke nævnt i rapporten ved navn.

For blandt andet NemID's vedkommende skriver Digitaliseringsstyrelsen selv, at det ikke forventes, at gevinsterne ved dette projekt kan opgøres.

Læs også:
Kan ikke følge med: Halvårlig rapport om it-skandaler forsinket fire måneder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere