Apples Tim Cook: Derfor har jeg skiftet ud i ledelsen

Tim Cook har som administrerende direktør i Apple skiftet ud på afgørende top-poster, selvom selskabet skovler penge ind. Her fortæller han, hvad der lå bag de beslutninger.

Læs også:

Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul


Tim Cook tiltrådte som CEO i Apple, da Steve Jobs i august 2011 måtte trække sig helt fra posten på grund af sin sygdom.

Cook har siden formået ikke bare at fastholde Apples vækst, men også at styrke den, og ser man udelukkende på de økonomiske resultater, har han faktisk leveret en imponerende indsats som Apple-styrmand.

Den første tid som CEO har dog ikke været uden udfordringer. Ikke mindst Apples nye korttjeneste er blevet kritiseret voldsomt, og Tim Cook har været nødt til at komme med en offentlig undskyldning.

I et langt interview på Businessweek fortæller Tim Cook nu om sine oplevelser og beslutninger i CEO-stillingen i verdens mest værdifulde selskab.

Derfor skulle der fyres
Tim Cook bliver i interviewet blandt andet spurgt, hvorfor han valgte at fyre to af top-lederne i selskabet, software-chefen Scott Forstall og retail-chefen John Browett?

Tim Cook forklarer, at Apples succes grundlæggende bygger på et godt samarbejde internt i selskabet.

"Vi har et enormt godt samarbejde hos Apple, men det handler om at nå et nyt niveau ... den ting, vi gør, som jeg mener ingen andre gør, er at integrere hardware, software og services på en måde, så de fleste forbrugere begynder ikke at skelne imellem dem længere," fortæller Tim Cook blandt andet til Businessweek.

Handler slet ikke om Apple Maps
"Så hvordan bliver vi ved med at gøre det og bliver ved med at nå et endnu højere niveau? Du skal være perfekt til samarbejde. Og de ændringer, som vi foretog, får os til at nå et helt nyt samarbejds-niveau."

Scott Forstall var manden, der blandt andet stod bag Apples nye og meget kritiserede kort-tjeneste, og derfor satte mange lighedstegn mellem hans exit og det projekt.

Men det var slet ikke årsagen, hvis man skal tro Tim Cook.

"Vi var allerede - for at bruge en industri-frase, jeg ikke bryder mig om - 'best of breed'. Men det bringer os op på et helt nyt niveau, så det er det, det hele handler om."

"Jeg ved, der er skrevet meget om det, men det er i virkeligheden det, der ligger bag," siger Tim Cook og roser de nuværende chefer i selskabet, ikke mindst top-designeren Jonathan Ive.

Tim Cooks vej til toppen
Tim Cook blev chief operating officer i 2007 efter at have været en del af Apple siden 1998.

Han afløste Steve Jobs som CEO, mens Jobs var under behandling.

I august 2011 tog Tim Cook permanent over som CEO.
Steve Jobs døde den 5. oktober 2011.

Læs også:

Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjulYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Wish.com er blevet en milliard-virksomhed på at sælge billigt tingel-tangel fra Kina til vestlige forbrugere: Her er forklaringen på de absurd lave priser
Hver dag lander der 40.000 pakker fra Kina i Københavs Lufthavn. For få år siden kom næsten ingen. Pakkeeksplosion skyldes blandt andet den amerikanske e-handels-sensation Wish.com, der har specialiseret sig i at sælge absurd billigt Kina-ragelse til danskerne.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.