Artikel top billede

Apples Tim Cook: Derfor har jeg skiftet ud i ledelsen

Tim Cook har som administrerende direktør i Apple skiftet ud på afgørende top-poster, selvom selskabet skovler penge ind. Her fortæller han, hvad der lå bag de beslutninger.

Læs også:

Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul

Tim Cook tiltrådte som CEO i Apple, da Steve Jobs i august 2011 måtte trække sig helt fra posten på grund af sin sygdom.

Cook har siden formået ikke bare at fastholde Apples vækst, men også at styrke den, og ser man udelukkende på de økonomiske resultater, har han faktisk leveret en imponerende indsats som Apple-styrmand.

Den første tid som CEO har dog ikke været uden udfordringer. Ikke mindst Apples nye korttjeneste er blevet kritiseret voldsomt, og Tim Cook har været nødt til at komme med en offentlig undskyldning.

I et langt interview på Businessweek fortæller Tim Cook nu om sine oplevelser og beslutninger i CEO-stillingen i verdens mest værdifulde selskab.

Derfor skulle der fyres

Tim Cook bliver i interviewet blandt andet spurgt, hvorfor han valgte at fyre to af top-lederne i selskabet, software-chefen Scott Forstall og retail-chefen John Browett?

Tim Cook forklarer, at Apples succes grundlæggende bygger på et godt samarbejde internt i selskabet.

"Vi har et enormt godt samarbejde hos Apple, men det handler om at nå et nyt niveau ... den ting, vi gør, som jeg mener ingen andre gør, er at integrere hardware, software og services på en måde, så de fleste forbrugere begynder ikke at skelne imellem dem længere," fortæller Tim Cook blandt andet til Businessweek.

Handler slet ikke om Apple Maps

"Så hvordan bliver vi ved med at gøre det og bliver ved med at nå et endnu højere niveau? Du skal være perfekt til samarbejde. Og de ændringer, som vi foretog, får os til at nå et helt nyt samarbejds-niveau."

Scott Forstall var manden, der blandt andet stod bag Apples nye og meget kritiserede kort-tjeneste, og derfor satte mange lighedstegn mellem hans exit og det projekt.

Men det var slet ikke årsagen, hvis man skal tro Tim Cook.

"Vi var allerede - for at bruge en industri-frase, jeg ikke bryder mig om - 'best of breed'. Men det bringer os op på et helt nyt niveau, så det er det, det hele handler om."

"Jeg ved, der er skrevet meget om det, men det er i virkeligheden det, der ligger bag," siger Tim Cook og roser de nuværende chefer i selskabet, ikke mindst top-designeren Jonathan Ive.

Tim Cooks vej til toppen

Tim Cook blev chief operating officer i 2007 efter at have været en del af Apple siden 1998.

Han afløste Steve Jobs som CEO, mens Jobs var under behandling.

I august 2011 tog Tim Cook permanent over som CEO.
Steve Jobs døde den 5. oktober 2011.

Læs også:

Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Anja Monrad lander ny international toppost: Bliver direktør for Dells største europæiske region
Interview. Efter otte år som ansvarlig for Øst- og Centraleuropa overtager Anja Monrad nu rollen som chef for Dells største europæiske region. "Jeg får ansvaret for syv lande nu, hvor det tidligere var 32. Landemæssigt er det færre, men markederne er meget større," fortæller hun til Computerworld.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.