Apples Tim Cook: Derfor har jeg skiftet ud i ledelsen

Tim Cook har som administrerende direktør i Apple skiftet ud på afgørende top-poster, selvom selskabet skovler penge ind. Her fortæller han, hvad der lå bag de beslutninger.

Læs også:

Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjul


Tim Cook tiltrådte som CEO i Apple, da Steve Jobs i august 2011 måtte trække sig helt fra posten på grund af sin sygdom.

Cook har siden formået ikke bare at fastholde Apples vækst, men også at styrke den, og ser man udelukkende på de økonomiske resultater, har han faktisk leveret en imponerende indsats som Apple-styrmand.

Den første tid som CEO har dog ikke været uden udfordringer. Ikke mindst Apples nye korttjeneste er blevet kritiseret voldsomt, og Tim Cook har været nødt til at komme med en offentlig undskyldning.

I et langt interview på Businessweek fortæller Tim Cook nu om sine oplevelser og beslutninger i CEO-stillingen i verdens mest værdifulde selskab.

Derfor skulle der fyres
Tim Cook bliver i interviewet blandt andet spurgt, hvorfor han valgte at fyre to af top-lederne i selskabet, software-chefen Scott Forstall og retail-chefen John Browett?

Tim Cook forklarer, at Apples succes grundlæggende bygger på et godt samarbejde internt i selskabet.

"Vi har et enormt godt samarbejde hos Apple, men det handler om at nå et nyt niveau ... den ting, vi gør, som jeg mener ingen andre gør, er at integrere hardware, software og services på en måde, så de fleste forbrugere begynder ikke at skelne imellem dem længere," fortæller Tim Cook blandt andet til Businessweek.

Handler slet ikke om Apple Maps
"Så hvordan bliver vi ved med at gøre det og bliver ved med at nå et endnu højere niveau? Du skal være perfekt til samarbejde. Og de ændringer, som vi foretog, får os til at nå et helt nyt samarbejds-niveau."

Scott Forstall var manden, der blandt andet stod bag Apples nye og meget kritiserede kort-tjeneste, og derfor satte mange lighedstegn mellem hans exit og det projekt.

Men det var slet ikke årsagen, hvis man skal tro Tim Cook.

"Vi var allerede - for at bruge en industri-frase, jeg ikke bryder mig om - 'best of breed'. Men det bringer os op på et helt nyt niveau, så det er det, det hele handler om."

"Jeg ved, der er skrevet meget om det, men det er i virkeligheden det, der ligger bag," siger Tim Cook og roser de nuværende chefer i selskabet, ikke mindst top-designeren Jonathan Ive.

Tim Cooks vej til toppen
Tim Cook blev chief operating officer i 2007 efter at have været en del af Apple siden 1998.

Han afløste Steve Jobs som CEO, mens Jobs var under behandling.

I august 2011 tog Tim Cook permanent over som CEO.
Steve Jobs døde den 5. oktober 2011.

Læs også:

Et år på posten: Sådan har Tim Cook givet Steve Jobs baghjulYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Netcompany A/S
Udvikling og salg af forretningssoftware, salg af hosting og konsulentydelser.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

03. maj 2018 | Læs mere


Analytics, BI og big data: Få succes med de nye løsninger og teknologier

En række nye koncepter og teknologier vinder i disse år frem under kategorierne analytics, BI og big data. Det er et it-område i en rivende udvikling. Bliv klogere på de nye teknologier på denne konference.

15. maj 2018 | Læs mere


EU persondataforordníngen: Få styr på de kritiske aftaler og undgå kostbare fejl

Aftalerne mellem din virksomhed og eksterne databehandlerne er ikke blot essentielle for en succesfuld implementering af Persondataforordningen – men styrer også ansvar og aftaler mellem dig og dine partnere. På denne halvdagskonference får du styr på de vigtigste principper og aftaletyper, så du styrer uden om faldgruberne.

24. maj 2018 | Læs mere


Premium
KMD og NNIT bliver sat til vægs i stor leverandør-undersøgelse: Leverer ikke på niveau med konkurrenterne
KMD og NNIT halter langt efter de internationale konkurrenter på outsourcingområdet. KMD skraber bunden, mens NNIT akkurat rammer et middelniveau. "De danske leverandører leverer ikke på niveau med deres konkurrenter," mener ekspert. Her kan du se, hvordan de danske og nordiske outsourcingkunder vurderer deres leverandører. Listen toppes af tre udenlandske leverandører.
Computerworld
Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO 2018
Årets CIO 2018: Den eftertragtede titel som Årets CIO i Danmark skal snart uddeles for 13. gang af Computerworld, IDC og Dansk IT. Her er de fem nominerede til Årets CIO 2018.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.