Artikel top billede

Sneen er faldet hos Interxion, og det giver grund til glæde. Foto: Boe Følsgaard/Interxion.

Sådan sparer danske datacentre kassen på vinterkulden

Mens de fleste danskere i disse dage går med hænderne i handsker eller begravet dybt i lommerne, har indehaverne af datacentre armene hævet i triumf. Læs her, hvorfor de er så glade for kulden.

Læs også:
Flere kunder hos Statens It ramt af strømafbrydelse

Blog: Det er cool at være hot

Mens mange danskere kæmper mod snedriverne og bander kulden ned til de varme lande, så er der i vinterhalvåret helt anderledes glæde at spore i de danske datacentre.

For her betyder den kolde tid, at der kan spares betydelige summer på el-regningen.

Faktisk behøver nålen på termometret ikke engang nærme sig det nuværende tænderklaprende niveau, før de datacenteransvarlige kan juble.

Det kan direktør Peder Bank hos co-location-virksomheden Interxion Danmark i Ballerup skrive under på.  

"Ved cirka seks grader kan vi bruge vores frikøleranlæg, og dermed på et døgn spare samme mængde energi, som jeg bruger på et helt år i min villa," forklarer Peder Bank. 

Han fortæller, at Interxion bruger 20 procent mindre strøm en vintermåned i forhold til en sommermåned. 

Danmark dyrt el-land

Samlet set udgår el-regningen omkring en tredjedel af Interxions produktionsomkostninger i Danmark.

Derfor er virksomheden yderst tilfreds med at have investeret i sin infrastruktur for at optimere brugen af de kolde danske forhold.

"Specielt i Danmark, hvor vi sammenlignet med andre europæiske lande, har et højt omkostningsniveau. Vores kilowatt-pris (kWh-pris, red.) i Danmark er eksempelvis cirka 30 procent højere end, hvad vi betaler i Sverige," siger Peder Bank med henvisning til, at Interxion er til stede i 11 europæiske lande med vidt forskellige el-priser.     

Sådan fungerer kølingen hos IBM

Også andre datacenter-indehavere glæder sig over kulden. 

I IBM's datacenter i Brøndby, der er ét ud af tre datacentre i it-gigantens Copenhagen Campus-site, er otte grader den magiske grænse for at opnå massive strømbesparelser.

"Når temperaturen kommer ned på otte grader eller under, så kan vi køre på frikøling," fortæller Mikael Wassmann, der er ansvarlig på IBM's datacenter i Brøndby.

Så meget sparer IBM om vinteren

Han forklarer, at IBM's mange servere om vinteren bliver afkølet ved hjælp af luft, der svales med nedkølet vand, mens der i sommerhalvåret køles ved hjælp af en kompressor, der sænker temperaturen i vandet. 

Du kender måske processen fra dit eget køleskab, når dets kompressor begynder at larme med en motorlyd for at holde temperaturen lav. 

"Hos os er motorlyden så noget højere," forklarer Mikael Wassmann fra IBM's datacenter i Brøndby.

Den nedkølende proces er derimod stort set unødvendig om vinteren, hvor det er nok at pumpe de omkring 30.000 liter naturafkølet vand rundt i datacentret som i en slags omvendt radiator, der altså køler i stedet for at varme op.

IBM's kølingssystem er bygget ud fra industristandarder, og det slår selv kompressoren til afkølingen til, hvis der bliver for varmt uden for. Men frakoblingen til kompressoren er automatisk sket for flere uger siden.

"Vi har kørt på frikøling siden november, men på grund af det noget milde efterår, så er det først i de sidste tre uger, at vi udelukkende har kørt på frikøling," fortæller Mikael Wassmann til Computerworld.

Sparer faktor fire

Når temperaturen når under de otte grader celsius, så sparer IBM i størrelsesorden faktor fem i forhold til en varm sommerdag, hvor danskerne slikker solskin i 30 graders varme.

Vinteren kan altså ses direkte på strømregningen, da datacentret i Brøndby i stedet for at bruge 300 kWh til et centrets tre kølecentre, kan nøjes med at trække på 80 kWh.

Besparelsen i kroner og ører på godt 220 kWh ønsker IBM ikke at komme alt for meget ind på, men det er et beløb, der kan mærkes.

"Vi har langt flest dage med kompressoren til kølingen slået til, og derfor ser ens regnskab bedre ud på årsbasis, jo koldere året har været," forklarer Mikael Wassmann.

Læs også:
Flere kunder hos Statens It ramt af strømafbrydelse

Blog: Det er cool at være hot
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?