Artikel top billede

Nødløsning på vej til dagpenge-truede it-folk

Fagforbund kæmper mod uret for at nå at oprette en helt ny akut it-uddannelse til it-folk, der står til at miste deres dagpenge.

Læs også:
Det betyder Akut-pakken for it-ansatte

It-folk, som står overfor at falde ud af dagpengesystemet, kan måske redde huset, hvis de starter på en helt ny akut-uddannelse som bliver tilpasset it-folk.

Uddannelsen skal tilbydes uafhængigt af formue og eventuel ægtefælle indkomst.

Det er foreløbig it-fagforbundet Prosa og Dansk Metal, som arbejder på højttryk med at have den nye uddannelse klar.

På uddannelsen kan folk få tilbudt undervisning på Erhvervsakademiet København og forhåbenligt i Århus med et kontanthjælpslignede beløb til de studerende.

Det fortæller Mikkel Nonboe, der er forbundssekretær i Prosa.

"Vi vil oprette uddannelser til dem, der står og falder ud af systemet," siger han.

Giver penge og ETCS-point

Det er akutpakken der gør det muligt for fagforbundene at oprette uddannelserne.

Ved tilmelding til uddannelserne bliver det muligt for de studerende at fortsætte i dagpengesystemet et halvt år ekstra, hvis de melder sig til en offentligt anderkendt uddannelse.

Og det er netop sådan en, fagforbundet Prosa er ved at oprette.

Der er en lang række krav til uddannelsesforløbet som skal opfyldes. Eksempelvis skal de studerende optjene ETCS point og kurserne må kun være udbudt indenfor offentlige uddannelsessteders normale repertoire.

"Vi ser på, om man kan hive enkelt moduler ud af allerede eksisterende uddannelser og sammensætte dem til et forløb, der er faldet ud af dagpengesystemet," siger forbundssekretæren.

Kun faldne kan søge 

Optagelseskriteriet på den nye uddannelse er enkelt.

Ansøgerne skal være faldet ud af dagpengesystemet efter første januar, fortæller Mikkel Nonboe.

De studerende modtager efter seks måneder et kursusbevis på at de har optjent 30 ETCS-point i eksempelvis fagene softwarekonstruktion og forretningsorienteret kundemarketing.

Uddannelsen svarer ifølge forbundssekretæren til professionsbachelor.

Sådan bliver uddannelsen konstrueret

Uddannelsen bliver konstrueret indenfor akut-pakke forligets snævre rammer, som Mikkel Nonboe kalder dem.

Det mener Prosa, er ærgerligt.

Problemet er nemlig, at private kursusaktører ikke må være en del af uddannelsen. Og det udelukker stort set alle de certificeringer, fordi offentlige uddannelsessteder ikke må tilbyde produktspecifikke uddannelser.

"Vi havde helst set, at man også tog de private aktører med af hensyn til certificeringer. For det er altså bedre at have en Sharepoint-certificering i it-branchen end bare en softwarekonstruktør-diplomuddannelse," siger Mikkel Nonboe.

Han fortæller, at Prosa vil forsøge at få ændret regelsættet inden uddannelsesstarten sådan, at også de for it-faget vigtige certificeringer bliver en mulighed.

"Vi er ikke færdige. Men vi har en forhåbning om kursusstart den anden februar 2013, " siger han om arbejdet på den nye uddannelse.

Ikke plads til alle på første semester

Samtidig håber Prosa at få både flere fagforbund og uddannelsesaktører med i samarbejdet om akut uddannelsen inden for it.

Prosa alene har 190 medlemmer, som falder ud af dagpengesystemet inden for det første kvartal af 2013.

Men folk falder ifølge forbundssekretæren løbende ud af dagpengesystemet, og det kan gøre det til et puslespil at få nok folk på holdene.

Venter på flere forbund

Prosa planlægger i øjeblikket at starte to hold af 30 deltagere, men det er afhængigt af, hvor mange der ønsker at tilmelde sig, siger Mikkel Nonboe.

Han fortæller, at Prosa dog barsler med på længere sigt at oprette flere hold, hvis det bliver nødvendigt, og hvis flere fagforbund vil deltage.

Han ser behovet for uddannelsen som et tegn på, at der slet ikke er nok akut-job endnu.

"Det her viser, at der i stedet er behov for jobskabelse. Vi vil presse akut-pakken til det maksimale, men der er slet ikke akutjob nok," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Salesforce åbner europæisk supercloud: Vil holde al data i Europa - her bliver den nye løsning først tilgængelig
Salesforce er på vej med europæisk cloud-løsning, der skal holde alle data på europæisk jord. Selskabet begynder at udrulle løsningen om få måneder. Om et år vil seks europæiske lande være dækket.
Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.