TOPNYHED:IT Relation køber mægtige Itadel

Artikel top billede

It-ansvarlig: Største nedbrud jeg nogensinde har oplevet

Interview: Bum. 300 servere og Danmarks vigtigste trafikservice gik pludselig i sort. Midt i det hele stod it-ansvarlig William Menzel. Læs hans beretning om det største nedbrud, han nogensinde har oplevet.

Når 300 servere, 150 systemer og al strøm pludselig er væk, får du en lang nat.

Det var, hvad Vejdirektoratet oplevede 9. og 10. december.

"Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de 15 år, jeg har arbejdet med it-drift," siger William Menzel om oplevelsen.

Han er ansvarlig for den daglige drift af it-infrastruktur og -support og kom på noget af en opgave, da strømmen pludselig var væk.

Et uheld kommer sjældent alene

Alarmen lød søndag aften, hvor strømmen gik i store dele af København.

I sådanne tilfælde tager batterier over, som kan holde godt og vel 45 minutter.

Dernæst skulle en dieselgenerator sætte i gang, som kunne holde batterierne i live, indtil hovedstrømmen fra el-selskabet Dong igen var oppe.

"Et uheld kommer sjældent alene," siger William Menzel og fortsætter:

Ingenting skete

"Dieselgeneratoren skulle ifølge kriseplanen nu sætte ind. Men der skete ingenting. Så da batterierne døde, slukkede alt," siger han.

William Menzel fortæller, at Vejdirektoratet løbende tester den store dieselgenerator, og der har aldrig været problemer med den.

Men da direktoratet stod og havde allermest brug for den, ja så virkede den selvfølgelig ikke.

Derfor gik de 300 servere ud som et lys samt de omkring 150 systemer, der kører på dem.

Vejdirektoratet står blandt andet også for de elektroniske skilte på vejene. De gik over til manuel betjening, så de var noget nær det eneste, der stadig fungerede.

Så faldt korthuset

Tilbage i mørket hos Vejdirektoratet får de fikset dieselgeneratoren.

"Strømmen kommer hurtigt tilbage, men i samme sekund sprænger en række sikringer og syv servere brænder sammen," siger William Menzel.

Derved begyndte et større kriseberedskab søndag aften for at få gang i infrastrukturen igen. Derfor blev der hurtigt indkaldt mandskab for at få styr på sagerne.

I omkring 24 timer arbejde omkring 15 mand på at få Danmarks vigtigste it-trafiksystemer op at køre igen.

Og det hjalp ikke, da Dong trak strømmen igen mandag morgen.

Derfor klarede vi det fantastisk

Selvom det var noget af et nedbrud og skabte en masse problemer, var det ikke ubetinget kedeligt, tilstår William Menzel.

"Jeg tror ikke, vi kommer til at opleve samme situation igen. Det var noget af en omgang. Men jeg må også erkende, at som it-driftmand var det også en utrolig spændende og interessant oplevelse," siger han og fortsætter:

"Det er nok lidt som en brandmand, der ikke helt vil medgive, at han faktisk godt kan lide en stor brand," siger han.

Men på dupperne kom systemerne igen ifølge William Menzel.

"Det var en hård gennemgang, som selvfølgelig helst ikke skulle ske. Men derudover synes jeg, vi klarede det fantastisk. På 24 timer fik vi med hjælp fra vores leverandør Atos det hele op at køre," siger han.

Hvad gør du, når det hele er mørkt?

Den tungeste opgave var at få de syv nedbrændte servere op at køre igen, få styr på specielle procedurer og få skabt orden i de forskellige afhængigheder mellem de mange systemer.

Det kørte efter en konkret kriseplan, som blev iværksat, da alarmen lød. Så det var på trods af den store opgave nogenlunde lige til.

Hos Vejdirektoratet har man lært meget af nedbruddet, særlig en ting fremhæver William Menzel.

"Alle har jo kriseberedskab og planer, når sådan noget her sker. Men når strømmen pludselig er helt væk og ikke kommer igen, får man nogle mere lavpraktiske problemer. Hvad gør du, når alt er mørkt, hvordan lader du din mobil op, er der nok lommelygter og hvad med elektronisk adgangssikring?" siger han.

"Det er svært at forberede sig på alt, så vi har lært meget af nedbruddet. Men alt i alt en udfordrende og spændende oplevelse, som vi er stolte over, vi fik håndteret," siger han afsluttende.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
IT Relation på opkøbstogt: Itadel er femte opkøb på blot seks måneder: Nærmer sig nu omsætning på halvanden milliard kroner
Itadel med mere end 300 medarbejdere bliver IT Relation femte opkøb siden december. Med købet nærmer IT Relations sig en omsætning på halvanden milliarder kroner og runder nu 1.000 medarbejdere.
Computerworld
Hackergruppe bag Colonial Pipeline-nedbrud angriber nu Toshiba: Har stjålet 740 gigabyte data med følsomme oplysninger
Hackergruppen DarkSide har nu angrebet it-giganten Toshiba. Det sker blot en uge efter, at de it-kriminelle tvang USA's største brændstofledning i knæ.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.