Artikel top billede

Christiansborg på trapperne med stort agilt it-projekt

Folketingets hjemmeside har ikke været opdateret i mere end en uge. Det skyldes et stort it-projekt, som er ved at falde endeligt i hak i disse dage.

Større transparens i demokratiet.

Så fornemme ord ligger til grund for, at Folketingets hjemmeside ikke har været opdateret med data og dokumenter siden den 31. december 2012.

For Folketingets it-chef for udviklingen af de parlamentariske it-systemer, Liselotte Astrup, har sammen med sine 12 medarbejdere haft rygende travlt i de seneste dage med at konvertere omkring to millioner dokumenter fra Folketingets nyopgraderede esdh-platformen, Tingdok, over til hjemmesiden.

Opgraderingen af Tingdok, der er Folketingets suverænt største it-system, skal fremover sende de parlamentariske data og dokumenter hurtigere end tidligere over til Folketingets hjemmeside, når sitet med stor sandsynlighed bliver opdateret i dag eller i morgen, tirsdag.

"Vi vil jo gerne dele data og sørge for, at data kommer hurtigere ud til folketingsmedlemmerne og borgerne. Samtidig kan app-udviklere og nyhedssites fremover også nemmere benytte vores data," forklarer Liselotte Astrup til Computerworld.

Helt konkret betyder denne opdatering ifølge Liselotte Astrup, at data- og dokumentfremstillingen på eksempelvis Folketingets hjemmeside bliver mere effektiv og mere automatiseret med den tredje opgradering, efter to større opgraderingsprojekter i 2004 og i 2008.

Bedre og automatisk integration

Opgraderingen i 2012 betyder blandt andet, at Folketingets mange datasæt omkring personer, grupper, møder, nyheder, tale-til-tekst-dokumenter bliver bedre integreret med hjemmesiden ved hjælp af mere strukturerede API'er.

Ved dette års udgang er det således meningen, at alle interesserede kan benytte disse nye API'er til at få nyheder og andre informationer ind på ens egen hjemmeside som RSS-feeds, i lighed med hvordan Folketinget i dag stiller sine videoer til rådighed.

Samtidigt vil eksempelvis svarene fra paragraf 20-spørgsmål fra folketingsmedlemmer til regeringen bliver spyttet automatisk ud til blandt andet Folketingets hjemmeside, uden der skal sidde folk og lægge dokumenterne manuelt på sitet.

"I projektet, som vi har arbejdet på i et års tid, har der skullet omprogrammeres en del, så svarene fra blandt andet paragraf 20-spørgsmålene ryger direkte i en database og videre ud på vores hjemmeside," fortæller Liselotte Astrup.

Så meget har projektet kostet

Hun fortæller, at der i det seneste år i alt har siddet omkring 25 fuldtidsbeskæftigede i Folketingets it-afdeling og hos esdh-leverandøren Software Innovation Group, webudviklings-virksomheden Addition og hos it-selskabet Visma, der har leveret arkitektur- og programmeringsfolk til opgraderingen af Tingdok.

Hvilken business case?

Projektet har kostet i alt 10 millioner kroner at fuldføre, og hvad får Christiansborg så ud af de penge?

"Når vi snakker business case, så det folketingsmedlemmerne og borgerne, der får en bedre service ved at få stillet data hurtigere til rådighed," forklarer Liselotte Astrup.

Hun tilføjer, at den opgraderede esdh-platform samtidig skaber fundamentet for fremtidige besparelser på at sløjfe manuelle arbejdsgange og en højere grad af digitalisering.

Her fremhæver Liselotte Astrup, at da Folketinget for to år siden indførte digital distribution af dokumenter frem for at printe alle informationer, gik papirforbruget ned fra 20 millioner ark papir til fem millioner.

"Det er den slags initiativer, som den nye platform også kommer til at understøtte langt bedre end tidligere," siger hun.

Effektiv agil udvikling 
Opgraderingen af Tingdok er bygget via den agile udviklingsmetode SCRUM, som er relativ ny på de bonede gulve på Christiansborg.

"Jeg har været her i 10 år, og jeg vil sige, at dette er et af de bedste projekter, jeg har været med til, fordi vi hele tiden var i tæt dialog med leverandørerne og fik løst problemerne undervejs," siger Liselotte Astrup.

Hun peger på, at med SCRUM-metoden blev de værste flaskehalse undgået, så opgraderingen til den nye esdh-platform kunne ske så effektivt som muligt.

"Vi har vores interne projektmodeller, men SCRUM har vist sig som en meget stærk metode til denne slags udviklingsprojekter," lyder det fra it-chef for udviklingen af de parlamentariske it-systemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.