Artikel top billede

Christiansborg på trapperne med stort agilt it-projekt

Folketingets hjemmeside har ikke været opdateret i mere end en uge. Det skyldes et stort it-projekt, som er ved at falde endeligt i hak i disse dage.

Større transparens i demokratiet.

Så fornemme ord ligger til grund for, at Folketingets hjemmeside ikke har været opdateret med data og dokumenter siden den 31. december 2012.

For Folketingets it-chef for udviklingen af de parlamentariske it-systemer, Liselotte Astrup, har sammen med sine 12 medarbejdere haft rygende travlt i de seneste dage med at konvertere omkring to millioner dokumenter fra Folketingets nyopgraderede esdh-platformen, Tingdok, over til hjemmesiden.

Opgraderingen af Tingdok, der er Folketingets suverænt største it-system, skal fremover sende de parlamentariske data og dokumenter hurtigere end tidligere over til Folketingets hjemmeside, når sitet med stor sandsynlighed bliver opdateret i dag eller i morgen, tirsdag.

"Vi vil jo gerne dele data og sørge for, at data kommer hurtigere ud til folketingsmedlemmerne og borgerne. Samtidig kan app-udviklere og nyhedssites fremover også nemmere benytte vores data," forklarer Liselotte Astrup til Computerworld.

Helt konkret betyder denne opdatering ifølge Liselotte Astrup, at data- og dokumentfremstillingen på eksempelvis Folketingets hjemmeside bliver mere effektiv og mere automatiseret med den tredje opgradering, efter to større opgraderingsprojekter i 2004 og i 2008.

Bedre og automatisk integration

Opgraderingen i 2012 betyder blandt andet, at Folketingets mange datasæt omkring personer, grupper, møder, nyheder, tale-til-tekst-dokumenter bliver bedre integreret med hjemmesiden ved hjælp af mere strukturerede API'er.

Ved dette års udgang er det således meningen, at alle interesserede kan benytte disse nye API'er til at få nyheder og andre informationer ind på ens egen hjemmeside som RSS-feeds, i lighed med hvordan Folketinget i dag stiller sine videoer til rådighed.

Samtidigt vil eksempelvis svarene fra paragraf 20-spørgsmål fra folketingsmedlemmer til regeringen bliver spyttet automatisk ud til blandt andet Folketingets hjemmeside, uden der skal sidde folk og lægge dokumenterne manuelt på sitet.

"I projektet, som vi har arbejdet på i et års tid, har der skullet omprogrammeres en del, så svarene fra blandt andet paragraf 20-spørgsmålene ryger direkte i en database og videre ud på vores hjemmeside," fortæller Liselotte Astrup.

Så meget har projektet kostet

Hun fortæller, at der i det seneste år i alt har siddet omkring 25 fuldtidsbeskæftigede i Folketingets it-afdeling og hos esdh-leverandøren Software Innovation Group, webudviklings-virksomheden Addition og hos it-selskabet Visma, der har leveret arkitektur- og programmeringsfolk til opgraderingen af Tingdok.

Hvilken business case?

Projektet har kostet i alt 10 millioner kroner at fuldføre, og hvad får Christiansborg så ud af de penge?

"Når vi snakker business case, så det folketingsmedlemmerne og borgerne, der får en bedre service ved at få stillet data hurtigere til rådighed," forklarer Liselotte Astrup.

Hun tilføjer, at den opgraderede esdh-platform samtidig skaber fundamentet for fremtidige besparelser på at sløjfe manuelle arbejdsgange og en højere grad af digitalisering.

Her fremhæver Liselotte Astrup, at da Folketinget for to år siden indførte digital distribution af dokumenter frem for at printe alle informationer, gik papirforbruget ned fra 20 millioner ark papir til fem millioner.

"Det er den slags initiativer, som den nye platform også kommer til at understøtte langt bedre end tidligere," siger hun.

Effektiv agil udvikling 
Opgraderingen af Tingdok er bygget via den agile udviklingsmetode SCRUM, som er relativ ny på de bonede gulve på Christiansborg.

"Jeg har været her i 10 år, og jeg vil sige, at dette er et af de bedste projekter, jeg har været med til, fordi vi hele tiden var i tæt dialog med leverandørerne og fik løst problemerne undervejs," siger Liselotte Astrup.

Hun peger på, at med SCRUM-metoden blev de værste flaskehalse undgået, så opgraderingen til den nye esdh-platform kunne ske så effektivt som muligt.

"Vi har vores interne projektmodeller, men SCRUM har vist sig som en meget stærk metode til denne slags udviklingsprojekter," lyder det fra it-chef for udviklingen af de parlamentariske it-systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere