Artikel top billede

Offentligt it-system til 200 mio. flopper - udløser ikke forventet besparelse

Nyt offentligt it-system til flere hundrede millioner kroner skulle udløse stor besparelse. Men systemet lever langt fra op til forventningerne. Også driften bliver langt dyrere end forventet.

Læs også:
Kikset dansk it-projekt til 200 millioner kan koste hoveder

Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere

Sundhedsstyrelsens it-system Dahlia lever ikke op til forventningerne. Sådan lyder konklusionen i en redegørelse fra revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte.

"Realiseringen af årsværksbesparelser som følge af implementeringen af DAHLIA lever ikke op til det forventede niveau," beskriver Deloitte realiteterne i redegørelsen.

Drømmescenariet var at opnå en årsværksbesparelse på 46 årsværk.

Men Deloitte kan kun identificere en besparelse på 9,5 årsværk. Dermed er der skudt 36,5 årsværk forkert.

Samtidig skrider de fremtidlige driftsomkostninger i forhold til forventningerne.

Driftsomkostningerne skrider

It-systemet, der oprindelig kommer fra den tidligere Lægemiddelstyrelse, formår heller ikke at overholde de tiltænkte driftsomkostninger.

"De fremadrettede driftsomkostninger forventes at ligge ved omkring en million kroner højere årligt end forudsat i den opdaterede businesscase fra september 2010," skriver Deloitte.

Et lyspunkt i redegørelsen er dog, at udviklingsbudgettet overholdes.

"Opgørelsen viser, at udviklingsomkostningerne ved DAHLIA kan opgøres til 188,5 millioner kroner, hvilket er 15,2 millioner kroner lavere end forudsat i businesscasen,"

System giver tekniske udfordringer

It-systemet betjener blandt andet medicinalindustrien, når den mod gebyrbetaling skal have godkendt medicin.

Computerworld har tidligere beskrevet, at it-systemet også indeholder mangler og lappeløsninger, der medfører, at brugerne af systemet må udføre manuelt arbejde.

Ifølge redegørelsen fra Deloitte drejer det sig om sags oprettelse, scanning af materiale og indtastning af data i systemet, manuel kontrol og manuel udsendelse af kvitteringsbreve, gebyropkrævning og manuel oprettelse af dokumenter fra skabeloner.

Derudover er der også problemer med systemets stabilitet.

Oprindelig leverandør skrottet

Det var IBM, der vandt udbuddet i april 2008, og it-systemet blev taget i brug den 6. december 2010.

Dele af den oprindelige kontrakt blev fjernet fra IBM, og blev i stedet overtaget af andre leverandører.

I august valgte Lægemiddelstyrelsen i midlertidig at ophæve IBM-kontrakten omkring driften af it-systemet.

KMD vandt det nye udbud, og overtog derefter det endelige driftsansvar i sommeren 2012.

Computerworld vil gerne have svar på, hvad den manglende besparelse betyder for Sundhedsstyrelsen, men styrelsen afviser at udtale sig.

Læs også:
Kikset dansk it-projekt til 200 millioner kan koste hoveder

Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.