Artikel top billede

Offentligt it-system til 200 mio. flopper - udløser ikke forventet besparelse

Nyt offentligt it-system til flere hundrede millioner kroner skulle udløse stor besparelse. Men systemet lever langt fra op til forventningerne. Også driften bliver langt dyrere end forventet.

Læs også:
Kikset dansk it-projekt til 200 millioner kan koste hoveder

Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere

Sundhedsstyrelsens it-system Dahlia lever ikke op til forventningerne. Sådan lyder konklusionen i en redegørelse fra revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte.

"Realiseringen af årsværksbesparelser som følge af implementeringen af DAHLIA lever ikke op til det forventede niveau," beskriver Deloitte realiteterne i redegørelsen.

Drømmescenariet var at opnå en årsværksbesparelse på 46 årsværk.

Men Deloitte kan kun identificere en besparelse på 9,5 årsværk. Dermed er der skudt 36,5 årsværk forkert.

Samtidig skrider de fremtidlige driftsomkostninger i forhold til forventningerne.

Driftsomkostningerne skrider

It-systemet, der oprindelig kommer fra den tidligere Lægemiddelstyrelse, formår heller ikke at overholde de tiltænkte driftsomkostninger.

"De fremadrettede driftsomkostninger forventes at ligge ved omkring en million kroner højere årligt end forudsat i den opdaterede businesscase fra september 2010," skriver Deloitte.

Et lyspunkt i redegørelsen er dog, at udviklingsbudgettet overholdes.

"Opgørelsen viser, at udviklingsomkostningerne ved DAHLIA kan opgøres til 188,5 millioner kroner, hvilket er 15,2 millioner kroner lavere end forudsat i businesscasen,"

System giver tekniske udfordringer

It-systemet betjener blandt andet medicinalindustrien, når den mod gebyrbetaling skal have godkendt medicin.

Computerworld har tidligere beskrevet, at it-systemet også indeholder mangler og lappeløsninger, der medfører, at brugerne af systemet må udføre manuelt arbejde.

Ifølge redegørelsen fra Deloitte drejer det sig om sags oprettelse, scanning af materiale og indtastning af data i systemet, manuel kontrol og manuel udsendelse af kvitteringsbreve, gebyropkrævning og manuel oprettelse af dokumenter fra skabeloner.

Derudover er der også problemer med systemets stabilitet.

Oprindelig leverandør skrottet

Det var IBM, der vandt udbuddet i april 2008, og it-systemet blev taget i brug den 6. december 2010.

Dele af den oprindelige kontrakt blev fjernet fra IBM, og blev i stedet overtaget af andre leverandører.

I august valgte Lægemiddelstyrelsen i midlertidig at ophæve IBM-kontrakten omkring driften af it-systemet.

KMD vandt det nye udbud, og overtog derefter det endelige driftsansvar i sommeren 2012.

Computerworld vil gerne have svar på, hvad den manglende besparelse betyder for Sundhedsstyrelsen, men styrelsen afviser at udtale sig.

Læs også:
Kikset dansk it-projekt til 200 millioner kan koste hoveder

Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere