Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Kikset dansk it-projekt til 200 millioner kan koste hoveder

Et it-system i den offentlige sektor kan langtfra levere de forventede effektiviseringer. Det mangelfulde it-system kan dermed være den direkte årsag til, at en styrelse på ny tvinges ud i en prikkerunde.

Læs også:
Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere

Hos Sundhedsstyrelsen har it-systemet Dahlia ikke været den ønskede succes.

Det kan koste fyringer, selv om styrelsen for godt et halvt år siden afskedigede 41 medarbejdere.

It-projektet Dahlia kommer fra den tidligere Lægemiddelstyrelse, og lappeløsninger i systemet sideløbende med manuelle arbejdsvilkår er hovedårsagerne til, at Sundhedsstyrelsen har et underskud på mellem 20 millioner og 50 millioner kroner.

Det skriver Dagens Medicin

Effektiviseringen udebliver

It-systemet Dahlia betjener blandt andet medicinalindustrien, når den mod gebyrbetaling skal have godkendt medicin.

Det forventelige underskud kommer dog ikke fra faldende gebyrindtægter, skriver Dagens Medicin.

Derimod skyldes de røde tal, at it-systemet med opstart i 2008 skulle ændre arbejdsgangene markant - deraf navnet Dahlia (Digitalisering Af Hele Lægemiddelstyrelsens Interne Arbejdsgange), men systemet har ikke kunnet leve op til forventningerne.

Dahlia-projektet skulle finansieres ved effektiviseringen af gebyrforretningen, men på grund af uforudsete huller i systemet, har Sundhedsstyrelsen modsat sine forventninger været nødt til at optimere det 204 millioner kroner dyre it-system på en række områder.

Samtidig har systemet ikke leveret de besparelser, som Lægemiddelstyrelsen og sidenhen Sundhedsstyrelsen forventede

Blandt andet var det visionen, at medicinalindustrien skulle kunne uploade sine medicinansøgninger elektronisk, men den funktion blev droppet, da der fra resten af Europa forventedes en fælles standard, og så skulle den del af Dahlia alligevel laves om.

Den europæiske platform mangler dog stadig, og derfor har styrelsen uforudsete udgifter i form af analoge arbejdsgange.

Pejler sig ind på underskuddet

Vagn Nielsen, direktør i Sundhedsstyrelsen, bekræfter over Dagens Medicin, at gebyrområdet i styrelsen har røde tal på bundlinjen, men han vil endnu ikke sætte præcise tal størrelsen af underskuddet.

»Der vil komme et underskud på gebyrindtægter i 2012. Vi er ved at pejle os ind på størrelsen af underskuddet, men hvor stort kan jeg ikke sige, og jeg kan heller ikke sige, hvad konsekvenserne bliver,« siger Vagn Nielsen til Dagens Medicin.

Han ønsker ikke at tale om fyringer i Sundhedsstyrelsens lægemiddeldel med 350 ansatte.

Vagn Sørensen siger derimod, at han er klar med en plan "inden for et par uger".

En del af grundlaget for denne plan er, at Sundhedsstyrelsen nu er gået i gang med en revision af Dahlia for at finde ud af, hvor mangelfuldt systemet egentlig er.

Læs også:
Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere