Artikel top billede

Kikset dansk it-projekt til 200 millioner kan koste hoveder

Et it-system i den offentlige sektor kan langtfra levere de forventede effektiviseringer. Det mangelfulde it-system kan dermed være den direkte årsag til, at en styrelse på ny tvinges ud i en prikkerunde.

Læs også:
Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere

Hos Sundhedsstyrelsen har it-systemet Dahlia ikke været den ønskede succes.

Det kan koste fyringer, selv om styrelsen for godt et halvt år siden afskedigede 41 medarbejdere.

It-projektet Dahlia kommer fra den tidligere Lægemiddelstyrelse, og lappeløsninger i systemet sideløbende med manuelle arbejdsvilkår er hovedårsagerne til, at Sundhedsstyrelsen har et underskud på mellem 20 millioner og 50 millioner kroner.

Det skriver Dagens Medicin

Effektiviseringen udebliver

It-systemet Dahlia betjener blandt andet medicinalindustrien, når den mod gebyrbetaling skal have godkendt medicin.

Det forventelige underskud kommer dog ikke fra faldende gebyrindtægter, skriver Dagens Medicin.

Derimod skyldes de røde tal, at it-systemet med opstart i 2008 skulle ændre arbejdsgangene markant - deraf navnet Dahlia (Digitalisering Af Hele Lægemiddelstyrelsens Interne Arbejdsgange), men systemet har ikke kunnet leve op til forventningerne.

Dahlia-projektet skulle finansieres ved effektiviseringen af gebyrforretningen, men på grund af uforudsete huller i systemet, har Sundhedsstyrelsen modsat sine forventninger været nødt til at optimere det 204 millioner kroner dyre it-system på en række områder.

Samtidig har systemet ikke leveret de besparelser, som Lægemiddelstyrelsen og sidenhen Sundhedsstyrelsen forventede

Blandt andet var det visionen, at medicinalindustrien skulle kunne uploade sine medicinansøgninger elektronisk, men den funktion blev droppet, da der fra resten af Europa forventedes en fælles standard, og så skulle den del af Dahlia alligevel laves om.

Den europæiske platform mangler dog stadig, og derfor har styrelsen uforudsete udgifter i form af analoge arbejdsgange.

Pejler sig ind på underskuddet

Vagn Nielsen, direktør i Sundhedsstyrelsen, bekræfter over Dagens Medicin, at gebyrområdet i styrelsen har røde tal på bundlinjen, men han vil endnu ikke sætte præcise tal størrelsen af underskuddet.

»Der vil komme et underskud på gebyrindtægter i 2012. Vi er ved at pejle os ind på størrelsen af underskuddet, men hvor stort kan jeg ikke sige, og jeg kan heller ikke sige, hvad konsekvenserne bliver,« siger Vagn Nielsen til Dagens Medicin.

Han ønsker ikke at tale om fyringer i Sundhedsstyrelsens lægemiddeldel med 350 ansatte.

Vagn Sørensen siger derimod, at han er klar med en plan "inden for et par uger".

En del af grundlaget for denne plan er, at Sundhedsstyrelsen nu er gået i gang med en revision af Dahlia for at finde ud af, hvor mangelfuldt systemet egentlig er.

Læs også:
Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere