Artikel top billede

Dette system kan komme til at styre dit netværk

It-giganterne strides om, hvordan fremtidens netværk skal styres. En gammel teknologi-kending er en af kandidaterne.

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis

Computerworld News Service: Vil der opstå et marked for netværksstyresystemer inden for software defined networking (SDN)?

Svaret vil være afgørende for udviklingen SDN-standarder og af applikationer, der gør brug af SDN-funktioner.

Splittelse i branchen

SDN-branchen er splittet i dette spørgsmål.

Mange fortalere for og leverandører af SDN, heriblandt Open Networking Foundation, Big Switch, Adara og Vyatta (der er blevet opkøbt af Brocade) mener, at netværksstyresystemet er en unik og nødvendig komponent af SDN-arkitekturen.

Det er andre førende netværks- og it-leverandører såsom Cisco og VMware ikke enige i og påpeger, at deres løsninger til SDN- og netværksvirtualisering ikke indeholder noget netværksstyresystem.

Et gammelt udtryk

Den stigende popularitet af SDN har genoplivet brugen af begrebet netværksstyresystem (network operating system, NOS).

Fra et it-historisk perspektiv blev netværksstyresystemer først populære i 1990'erne, da Novells Netware, Banyans VINES og Microsofts LAN Manager kæmpede om at være førende i markedet. 

Disse netværksstyresystemer kørte på almindelig serverhardware og kunne lave pc'er forbundet i lokale netværk om til distribuerede systemer med klient/server-formål (såsom e-mail, fildeling, mapper, sikkerhed, database og netværkshåndtering).

Den aktuelle udformning af netværksstyresystemet beskrives typisk som det softwarelag (middleware), der udgør en platform for SDN-applikationer.

Det leverer en abstraktion af transportlaget og netværksvirtualiserings-tjenester og leverer northbound API'er, der gør det muligt for applikationer og orkestreringssystemer at programmere netværket og forespørge netværket om tjenester.

Den klassiske definition

Et SDN-netværksstyresystem er det samme som kontrollaget i de fleste diagrammer over SDN-arkitektur.

Et nyt marked kan opstå

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis

En klassisk definition af et SDN-netværksstyresystem er software (solgt separat fra switch- og routerhardware), der kører på almindelig serverhardware (for eksempel x86) og tilbyder API'er som en platform for SDN-applikationer. 

Af aktuelle eksempler kan nævnes OpenFlow med udvidelser fra blandt andre Big Switch, NEC, IBM eller Hewlett-Packard og software fra nyere virksomheder såsom Adara, LineRate, Midokura og Vyatta.

De store løsninger inden for netværk såsom Ciscos IOS/ONE og Junipers JUNOS plus selskabets SDN-software kan anses for at være netværksstyresystemer, men er afhængige af den underliggende netværksinfrastruktur. 

Cisco og VMware er enige

SDN-markedet er i et meget tidligt stadie og der er stor forskel på, hvilke funktioner disse SDN-"netværksstyresystemer" tilbyder. 

En af de få ting, Cisco og VMware er enige om med hensyn til SDN, er, at der ikke er noget, der hedder et SDN-netværksstyresystem. 

Den centrale problemstilling er, om der vil opstå et uafhængigt marked for SDN-netværksstyresystemer på linje med det traditionelle netværksstyresystem såsom Novell Netware eller om funktionerne fra SDN-netværksstyresystemet vil blive inkorporeret i definerede SDN-kontrollag, der er tæt forbundet med specifikke clouds eller netværkshardware-arkitekturer. 

Dette spørgsmål vil påvirke fremkomsten af SDN-standarder (såsom northbound API'er) og uafhængige softwareleverandørers mulighed for at udvikle SDN-applikationer. 

I sidste ende vil markedskræfterne formentlig bedømme fordelene (og ulemperne) ved de forskellige SDN-NOS-teknologier og afgøre, om der vil opstå et separat marked for SDN-netværksstyresystemer som en væsentlig komponent af det samlede netværksmarked.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere