Topnyhed:Kæmpe fyringsrunde i Region Hovedstadens it-organisation

Artikel top billede

Dette system kan komme til at styre dit netværk

It-giganterne strides om, hvordan fremtidens netværk skal styres. En gammel teknologi-kending er en af kandidaterne.

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis

Computerworld News Service: Vil der opstå et marked for netværksstyresystemer inden for software defined networking (SDN)?

Svaret vil være afgørende for udviklingen SDN-standarder og af applikationer, der gør brug af SDN-funktioner.

Splittelse i branchen

SDN-branchen er splittet i dette spørgsmål.

Mange fortalere for og leverandører af SDN, heriblandt Open Networking Foundation, Big Switch, Adara og Vyatta (der er blevet opkøbt af Brocade) mener, at netværksstyresystemet er en unik og nødvendig komponent af SDN-arkitekturen.

Det er andre førende netværks- og it-leverandører såsom Cisco og VMware ikke enige i og påpeger, at deres løsninger til SDN- og netværksvirtualisering ikke indeholder noget netværksstyresystem.

Et gammelt udtryk

Den stigende popularitet af SDN har genoplivet brugen af begrebet netværksstyresystem (network operating system, NOS).

Fra et it-historisk perspektiv blev netværksstyresystemer først populære i 1990'erne, da Novells Netware, Banyans VINES og Microsofts LAN Manager kæmpede om at være førende i markedet. 

Disse netværksstyresystemer kørte på almindelig serverhardware og kunne lave pc'er forbundet i lokale netværk om til distribuerede systemer med klient/server-formål (såsom e-mail, fildeling, mapper, sikkerhed, database og netværkshåndtering).

Den aktuelle udformning af netværksstyresystemet beskrives typisk som det softwarelag (middleware), der udgør en platform for SDN-applikationer.

Det leverer en abstraktion af transportlaget og netværksvirtualiserings-tjenester og leverer northbound API'er, der gør det muligt for applikationer og orkestreringssystemer at programmere netværket og forespørge netværket om tjenester.

Den klassiske definition

Et SDN-netværksstyresystem er det samme som kontrollaget i de fleste diagrammer over SDN-arkitektur.

Et nyt marked kan opstå

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis

En klassisk definition af et SDN-netværksstyresystem er software (solgt separat fra switch- og routerhardware), der kører på almindelig serverhardware (for eksempel x86) og tilbyder API'er som en platform for SDN-applikationer. 

Af aktuelle eksempler kan nævnes OpenFlow med udvidelser fra blandt andre Big Switch, NEC, IBM eller Hewlett-Packard og software fra nyere virksomheder såsom Adara, LineRate, Midokura og Vyatta.

De store løsninger inden for netværk såsom Ciscos IOS/ONE og Junipers JUNOS plus selskabets SDN-software kan anses for at være netværksstyresystemer, men er afhængige af den underliggende netværksinfrastruktur. 

Cisco og VMware er enige

SDN-markedet er i et meget tidligt stadie og der er stor forskel på, hvilke funktioner disse SDN-"netværksstyresystemer" tilbyder. 

En af de få ting, Cisco og VMware er enige om med hensyn til SDN, er, at der ikke er noget, der hedder et SDN-netværksstyresystem. 

Den centrale problemstilling er, om der vil opstå et uafhængigt marked for SDN-netværksstyresystemer på linje med det traditionelle netværksstyresystem såsom Novell Netware eller om funktionerne fra SDN-netværksstyresystemet vil blive inkorporeret i definerede SDN-kontrollag, der er tæt forbundet med specifikke clouds eller netværkshardware-arkitekturer. 

Dette spørgsmål vil påvirke fremkomsten af SDN-standarder (såsom northbound API'er) og uafhængige softwareleverandørers mulighed for at udvikle SDN-applikationer. 

I sidste ende vil markedskræfterne formentlig bedømme fordelene (og ulemperne) ved de forskellige SDN-NOS-teknologier og afgøre, om der vil opstå et separat marked for SDN-netværksstyresystemer som en væsentlig komponent af det samlede netværksmarked.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere