Artikel top billede

Dette system kan komme til at styre dit netværk

It-giganterne strides om, hvordan fremtidens netværk skal styres. En gammel teknologi-kending er en af kandidaterne.

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis

Computerworld News Service: Vil der opstå et marked for netværksstyresystemer inden for software defined networking (SDN)?

Svaret vil være afgørende for udviklingen SDN-standarder og af applikationer, der gør brug af SDN-funktioner.

Splittelse i branchen

SDN-branchen er splittet i dette spørgsmål.

Mange fortalere for og leverandører af SDN, heriblandt Open Networking Foundation, Big Switch, Adara og Vyatta (der er blevet opkøbt af Brocade) mener, at netværksstyresystemet er en unik og nødvendig komponent af SDN-arkitekturen.

Det er andre førende netværks- og it-leverandører såsom Cisco og VMware ikke enige i og påpeger, at deres løsninger til SDN- og netværksvirtualisering ikke indeholder noget netværksstyresystem.

Et gammelt udtryk

Den stigende popularitet af SDN har genoplivet brugen af begrebet netværksstyresystem (network operating system, NOS).

Fra et it-historisk perspektiv blev netværksstyresystemer først populære i 1990'erne, da Novells Netware, Banyans VINES og Microsofts LAN Manager kæmpede om at være førende i markedet. 

Disse netværksstyresystemer kørte på almindelig serverhardware og kunne lave pc'er forbundet i lokale netværk om til distribuerede systemer med klient/server-formål (såsom e-mail, fildeling, mapper, sikkerhed, database og netværkshåndtering).

Den aktuelle udformning af netværksstyresystemet beskrives typisk som det softwarelag (middleware), der udgør en platform for SDN-applikationer.

Det leverer en abstraktion af transportlaget og netværksvirtualiserings-tjenester og leverer northbound API'er, der gør det muligt for applikationer og orkestreringssystemer at programmere netværket og forespørge netværket om tjenester.

Den klassiske definition

Et SDN-netværksstyresystem er det samme som kontrollaget i de fleste diagrammer over SDN-arkitektur.

Et nyt marked kan opstå

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis

En klassisk definition af et SDN-netværksstyresystem er software (solgt separat fra switch- og routerhardware), der kører på almindelig serverhardware (for eksempel x86) og tilbyder API'er som en platform for SDN-applikationer. 

Af aktuelle eksempler kan nævnes OpenFlow med udvidelser fra blandt andre Big Switch, NEC, IBM eller Hewlett-Packard og software fra nyere virksomheder såsom Adara, LineRate, Midokura og Vyatta.

De store løsninger inden for netværk såsom Ciscos IOS/ONE og Junipers JUNOS plus selskabets SDN-software kan anses for at være netværksstyresystemer, men er afhængige af den underliggende netværksinfrastruktur. 

Cisco og VMware er enige

SDN-markedet er i et meget tidligt stadie og der er stor forskel på, hvilke funktioner disse SDN-"netværksstyresystemer" tilbyder. 

En af de få ting, Cisco og VMware er enige om med hensyn til SDN, er, at der ikke er noget, der hedder et SDN-netværksstyresystem. 

Den centrale problemstilling er, om der vil opstå et uafhængigt marked for SDN-netværksstyresystemer på linje med det traditionelle netværksstyresystem såsom Novell Netware eller om funktionerne fra SDN-netværksstyresystemet vil blive inkorporeret i definerede SDN-kontrollag, der er tæt forbundet med specifikke clouds eller netværkshardware-arkitekturer. 

Dette spørgsmål vil påvirke fremkomsten af SDN-standarder (såsom northbound API'er) og uafhængige softwareleverandørers mulighed for at udvikle SDN-applikationer. 

I sidste ende vil markedskræfterne formentlig bedømme fordelene (og ulemperne) ved de forskellige SDN-NOS-teknologier og afgøre, om der vil opstå et separat marked for SDN-netværksstyresystemer som en væsentlig komponent af det samlede netværksmarked.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Her er 15 af de bedste sikkerhedsværktøjer - og de er gratis
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden”
Interview: Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, der i dag står i spidsen for Lars Seiers blockhain-satsning Concordium, vurderer, at Mærsk ville have valgt en anden type løsning til selskabets blockchain-satsning, hvis shipping-giganten i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.